Kommentar
Læsetid: 2 min.

PET's beskedne fotoalbum

Kan det passe, at PET kun har gemt én video-optagelse af anholdel-serne fra terrorsagen i Vollsmose? Tja, det var i hvert fald den besked, medlemmer af Rets-udvalget i går fik fra Justitsministeriets departementschef
Indland
30. april 2008

Det er ikke nemt at få nye oplysninger frem om de omstridte hætter, som fem anholdte fra Odense-området fik trukket over hovedet, da de i september 2006 blev anholdt og sigtet for terror i den såkaldte Vollsmosesag. Som Information tidligere har beskrevet, har det været en sej omgang at få PET til at indrømme, at man har anvendt hætter under terroranholdelser.

Da fire medlemmer af Retsudvalget i går formiddag sammen med justitsminister Lene Espersen (K) og ministeriets departementschef, Michael Lunn, i fortrolighed skulle gennemgå PET's fotodokumentation fra anholdelserne, viste det sig, at ministeriet kun havde modtaget en enkelt videofilm på tre-fire minutters varighed fra PET.

Ifølge politikernes referat er filmen ikke særligt oplysende. Først ser man i nattemørket en dør ind til en opgang, hvor lyset er tændt. Efter nogle minutter bliver en person iklædt en hvid heldragt og med en sort pose over hovedet langsomt gelejdet ned af trappen og ud af døren af to betjente og ført ind i en sort civil kassevogn. Og det var så det.

Scharfs flertalsform

Ifølge Michael Lunns besked til retspolitikerne er denne videosekvens det eneste materiale, som ministeriet har fået af PET. PET afviste i en mail i går at være i besiddelse af yderligere billedmateriale fra anholdelserne.

At PET kun skulle have optaget en enkelt videofilm fra anholdelserne stemmer i hvert fald ikke overens med, hvad justitsministeren har oplyst til Folketinget. Eller med hvad PET's politimester, Jakob Scharf, har meddelt Information.

Politimesteren skriver således i et brev fra begyndelsen af marts til avisen, at "der med henblik på efterfølgende at kunne dokumentere forløbet, herunder i forbindelse med eventuelle klager fra de anholdte og eventuelle erstatningsspørgsmål, blev optaget billeder af, hvordan anholdelsesaktionen blev gennemført". Akkurat samme formulering brugte Lene Espersen i et svar til Folketinget den 27. februar.

Det bemærkelsesværdige er selvfølgelig flertalsformen: de anholdte ...

Hvordan PET kan bruge én videooptagelse fra en enkelt anholdelse til at dokumentere et forløb med fem anholdte, i fald de hætteklædte skulle klage og kræve erstatning, svæver foreløbig i det uvisse. Logisk kan der være flere svarmuligheder:

- PET har ikke passet sit arbejde ordentligt, men forsømt at fotografere fire ud af fem anholdelser, eller:

- Videooptagelserne af de øvrige anholdelser er bortkommet eller destrueret, eller:

- PET tilbageholder oplysninger for ministeren og retsudvalget.

Ingen af de tre svar synes at betrygge offentlighedens tillid til efterretningstjenesten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her