Læsetid: 4 min.

Spareplan for anbragte unge i København er ulovlig

Anbragte unge i København mellem 17 og 18 år skal 'konsekvent' udsluses fra dyre anbringelser til 'voksensystemet'. Det er ulovligt, siger socialfaglige jurister. Socialborgmester kalder det en forkert formulering
Den 16-årige Deniz Uzun, som før påske blev dræbt af to unge på Amager, blev i weekenden begravet i Izmir i Tyrkiet, Mordet på Deniz har sat fokus på København Kommunes indsats over for utilpassede unge. Nu viser det sig, at København skal spare 29 anbringelsespladser for unge

Den 16-årige Deniz Uzun, som før påske blev dræbt af to unge på Amager, blev i weekenden begravet i Izmir i Tyrkiet, Mordet på Deniz har sat fokus på København Kommunes indsats over for utilpassede unge. Nu viser det sig, at København skal spare 29 anbringelsespladser for unge

Carsten Snejbjerg

9. april 2008

Det er ulovligt, når Københavns Kommune konsekvent vil udsluse 17 årige fra anbringelser til hybler, kontanthjælp og socialpædagogisk tilsyn. Den slags skal bero på en individuel faglig vurdering, "det er almindelig forvaltningsretslig praksis." Det siger socialfaglig jurist, Simon Thorbek.

"Hvis Københavns Kommune fortolker "konsekvent" som jeg gør, og dermed mener "alle", så bryder de loven, fordi enhver vurdering skal være funderet i en faglig vurdering," siger Simon Thorbek.

Alligevel vil socialforvaltningen "konsekvent udsluse anbragte unge på 17 år og derover til hybler eller voksensystemet," står der i socialcentrenes genopretningsplaner for Københavns Kommune.

Det skyldes, at budgettet for børneområdet er overskredet med 55 millioner i 2007, og anbringelser er en dyr post. I 2008 vil kommunen derfor finde 23,8 millioner kroner på anbringelser. Konkret betyder det, at 29 anbragte unge, hvoraf 19 er under 18 år, skal udsluses.

Lektor i socialret ved Aalborg Universitet, Nina von Hielmcrone mener ikke, at planerne er socialfagligt bæredygtige.

"Det iøjnefaldende ved genopretningsplanernes opbygning og beskrivelser er, at økonomien styrer. Det er usagligt og ulovligt," siger Nina Von Heimdorff.

Social matematik

Anbragte børn fylder meget i socialcentrenes budget, fordi centrene i 2006 oplevede en tilgang af børn og unge anbragt uden for hjemmet, og samtidig blev skåret 15 millioner i budgettet. Den billigste netværksanbringelse koster kommunen omkring 100.000 kroner, mens unge kriminelle i mandsopdækkede institutioner koster op mod 1,5 million kroner pr. barn årligt. I genopretningsplan for socialcenter Amager står der:

"Når planen realiseres fuldt ud, vil det indebære serviceforringelser på døgnanbringelsesområdet og forebyggende foranstaltninger f.eks. udslusning af unge fra det 17. år..."

Men socialcentrenes udgifter er lovbundne, og derfor kan man ikke fastlægge et serviceniveau, siger lektor Nina Von Hielmcrone.

"Hvis man lader økonomien være det væsentligste, så er det ikke sagligt. De kan gennemgå deres sager, og hvis der er faglige grunde til at foretage sig noget andet, kan de gøre det. Det kan være, at man har iværksat foranstaltninger over for børn, der ikke opfylder betingelserne i serviceloven," siger lektor Nina Von Hielmcrone.

Økonomisk logik

En 18 årig kan få forlænget sin anbringelse til det 23. år, den såkaldte efterværnsordning. Derfor er der økonomisk logik i at udsluse 17-årige. Ifølge genopretningsplanerne vil man at spare en million kroner på efterværn på Nørrebro, og hos socialcenter Amager hedder det, at "efterværn kan som hovedregel ikke foranstaltes..."

En 18-årig på overførselsindkomst i egen hybel hører under voksenlovgivningen, siger adjunkt og specialist i børn- og unge-området fra Den Sociale Højskole, Airo Bjarking.

"Kommunen kommer udover efterværnet og sparer derfor mange penge. Hvis en foranstaltning ophører for en 17-årig, der som 18-årig får brug for hjælp, så er det voksenparagrafferne, der træder i kraft, for så har man afskåret den unge for det efterværn, der ligger i lovgivningen," siger hun.

"Det er katastrofalt, at man afskærer unge, hvor man har vurderet, at de har haft brug for hjælp, siden de var 14 år. Problemerne forsvinder jo ikke, fordi den unge bliver 17 år," siger lektor Airo Bjarking.

Uheldige formuleringer

En yderligere motivation for at udsluse de unge er, at staten betaler halvdelen af kontanthjælpen, mens udgiften for en anbragt ung er kommunens alene, mener socialfaglig jurist Simon Thorbek.

"Så længe den unge hører under børnereglerne, så får kommunen ikke refusion. Besparelsen er dels statsrefusion på kontanthjælp, dels at kontanthjælp er pebernødder i forhold til, hvad andre foranstaltninger koster," siger Simon Thorbek.

I spareplanen for socialcenter Brønshøj, Husum og Vanløse hedder det, at "det bliver vanskeligt at reducere antallet af anbringelser, da der løbende er et pres fra omgivelserne i forhold til de kriminelle unge, som ønskes anbragt af hensyn til de lokalområder, hvor de unge bor (Tingbjerg)."

Formuleringen undrer Simon Thorbek:

"Man skal undlade at anbringe unge af hensyn til de unge, ikke lokalområderne. Det er ikke en smart formulering, siger socialfaglig jurist Simon Thorbek, "det er grotesk at komme med sådan en plan, når hele byen lige er eksploderet."

Konsekvent gennemgang

Socialborgmester (E) Mikkel Warming medgiver, at det kan se ud som om socialcentrene sparer på bekostning af børns behov. Men der er tale om en forkert formulering, når der står, at "17 årige og derover konsekvent skal udsluses til hybler eller voksen-systemet."

"Jeg har forstået det som en konsekvent gennemgang af sagerne," siger Mikkel Warming.

Ifølge socialchef fra Socialcenter Amager, Arne Bertram skal formuleringen "konsekvent udslusning af 17 årige" forstås som "en konsekvent socialfaglig gennemgang af 17-åriges sager med henblik på at finde billigere, men egnede foranstaltninger," siger Arne Bertram.

"I realiteten er det vanskeligt at bedømme, om udslusning er at give den unge et ringere tilbud. Vi samarbejder med boligselskaber om hybler her på Amager, så den unge kan komme tilbage til lokalmiljøet og være tættere på familieteamet og en kontaktperson," siger Arne Bertram.

- Der står også, at I som hovedregel ikke længere foranstalter efterværn?

"Der vil være undtagelser, hvor det vurderes strengt nødvendigt at give efterværn, så vil man gøre det," siger socialchef for Socialcenter Amager.

Nina Von Hielmcrone mener, at man forsøger at snakke sig ud af det:

"Hvis de mener konsekvent gennemgang af 17-åriges sager, skal de udtrykke sig lidt bedre. En billigere foranstaltning skal være lige så egnet til at løse problemet, som den dyrere. Kan de ikke sige det, så holder den heller ikke," siger lektor i socialfaglig ret fra Aalborg Universitet, Nina Von Hielmcrone.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu