Læsetid: 2 min.

Universiteterne vil ikke støtte svensk forskningscenter

De danske universiteter forstår ikke, hvorfor regeringen vil bruge ressourcer på at få forskningsanlægget ESS til Sverige
11. april 2008

Der er ingen grund til at bruge danske forskningsmidler på at trække det prestigefyldte forskningsanlæg European Spallation Source (ESS) til Sverige, sådan som Videnskabsminister Helge Sander (V) ellers har lagt op til. Det mener organisationen Danske Universiteter:

"Vi anerkender de mulige beskæftigelsesmæssige og regionspolitiske bevæggrunde til at ønske anlægget placeret i Øresundsregionen. Men det er ikke et initiativ, der hjælper til at realisere videnskabsministerens ofte udtalte ønske om at skabe universiteter i særklasse," siger Danske Universiteters talsmand og rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede.

Task Force

Udmeldingen kommer efter, at Helge Sander tidligere på ugen meldte ud, at regeringen vil støtte svenskerne i at få forskningsanlægget placeret i Lund - altså i Øresundsregionen. ESS er en form for avanceret mikroskop, som gør det muligt at tage præcise 'billeder' af strukturerne i atomer og molekyler. Centret vil være verdens førende inden for neutronbaseret forskning, og sådan et vil Helge Sander gerne være i nærheden af:

"Der er konkurrence om at blive værtsregion for et muligt europæisk forskningsanlæg som ESS. Danmark har en klar forsknings- og erhvervsmæssig interesse i, at anlægget bliver placeret i Øresundsregionen. Derfor går regeringen nu aktivt ud og støtter Sverige heri," sagde videnskabsminister Helge Sander tidligere på ugen, hvor han også nedsatte en såkaldt 'task force', som skal undersøge mulighederne for en dansk deltagelse i projektet. Helge Sander mener, at Danmark også vil få glæde af centret, selv om det ligger i Sverige: "En etablering af ESS i Sydsverige vil få betydning for ikke alene Øresundsregionen, men hele Danmark, og give nye muligheder også for de øvrige skandinaviske lande og Østersø-regionen som helhed," siger Helge Sander.

Sværere at nå mål

Men hvis regeringen beslutter at være medvært for ESS, vil det også betyde, at der skal gå danske forskningskroner til at holde forskningsanlægget kørende - og det mener Jens Oddershede fra Danske Universiteter er en dårlig måde at prioritere pengene på:

"Hvis regeringen vil investere massivt i forskning, kan vi pege på mange projekter, der vil være langt mere oplagt at styrke, hvis man ønsker at gavne Danmark som videnssamfund," siger Jens Oddershede, der også understreger, at det vil blive sværere at nå målet fra Barcelona-erklæringen om, at Danmark skal anvende tre procent af sit bruttonationalprodukt på forskning i 2010.

ville@infromation.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu