Læsetid: 3 min.

Danskernes dårlige polske samvittighed

Efter fire år i Danmark er østarbejderne ikke blevet integreret på arbejdsmarkedet. I befolkningens øjne er der tale om udnyttelse og kun få har lyst til at hyre østarbejdere til private opgaver
Indland
26. maj 2008

Vi kan ikke lide tanken om underbetalte polske landarbejdere, rengøringsassistenter eller håndværkere, der lever under kummerlige forhold. Alligevel er rækken af eksempler på udnyttelse så lang, at det billede har frosset sig fast i bevidstheden på et markant flertal af danskerne, når de tænker på østarbejderne, skriver ugebrevet A4.

Ifølge en måling blandt 1.132 danskere om deres syn på den østeuropæiske indvandring i Danmark, mener hele 55 procent, at østeuropæerne bliver udnyttet på det danske arbejdsmarked. Og ifølge samme måling, der er foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4, mener kun 16 procent af danskerne, at østarbejderne får en "fair behandling i Danmark".

Det var ellers den folkestemning, som et bredt politisk flertal i 2004 ønskede at undgå. Her blev EU udvidet med 10 nye medlemslande, og som en konsekvens af EU's bestemmelser om arbejdskraftens frie bevægelighed blev de gamle EU-landes arbejdsmarkeder åbnet for polske og andre østeuropæiske arbejdere, der ville søge lykken. Men for at undgå udnyttelse og social dumping vedtog politikerne den såkaldte østaftale, der siden da har tvunget arbejdsgiverne til at tilbyde de samme løn- og ansættelsesforhold til østarbejderne, som danskerne får.

Men selv om ikke alle østeuropæere i Danmark er blevet udnyttet, vidner A4's nye undersøgelse om, at politikernes bestræbelser på at undgå et B-hold på arbejdsmarkedet er slået fatalt fejl i befolkningens øjne. Og borgernes dom kommer på ingen måde bag på politikerne i forligskredsen bag østaftalen. De erkender blankt, at det ikke har været muligt at tackle de negative konsekvenser af indvandringen fra øst.

"Når befolkningen har det billede af østarbejderne, er det jo fordi, det er det sandfærdige billede. Der er simpelthen så mange østeuropæere, der er blevet udnyttet, og det ved folk," siger SF's ordfører på området Karsten Hønge.

Og fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, lyder tilsvarende toner:

"Der er jo slet ikke tvivl om, at der er folk, der bliver udnyttet i Danmark. Det har stribevis af sager tydeligt vist. Jeg må konstatere, at der er plattenslagere derude, som gør, hvad de kan for at udnytte udenlandsk arbejdskraft, og der må vi sige, at vi ikke er gode nok til at få fat i dem alle sammen," siger Thomas Adelskov.

De illegales dagsordenen

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, mener, at politikerne med østaftalen, der er blevet revideret i flere omgange, rent faktisk har gjort et godt stykke arbejde for at forhindre et østeuropæisk B-hold på arbejdsmarkedet. Han er derfor overbevist om, at det især er illegale østeuropæere og folk, der spekulerer i at omgå reglerne, som tegner billedet af den polske arbejder i Danmark.

"Det er faktisk synd for østaftalen, at det hele bliver rodet sammen. Medierne skelner ikke mellem, om østeuropæerne er her illegalt eller under østaftalens regler. Derfor kommer det til at se ud, som om østaftalen ikke virker, når det er de illegale, der sætter dagsordenen," siger Jens Vibjerg.

Ikke blot mener flere end hver anden dansker ifølge A4-undersøgelsen, at østarbejderne bliver udnyttet i Danmark. Blot to procent har selv ansat en østeuropæer inden for det seneste år, og kun hver tiende anser det for sandsynligt, at de ville hyre en østarbejder til at udføre et stykke arbejde, selv om der var penge at spare i forhold til at få løst opgaven af en dansker.

Det kommer bag på integrations- og arbejdsmarkedsforsker Anders Ejrnæs fra Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitetscenter. Han havde forventet, at flere danskere ville være parat til at ansætte østarbejdere, efter at de har været en del af det danske arbejdsmarked i fire år.

"Forklaringen ligger muligvis i, at østarbejderne ikke er blevet en integreret del af arbejdsmarkedet, men tværtimod er blevet isoleret sammen med andre østarbejdere i enkelte sektorer. Derfor er den almindelige danskers kendskab til dem begrænset og mest påvirket af medierne," siger Anders Ejrnæs. Inf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her