Læsetid: 3 min.

Strejke forstærker splid i LO

Flere faglige ledere advarer nu mod at opfylde de strejkendes krav. De skal nemlig kunne forsvare egne lønaftaler over for baglandet. Og så er fagbosserne alvorligt trætte af FOA-formand Dennis Kristensens sololøb
17. april 2008

I går vågnede de strejkende sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter op til en ordentlig bredside fra egne rækker. Bodil Otto, formand for HK/Kommunal, blev af Berlingske Tidende spurgt, om hun håber, det vil lykkes at hive ekstra lønpenge hjem ved at gå i konflikt:

"Det håber jeg saftsuseme ikke. Det kan man ikke holde til politisk, for så bliver der ballade," lød svaret.

I artiklen kom Kirsten Nissen, formand for Socialpædagogerne (SL), og formanden for 3F's Offentlige Gruppe, Ellen Lykkegaard, med samme type udmeldinger.

Umiddelbart virker de skarpe udfald fra de andre forbund ret mærkelige. For er en af fagbevægelsens grundvilkår netop ikke, at man bakker hinanden op solidarisk?

Direktør for Advice A/S, Jesper Højberg Christensen, forklarer det med, at de øvrige forbund er nødt til at lægge afstand til FOA allerede fra konfliktens start:

"De er nok lidt nervøse for, om det faktisk skal lykkes for FOA at få deres krav igennem. Derfor vil de være sikre på, at FOA's medlemmer ikke får en krumme mere end deres egne medlemmer," siger han.

Til grin

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet mener også, at de øvrige fagforeninger bliver nødt til at melde skarpt ud.

"De skal jo stå på en kongres og forsvare, at de sagde ja til lønstigninger på 12,8 procent," siger han.

Flemming Ibsen forklarer også vreden fra de øvrige forbund med, at de ikke mener, at FOA respekterer spillereglerne i forhandlingsfællesskabet KTO.

"HK, 3F og SL signalerer, at de loyalt er gået ind i et KTO-samarbejde, hvor de har arbejdet i fællesskab for at skabe en model for alle faggrupper. Når FOA så bryder ud af det fællesskab, føler de sig til grin," siger arbejdsmarkedsforskeren.

Trods undsigelsen af FOA's strejke er SL, HK og 3F alligevel med til at betale de strejkendes løn, fordi de tre forbund alle er medlemmer af hovedorganisationen LO.

"Sådan er spillereglerne. LO bliver nødt til at støtte FOA, fordi organisationen er bygget op på en musketer-ed," siger Flemming Ibsen.

Ifølge Jesper Højberg Christensen bygger modstanden også på en længe opbygget frustration over FOA's formand, Dennis Kristensen.

"De har hele tiden været sure på Dennis Kristensen. Han har forregnet sig fra starten, men nu er han nødt til at køre linen ud," siger Jesper Højberg.

Flemming Ibsen mener dog ikke, at Dennis Kristensen havde andet valg end at gå hele vejen.

"Man skal jo huske på, at hele balladen om sosu'ernes løn startede nedefra som en overenskomststridig konflikt i Holstebro for et år siden, der bredte sig til hele landet. Det kunne forbundet ikke kontrollere. Så Dennis Kristensen gør ikke andet, end medlemmerne beder ham om. Ellers ville han blive væltet," siger han.

Konserverende system

Selvom udmeldingerne fra HK, SL og 3F givet også irriterer konfliktens anden hovedperson, Connie Kruckow, er sagen mere enkel for hende.

I 2003 brød sygeplejerskerne sammen med 10 andre organisationer ud af KTO, fordi de ønskede mere i løn. I dag sidder Connie Kruckow tungt på magten som formand både for Sygepleje-rådet og Sundhedskartellet - sygeplejerskerne leverer nemlig hele 63 procent af medlemmerne i Sundhedskartellet.

"Connie Kruckow er valgt på at sige, at vi skal have mere end de andre. Hun har meldt sig ud af KTO og kører eget ræs i Sundhedskartellet," siger Flemming Ibsen.

Men hvordan er det overhovedet kommet så vidt, at fagbevægelsen ikke for længst har kunne samle sig om at kræve mere i løn til de lavtlønnede kvinder?

Ifølge professor ved Institut for Samfund og Globalisering på RUC, Steen Scheuer, hænger det sammen med, at det er uhyre vanskeligt at ændre på den indplacering på forskellige lønskalaer, der blevet lavet tilbage i 1969. Når fagbevægelsen forhandler overenskomst, er systemet nemlig skruet sammen således, at det er meget svært for enkelte faggrupper at få mere end andre.

"Alle får det samme i lønstigning. Det er et meget konserverende system. Man kan få det indtryk, at den lønstruktur, vi har i dag, skal bevares til evig tid," siger han.

Men ifølge Steen Scheuer gør FOA og Sundhedskartellet det heller ikke lettere for dem selv:

"Hvis de ville acceptere større fleksibilitet og en mere decentral løndannelse, ville de godt kunne hive flere penge hjem uden at rage uklar med den øvrige fagbevægelse. Men det vil de ikke, så derfor står de nu tilbage med de generelle lønkrav, som de ikke kan få opfyldt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu