Læsetid: 2 min.

I al ærbødighed ...

Der er årelang tradition for, at danske journalister udvikler en særlig krybende underdanighed, når de får lov til at interviewe dansk erhvervslivs koryfæ nummer ét
DR Nyheder bed til bolle, da hr. skibsreder Møller med datter stillede op til et sjældent interview, med knivskarpe spørgsmål som -er det dejligt at se, at aktionærerne føler taknemmelighed?-

DR Nyheder bed til bolle, da hr. skibsreder Møller med datter stillede op til et sjældent interview, med knivskarpe spørgsmål som -er det dejligt at se, at aktionærerne føler taknemmelighed?-

2. maj 2008

Som var det Jesu genkomst på jord, skortede det ikke på luftige ord, da DR tirsdag sikrede sig et regulært mega-scoop: "En historisk udmelding ... ", "et eksklusivt interview ... ", "Ane Mærsk Mc-Kinney Møller Ugglas første optræden på tv..."

Og vel er det da en bedrift, at en stenrig 94-årig skibsreder giver et tv-hold fra DR tilladelse til at stå i regnvejret på trappen op til hans villa i Svendborg og vente på ham.

Åbenbart havde DR-journalisterne fået tildelt en fast plads på villatrappen, som de ikke måtte vige fra.

I hvert fald kunne seerne andægtigt i starten af det fem-seks minutter lange "eksklusive interview" gennem kameraets zoomlinse se den 94-årige skibsreder sammen med sin yngste datter gå op af trapperne til Villa Anna. Far og datter agtede nemlig at gense barndomshjemmet efter en vel overstået generalforsamling.

"I står jo og bliver våde," som den 94-årige gemytligt sagde til tv-holdet, da han var gelejdet op af trappen.

Havde ventetiden på villatrappen været lang og regnvejrsvåd for DR-journalisterne, kvitterede de til gengæld med saft- og kraftfulde spørgsmål til den 94-årige:

- Hvordan føles det at være tilbage i Svendborg, hvor det hele startede?

- Hvad betyder Villa Anna for Dem?

- Hvor tæt følger De i det daglige selskabet?

- Er det dejligt at se, at aktionærerne føler taknemmelighed?

Efter dette indledende kryberi nåede DR så frem til dagens scoop: Den 94-årige har sikret arvefølgen ved at udpege sin yngste datter til de bestemmende poster i det enorme kludetæppe, der udgør Mærsk-imperiet.

DR's hjemmeside beskriver den 94-åriges "historiske udmelding" med disse ord:

"DR Nyheder spørger Mærsk Mc-Kinney Møller, hvilke tanker han har gjort sig om sin datters fremtidige rolle i virksomheden. Hun er i dag næstformand i Almenfonden og næstformand i bestyrelsen.

"Ligger der ikke et svar i de stillinger, hun har, og de poster hun besætter," lyder det fra Mærsk Mc-Kinney Møller som svar.

- Men generationsskiftet er sikret og er på plads?

"Det må fremtiden vise."

- Men det ser ud til det?

"Ja, det gør det måske."

- Ane, hvilke tanker gør De Dem om de udfordringer og det pres fra omverdenen, som De vil blive mødt med?

"Det vil jeg egentlig ikke svare på i dag. Jeg har en livslevende farmand her ved siden af mig, og derfor vil jeg ikke kommentere mere," siger hun."

Oven på en så artig udveksling af høfligheder kan det næppe undre, at DR-journalisterne kvitterede med et højlydt "Vi lytter gerne", da skibsrederen takkede dem for at være mødt frem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Vadmand

Gad vide, om oldingen havde fået et hjerteslag, hvis man havde stillet ham et relevant spørgsmål om fx. olieindtægter.

Det ku ha været forsøget værd.

Heinrich R. Jørgensen

Der er ingen grund til at stille spørgsmål om olieindtægterne, Per :-)

Det er en uopsigelig aftale, som kommende folketing ikke blot kan opsige eller ændre. Selv Grundlovens bestemmelse der skulle hindre sådanne begrænsninger, er blevet brudt for at tækkes Hr. Møller.

Naturligvis bæver medier og journalister overfor en person med en sådan magt. Man risikerer jo, at blive blacklistet hvis man ikke opfører sig som Hr. Møller ønsker og har iscenesat.

Det er ynkeligt, latterligt og beskæmmende at betragte en sådan leflende ydmyghed.

Problemet er, at han også sidder på de erhvervstunge aviser, der er de eneste, der har format til at kunne grave skeletterne ud ad skabet.

Der er en grund til at Børsen ikke har kastet sig over AP for længe siden.

Heinrich R. Jørgensen

Helt enig, Kim Vibe.

Det er givetvis meget der sikkert er værd at undersøge. Helt tilbage til første halvdel af 1940'erne, for at nævne noget der helt sikkert er kød på...

Men det der får alt til at vende sig i mig pt, er når Mærsk McKinney Møller bliver behandlet i medierne som var han en mellemting mellem Josef Stalin og Nelson Mandela. Sådanne omgangsformer hører ikke hjemme i Danmark, iflg. mine begreber.

Per Vadmand

Berlingske er et godt eksempel på, at den fine mand ikke er bange for at bruge rå kapitalmagt, hvis nogen begynder at pille ved glorien.

At manden er rablende megaloman, ses også af hans insisteren på at få bygget sit mausolæum lige over for Amalienborg. (Hvilket sam,tidig viser mandens manglende smag).