Læsetid: 3 min.

EU-Kommissionen venter kamp om landbrugsstøtten

EU's landbrugskommissær foreslår at tage mest støtte fra storbønderne, når der skal flere penge til landdistrikterne. England og Tyskland ventes at kæmpe imod
Mariann Fischer Boel har fremlagt et kontroversielt forslag til en ændret landbrugsstøtte i EU. Forslaget, der lægger op til, at de store landbrugere kan se frem til mindre støtte, ventes at møde stærk modstand fra især Frankrig.

Mariann Fischer Boel har fremlagt et kontroversielt forslag til en ændret landbrugsstøtte i EU. Forslaget, der lægger op til, at de store landbrugere kan se frem til mindre støtte, ventes at møde stærk modstand fra især Frankrig.

Dominique Faget

21. maj 2008

Europas største landmænd og dermed dem, der modtager broderparten af EU's landbrugsstøtte, ventes i de kommende måneder at gå til kamp mod EU-Kommissionens forslag om, at de skal aflevere mest, når der i de kommende år skal føres penge fra landbrugsstøtten over til landdistrikterne.

Det vurderer vicegeneraldirektør Lars Hoelgaard, EU-Kommissionen, efter at EU's landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, i går præsenterede sine forslag i det såkaldte sundhedstjek af landbrugspolitikken, der skal forhandles på plads til efteråret.

Landbrugspakkens forslag skal strømline EU-landenes fælles landbrugspolitik. Der er ikke tale om en egentlig reform med afskaffelse af landbrugsstøtten. Det bliver tidligst aktuelt efter 2013, når den nuværende budgetperiode udløber.

Penge fra hektarstøtten

Allerede nu vil kommissionen tage flere penge fra den direkte hektarstøtte og overføre den til at udvikle landdistrikterne.

De nuværende fem procent skal op på 13 procent, og de allerstørste modtagere - landmænd, der får over to millioner kroner om året i støtte - skal miste op til 22 procent af støtten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen Rasmussen

Verdensbanken regner med, at fødevarepriserne ikke vil falde ned igen før omkring 2015.
I øjeblikket er fattigdomsbekæmpelsen på globalt plan bombet 6 år tilbage, hvilket har ført til, at ca. 100 millioner flere mennesker står over for sultens grimme fjæs.

EU's proklamerede svar er en øjeblikkelig skrotning af braklægningsordningen, dvs. geninddragelse af de 10 % braklagte marginal jorde i produktionen, og de deri funderede uheldige konsekvenser for EU's naturlige dyre og plantefauna.

Beslutningen om at lade 10 % af benzinen i EU erstatte af alkohol i 2020, fortrinsvis produceret af korn, står derimod fast, på trods af fødevarekrisen.

De høje kornpriser forgylder kornproducenterne, men truer med at gøre produktionen af svin urentabel. Da de fleste landmænd, som har svin, også dyrker korn, rammer katastrofen stort set kun de få, der kun har svin.

Kødproduktionen i EU, som sker med proteintilskud i form af importeret sojaprotein fra Argentina, Brasilien og USA, burde i forvejen ikke kunne betale sig. Den er umoralsk, ikke bare fordi man som i Danmark torturerer 1,1 million grisesøer om året, ved at fiksere dem under og efter at de har fået grise, men fordi det er spild af energi og mad at transportere protein til EU for at fodre dyr op med det, når det kunne være gået til mennesker direkte i stedet, eller i det mindste være blevet brugt mere økonomisk til animalsk produktion, der hvor man i forvejen dyrker sojaen sammen med foderkorn.

Den minimale reform, som Marian F. B. taler om, 13 % reduktion i den direkte støtte til de landmænd som oppebærer en støtte på og over 5000 Euro om året (37000 kr.) og en delvis omfordeling af de sparede midler til egns støtte og evt. miljøtiltag, som kompensation for de enormt destruktive virkninger fjernelsen af braklægningsordningen vil få, er komplet latterlig.

EU's landbrug er som bekendt sovset ind i subsidier. Og på trods af landbrugets erklærede liberale indstilling, kunne man ikke drømme om at slippe sutten frivilligt. Dansk landbrug, som er nogle af de mest effektive i EU, og som tjener styrtende med penge på prisstigningerne på korn, argumenterer for bevarelsen af støtten til de største på sin egen underligt omvendte socialdarwinistiske måde. For som de siger, man skal støtte ”den naturlige selektion” ved at støtte ”de bedst egnede”. Det faktum at de største har stordriftsfordelene, evnen til at købe de små, er ikke nok i sig selv.

Det underlige er, at EU's forbrugere og politikere bliver ved med at fodre disse hyklere, som ikke laver andet end at ødelægge grundvandet, havet og landskabet, fordrive folk fra landet, bortøde begrænsede ressourcer osv. At man ikke for længst har forlangt noget for de 350 milliarder Euro, der tilflyder denne industri, vidner om et gigantisk demokratisk underskud inden for EU og i DK.

Det er bittert at højredrejningen i Europa, ikke engang kan medføre nogle gode liberalistiske tiltag. Det ville fx. være fornuftigt at afskaffe både landbrugsstøtten og toldmurene. Men mange er åbenbart kun liberalister, så længe det er til fordel for dem selv! Men så er det ikke liberalisme, så er det egoisme! (Det samme kan siges om visse socialister, der pludseligt ændrer holdning, fordi de opdager at de giver mere til velfærdsstaten end de får igen!)

Det fantastiske er, at de borgerlige i Danmark har støttet en version af EU, der fra starten har handlet om planøkonomi, administration, korruption, begrænsning af markedsfrihed, og favorisering af specielle erhverv gennem lobbyisme, der er konkurrenceforvridende.

Alle disse forhold ved EU er stille skandaler, som ikke kommer markedet og befolkningerne for øre; de ties væk. Senest korruptionsrapporten, som parlamentet stemte imod en offentliggørelse af. Selv danske medlemmer stemte imod.

Velkommen til De Forenede Socialistiske Europastater.
De borgerlige regeringer graver deres egen grav uden at vide det; det kan så glæde de få på vesntrefløjen, der er interesseret i en fremtidig socialitisk verdensmagt som modvægt til USA.

Frankrig har sejret ad helvede til på alle punkter i EU og det er tragisk.