Læsetid: 2 min.

Danmark bliver fristed for kritiske skribenter

Danske byer vil gerne være fristeder for forfulgte skribenter. Friby-ordningen, som allerede er en succes i flere andre lande, kritiseres dog for at være for snæver i sin personkreds, fordi den kun giver ly til forfulgte forfattere og journalister, men ikke eksempelvis film- og teaterfolk, musikere og billedkunstnere
En novellesamling om kvinders rettigheder kostede den iranske forfatterinde Soudabeh Alishahi dyrt. Hun blev fængslet, voldtaget og tortureret. I dag bor hun i Norge sammen med blandt andet sin datter under fribyordningen, og hun tvivler på, at hun nogensinde vender tilbage til Iran.

En novellesamling om kvinders rettigheder kostede den iranske forfatterinde Soudabeh Alishahi dyrt. Hun blev fængslet, voldtaget og tortureret. I dag bor hun i Norge sammen med blandt andet sin datter under fribyordningen, og hun tvivler på, at hun nogensinde vender tilbage til Iran.

Marie Varming

Indland
14. maj 2008

OSLO - Et fristed til at skrive uden angst for censur og fængsel er noget, som mange skribenter drømmer om.

Når friby-ordningen efter al sandsynlighed træder i kraft i Danmark til sommer, kan danske byer invitere forfulgte skribenter på midlertidig visit.

Det sker som resultat af kulturministerens lovforslag om friby-ordningen.

Men ordningen gælder kun formidlere af det skrevne ord, og det falder blandt andre Dansk Kunstnerråd for brystet.

"Der er helt klart et stort behov for at beskytte forfulgte forfattere og journalister, men via vores internationale samarbejde har vi også talrige eksempler på, at film- og teaterfolk, tegnere og billedkunstnere, samt sangere og musikere udsættes for censur," siger formanden for Dansk Kunstnerråd, Franz Ernst.

Men kulturministeren vil først se på en eventuel udvidelse, når ordningen skal evalueres i 2009.

Fængsel og voldtægt

Som skribent under ordningen får man opholdstilladelse, en lejlighed og et stipendium mod, at man deltager i det lokale kulturliv.

Det var et tilbud, som kom i rette tid for den iranske forfatterinde, Soudabeh Alishahi. Efter censurmyndighedernes barske behandling af hende og et fængselsophold, som også omfattede voldtægt, blev hun Norges første friby-forfatter i 2000.

Det gav hende endelig sikkerhed og tryghed.

"Jeg ringede kun til PEN for at bede om en lille smule hjælp, men i stedet fik jeg hele friby-ordningen," fortæller hun

Ordningen, der administreres af International Cities of Refuge Network (ICORN), er en stor succes i lande som Norge, Tyskland og Mexico. Ordningen giver skribenten status som flygtning - eller i Danmarks tilfælde midlertidig opholdstilladelse - et stipendium og en møbleret lejlighed, forklarer projektleder i ICORN Helge Lunde:

"Det vigtigste, vi kan tilbyde, er et sikkert sted til at skrive, hvad enten det er en bog eller en blog, man skriver på," siger Helge Lunde.

For tiden har ICORN 15-20 forfattere på sin liste over anerkendte, forfulgte forfattere, som mangler et sådant sted.

Men Soudabeh Alishahi finder det mærkeligt, at det kun er formidlere af det skrevne ord, som kan få et fristed under ordningen.

"Hvis en person står til henrettelse, er det vel lige meget, om de skriver noveller eller instruerer dokumentarfilm," siger hun.

Lokalkulturel gevinst

Men der er en gevinst for kommunerne ved at tage imod en friby-forfatter. Det er især det lokale kulturliv, som vinder ved ordningen. Skribenten forpligter sig nemlig til at stille op til arrangementer, til at gæsteundervise, skrive artikler i den lokale avis, skuespil til det lokale teater og lignende.

"Det er meget forskelligt, hvad forfattere ønsker at få ud af ordningen. Nogle ønsker blot fred og ro til at skrive, mens andre deltager aktivt i kulturelle begivenheder i det lokalsamfund, som de havner i," siger Helge Lunde.

Forslaget ligger nu til behandling i Kulturudvalget, hvorefter det forventes besluttet i løbet af sommeren. Inden da skal politikerne blive enige om, hvorvidt det er staten eller kommunerne, der bærer udgifterne i forbindelse med invitationen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ved debatten i Folketinget for et par uger siden kom det frem at striden ikke alene gik på om det alene var kommunerne, der skulle betale, som regeringen og DF ønskede eller om staten burde tage sin del af omkostningerne som oppositionen ønskede.
Der var også strid om hvem der skulle bestemme hvilken forfatter, der måtte komme ind i landet på de 2 års ophold. Efter disse 2 år skulle der søges om en mulig forlængelse.
Regeringen og DF ville både ha´Lars Hedegaards nye Trykkefrihedsforening og PEN til at bestemme hvem der måtte komme ind. Oppositionen mente at det var god, at PEN var med på råd, men fandt det lidt mærkværdigt at en islamfobiforening skulle være medbestemmende.

Derudover ser det ud til at det bliver PET, der får den endelige beslutning om en forfatter må få et 2 års tilladt og betalt ophold.

Per Thomsen

"Danmark bliver fristed for kritiske skribenter"

Skal vi gætte på at det bliver den slags "kritiske skribenter", der mener det samme som regeringen og Anders Fogh Rasmussen.

Når det handler om at uddele politisk asyl tilmennesker der bliver forfulgte plejer regerigen jo iike ligefrem at være rundhåndet...

Per Vadmand

"Hvis en person står til henrettelse, er det vel lige meget, om de skriver noveller eller instruerer dokumentarfilm," siger hun."

Tja, hvis en person står til henrettelse, er det vel egentlig lige meget, om han/hun overhovedet er kunstner?

Især, hvis det er en udødeliggjort en af slagsen

I øvrigt siger det alt om den nuværende regering og dens støttepartis fremmedangst og manglende udsyn, at papmache-kunstnere, make up-artister og eksperimenterende keramikere på forhånd er dømt ude!!

Det er sgu 30erne om igen.

Antisemitiske tendenser i ICORN

Det er en fejl ikke også, at lade ordningen omfatte personer, der laver dokumentarfilm, for det medie er meget mere effektivt til hurtigt at afsløre overgreb over for mange mennesker. Især når man skal oplyse uuddannede om virkeligheden.

Man mindes, at ICORN afviste at give Ayaan Hirsi Ali beksyttelse under Fribyordningen og da organisationen endelig gav sig, var det med den antisemitiske formulering: Selvfølgelig omfatter Fribyordningen også Ayaan Hirsi Ali, Salman Rushdie OG (holocaustbenægteren) David Irving.

Ikke alene afviste de såkaldt progressive skønånder i ICORN i første omgang at beskytte en modig feminist, der blev truet på livet af radikale islamister, der ikke ville finde sig i kritik af deres barbariske overgreb:

ICORN ville ligefrem beskytte en holocaustbenægter, der var blevet dømt for at udbrede hadpropaganda i form af holocaustbenægtelse ...

Danmark bør absolutt delta og gi støtte til forfuglte skribenter.
Bra artikkel.

Peter Christiansen

Emnet er alvorligt nok, men hvordan pokker har regeringen fået tilladelse fra DF.
til et sådant tiltag?
Lars Christiansen. Jeg giver dig så evigt ret.

Helt enig med Per Thomsen ! Det kan jo vaere Birthe Roenn kan soege om ophold - saa kan det jo vare hun "faar lov" at staa ved sin mening!

Nej, Thomsen og Zarifa. Pointen med fribyordningen er, at det er modige tilhængere af demokrati og menneskerettigheder, der bor i despotier, der skal beskyttes. Som f.eks. Ayaan Hirsi Ali. men desværre mente ICORN, der afgør hvem, der kan få beskyttelse under ordningen, at Holocaustbenægteren David Irving også havde krav på beskyttelse under ordningen, så det er desværre muligt at andre facsiter også vil blive beskyttet som forfulgte dissidenter i fremtiden.

Det er ikke bare modstandere af regeringer, der skal beskyttes. I hvertfald ikke alle modstandere af demokratiske regeringers beslutninger og derfor er bemærkningen om at Rønn-Hornbech skulle beskyttes mod den regering, som hun er minister, i blot et bevis på at I ikke fatter repræsentativt demokrati ... Vi lever jo i et demokrati, hvor der ikke er nogen, der tvinger Rønn-Hornbech til at mene noget andet, end hun mener.

Zarifa har vel en slags undskyldning; hendes efternavn antyder, at hun eller hendes forældre ikke kommer fra et moderne demokrati, men den undskyldning har Thomsen ikke.

Per Vadmand

Hvis folk sættes i fængsel udelukkende for deres holdninger, er det et overgreb, uanset om vi kan lide holdningerne eller ej. Så enkelt er det, Jakob.

Jeg synes fx at Scientology er noget sygt galimatias, men jeg ville protestere voldsomt, hvis nogen fandt på at smide scientologer eller Jehovas vidner eller andre tåber i fængsel, blot fordi de havde valgt at være tåbelige.

Man KAN faktisk ikke være dummere end politiet tillader, for intelligens eller mangel på samme er ikke noget, der rager politiet.

Til Jakob Schmidt-Rasmussen:

FYI: Jeg er foedt og opvokset i Aarhus, barn af en "rigtig" dansker og saa en der blev det efter 15 aar. Socialiseret og skolet i DK altsaa. Du er et typisk eksempel paa dem der ikke kan rumme et "anderledes" navn i forbindelse med "danskhed".

Ang. Birte Roenn: Det var da pokkers, som hele det politiske apparat gik amok, da hun skrev sin aldeles fornuftige kronik. Og nu bukker hun saa under for presset. Deet er da tankevaekkende...

Nå. Så har du heller ikke dén undskyldning, Zarifa ...

Vadmand. Du ved HELLER ikke noget om Scientology ...

Grete Bjorholm-petersen

Til Jakob Schmidt-Rasmussen.
Er det sådan, at folk med anderledes navne ikke har ret til at blande sig i den politiske debat, fordi de ikke forstår demokrati? Det troede jeg var en af grundstenene i det moderne demokrati, som du og andre med danske navne åbenbart er de eneste, der forstår til bunds. Så lad os da håbe at der er et andet land der opretter en friby for folk der hedder det forkerte, men gerne vil deltage i den demokratiske debat.
Og mens vi hylder det fantastiske danske demokrati der er så fantastisk og unikt at vi tvangseksporterer det til de lande hvor der er mange der som Zarifa hedder det forkerte, så lad os huske, at vi også kritiseres internationalt for både at have problemer med menneskerettigheder, vi kritiseres af FNs Flygtningehøjkommissariat for vores behandling af flygninge, og vi har problemer med vores retssikkerhed i forhold til terrorlovgivningen ifølge mange juridiske eksperter (med danske navne, bare rolig).

Og i øvrigt. Bare for at holde diskussionen nede på dit niveau. Schmidt.. Det lyder da som om at du også kommer fra et land der historisk ikke har haft det så godt med både demokrati og bestemte befolkningsgrupper.

Jamen lille Jakob Schmidt -Rasmussen, tror du at verdens centrum er Danmark/Vesten? Forstår du ikke at at der er langt flere ikke-demokratiske samfund i verden end demokratiske? Jeg går også ind for demokrati, men du kan da ikke mene at folk der ikke tænker som dig gerne må forfølges? Og undskyld mig, men når du kommer med den kommentar du gør til Zarifas navn så bliver det endnu mere svært at tage dig alvorligt, du burde slet ikke blande dig i denne debat når du kan drage så uintelligent en konklusion.
Og du ved måske det "rigtige" om Scientology eller hvad?

Carstensen.

Hvor har jeg skrevt noget om, at folk med et fremmed efternavn ikke må blande sig i debatten. Jerg hedder SCHMIDT-rasmussen til efternavn? Endsige om, at de skal forfølges? Det er for plat, at insinuere, at min kritik af Zarifas HOLDNINGER er udtryk for ultraracistisk xenofobi, men det viser jo bare at du ikke har ærlige modargumenter. Du er ikke bare uintelligent; du er også manipulerede og magter ikke at læse indenad ...

Og ja; jeg ved en del om den religiøse filosofi scientologi og om organisationen Scientology.

Til Jakob SCHMIDT-Rasmussen:

Når du nu ikke engang kan læse hvad der står sort på hvidt så ser jeg ikke længere nogen grund til at deltage i en debat med dig. Jeg vil dog lige påpege, at jeg på intet tidspunkt har antydet at du skulle mene, at personer med fremmed efternavn ikke må blande sig i debatten, jeg har derimod antydet at DU burde opsøge en eller anden form for intellektuel oplysning inden du begynder at blande dig i debatten.
Og når du nævner "ultraracistisk xenofobi" så tyder det på, at du ikke kan skelne dine egne associationer fra reelle argumenter.
Og hvad du i øvrigt ved om Scientology er mig ligegyldigt, din mening er ikke mere rigtig end andres, men du kan argumentere for dine synspunkter.

Hvorfor spurgte du om, hvad jeg ved om scientologi, hvis du ike vil læse svaret?

Dit debatniveau viser sig, når du fuldstændigt ubegrundet insinuerer, at jeg skulle mene, at "at folk der ikke tænker som dig gerne må forfølges", som du skriver, fordi jeg kritiserer Zarifas holdninger i dette spørgsmål.

Så du kan nemt undværes i en debat, der bør bygge på argumenter og ikke på ubegrundede og ekstremt grove påstande ...

Oh my god, det var et retorisk spørgsmål kære ven, du er helt afsporet.

Grete Bjorholm-petersen

Jamen Herr Schmidt, du kritiserede jo ikke Zarifas holdninger, du kritiserede hendes navn. Det værste er næsten at du slet ikke kan se hvor fornærmende det er at sige, at fordi hun hedder noget mærkeligt, ved hun ikke noget om demokrati. Og ja, det er faktisk xenofobisk og rascistisk.

Jeg kritiserede søreme ikke Zarifas navn, tværtimod. Jeg skrev, at hendes efternavn tydeded på, at hun ikke var vokset op i et velfungerende, demokratisk land og at det kunne undsklylde hendes misforståelse af Friby-princippet når hun (humoristisk selvfølgelig) foreslog at Rønn-Hornbech skulle søge asyl under ordningen.

Jeg er ikke mere xenofob end Villy Søvndal ...

Så enten manipulerer du, eller også kan du ikke læse indenad. Og det har DU ingen undskyldning for ...