Læsetid: 3 min.

'Der er forskel på en venstremand og en kvindelig socialdemokrat'

Lars Løkke Rasmussen slipper billigere fra sine hotelregninger, end Ritt Bjerregaard gjorde i 1978. Der er forskel på at være venstremand og kvindelig socialdemokrat - og på 30 år er forargelsen over politikerluksus blevet mindre, og regeringens krisehåndtering bedre, siger eksperter
Ritt Bjerregaard måtte i 1978 trække sig som undervisningsminister efter voldsom kritik af en hotelregningi forbindelse med en tur til Paris. Arkiv

Ritt Bjerregaard måtte i 1978 trække sig som undervisningsminister efter voldsom kritik af en hotelregningi forbindelse med en tur til Paris. Arkiv

Indland
8. maj 2008

Der er alverden til forskel. Den 22. december 1978 trådte daværende undervisningsminister Ritt Bjerregaard (S) tilbage efter ti dages pressestorm om en UNESCO-rejse til Paris, hvor hun havde boet 'for 50.000 kroner på byens dyreste hotel', som Ekstra Bladet beskrev det.

I dag kører sagen om Lars Løkke Rasmussens (V) forbrug af offentlige midler til spiritus, cigaretter, betalingsfilm, middage og hotelophold nu på anden måned. Men uge efter uge har statsminister Anders Fogh Rasmussen fastholdt, at han 'intet kender til sagen' og i øvrigt har 'fuld tillid til sin minister'.

Ankers kritik

Anker Jørgensens reaktion var anderledes kontant. Allerede på Ritt-sagens tredje dag - og mens hovedpersonen i øvrigt var bortrejst til Kina - gik han ud og rettede sin første kritik mod Ritt Bjerregaard - uden at have hørt hendes version.

Omvendt har statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke ytret kritik af sin minister Lars Løkke Rasmussen, hvis forbrug har trukket mange forsider den sidste måned.

Der er stor forskel på at være venstremand og kvindelig socialdemokrat, siger Claus Bryld, der er historieprofessor på RUC:

"Kvindelige politikere bliver generelt behandlet meget hårdere end mænd. Og så må man sige, at en socialdemokratisk arbejdsmand, der måske tjente 120.000 kroner om året, kunne blive noget indigneret over at læse i Ekstra Bladet, at Ritt havde brugt 50.000 kroner på en rejse. Lars Løkkes vælgere tager det nok ikke helt så tungt," siger Claus Bryld.

Han peger også på, at befolkningens forhold til 'politiker-luksus' har ændret sig.

"Pamperi er et udtryk, som man af en eller anden grund ikke bruger så meget længere. Dengang var det sådan, at luksus ikke var noget for almindelige mennesker. I dag er det meget mere almindeligt", siger han.

Lektor og samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet er enig.

"Vi har alle fået flere penge og erfaringer med at begå os i udlandet. En middelklassekultur, der gør, at vi ikke er så opmærksomme på den type skandaler som tidligere. Vi har en tendens til - inden for rimelighedens grænser - at bære mere over med, at noget er blevet lidt halvdyrt," siger Johannes Andersen.

Krisehåndtering

Claus Bryld peger som den helt store forskel på, hvordan de respektive statsministre valgte at reagere på de to sager.

"Anker Jørgensen hidsede sig voldsomt op over historien med Ritt. Han var kendt for at leve et meget sobert liv og blev simpelthen personligt stødt over sagen og gik ud og kritiserede hende. I øvrigt da hun var bortrejst og ikke havde mulighed for at forsvare sig. Dermed havde pressen også en sag at gå videre med," siger han.

På samme måde er Anders Fogh Rasmussen kendt for sin asketiske livsførelse - men til gengæld har han valgt at håndtere sagen anderledes tilbageholdende. Det har givet Lars Løkke Rasmussen langt bedre mulighed for at opbygge sit forsvar - og det er udtryk for en betydeligt mere professionel måde at håndtere den slags sager på, mener Johannes Andersen.

"I Løkke-sagen befinder vi os stadig i en gråzone, hvor der endnu ikke er dukket noget egentligt ulovligt op. Det gjorde man også med Ritt-sagen, men Anker troede, at han kunne lukke den ned ved at kalde hende til orden. Man kører i dag efter en meget mere bevidst krisestrategi, hvor man ikke bare hopper på den første og bedste sag," siger Johannes Andersen.

En rigsrevisionsundersøgelse viste senere, at Ritt Bjerregaard - som hun hele tiden havde hævdet - ikke havde handlet forkert eller ekstravagant i forhold til andre ministre. På samme måde forsvarede Lars Løkke Rasmussen i denne uge en 13.000-kroners weekendtur til Rom i 2000 med, at 'det var normen'. Samtidig har han flere gange forsvaret sig med, at denne norm har ændret sig i forhold til tidligere.

Men den udlægning er den mangeårige socialdemokratiske toppolitiker Mogens Lykketoft ikke enig i: "Det modsiger hele den gamle Ritt-sag jo. Dengang var der jo i den grad fokus på sådan noget. Man kan altid diskutere, om det var rigtigt af Anker at reagere på den måde - men i forhold til at kontrollere en hvilken som helst sag har Fogh opbygget et helt andet netværk", siger Mogens Lykketoft.

"Der bliver brugt alt mulig professionel, skatteyderbetalt indsats på at håndtere den slags sager. Men om det så lykkes, må vi jo se," siger Mogens Lykketoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Thomsen

'Der er forskel på en venstremand og en kvindelig socialdemokrat'

Sådan noget vrøvl! Et hvert barn ved sgu da, at Socialdemokratiets siden Helle Thorning Schmidt blev formand for partiet, konsekvent har kopieret regerings politik og Dansk Folkepartis udlændingepolitik.

Der er ingen forskel!

Er Ritt Bjerregaard socialdemokrat ?
Hun har da gjort ting, som man ikke gør som socialdemokrat.

Heinrich R. Jørgensen

En kvindelig socialdemokrat anno 2008 vil sikkert kunne slippe af sted med omtrent lige så meget som en mandlig venstremand kan, vil jeg tro. Men socialdemokraternes kultur rummer sikkert stadig et stort element af, at man ikke må gøre sig skyldig i pamperi, overdreven luksus og skal kunne stå til regnskab for nidkære og nøjsomme arbejdere.

Jeppe Kofoed sagen viser vel, at Socialdemokraternes angst for at støde deres vælgere fra sig, giver anledning til at de selv får lavet nogle spektakulære selvmål i processen.

Forskellen er måske, at den slags hæmninger ikke er så udbredte i partiet Venstre?

Hej Per T,

Jeg er tilbøjelig til at give dig ret, men det er bare overhovedet ikke det, artiklen handler om. Den handler om at en enkelt udskejelse i sin tid fik hårde konsekvenser for Ritt Bjerregaard, mens det tilsyneladende er fuldstændig uden konsekvenser for Lars Løkke at han efterhånden en del gange er blevet taget med nallerne i kagedåsen.

Per Erik Rønne

50.000 kroner for 30 år siden over for 13.000 kroner i dag? Mon ikke vi i forhold til velstandsudvikling og inflation burde sammenligne 130.000 for et hotelværelse med et »forbrug« på 13.000, der jo netop er gennemsnittet af hvad de 10 deltagere forbrugte? 130.000 i alt.

Forbruget er ikke specifiret op på personer, og SFeren har i den pågældende week-end forbrugt lige så meget som Vesntremanden. Iflg Berlingske Tidende var det [og er det vel satdig] kotume, at [amts]borgmesteren deltager i udvalgsrejser, ikke mindst i den sociale del, i det omfang kalenderen tillader det.

Vi skal også se rimeligt på det, og socialdemokratiske [amts]borgmestre holder sig altså på ingen måde tilbage.

Jeppe Kofod-sagen ser jeg primært som et udslag af den ny-puritanisme, der præger dagens venstrefløj. Minsandten om den ikke i vidt omfang har overtaget Indre Missions rolle ...

Per Thomsen

Simon Kongshøj:

”Hej Per T, Jeg er tilbøjelig til at give dig ret, men det er bare overhovedet ikke det, artiklen handler om."

Helt enig, men hvorfor hænge sig i bagateller? Jeg vurdere i hvert fald, at man ret beset godt kunne benytte anledningen til at give Socialdemokraterne er velfortjent opsang? Tingenes almene tilstand taget i betragtning, er det vel egentlig noget der ikke kan gøres ofte nok?

Og når der Gud hjælpe mig ligefrem står helt eksplicit i overskriften at der forskel på venstremænd og socialdemokrater, så er det jo en påstand der er så langt ude i hampen og så ekstrem, at den ligefrem skriger på at blive modsagt.

Ritt blev fyret af hædersmand Anker med de små sko - på Ekstrabladets opfordring og under i øvrigt delvist usande forudsætninger.
Anders Fogh Rasmussen har for meget perspektiv til at gå højt op i slige petitesser.

Ja, så er vi tilbage ved den gode gamle Ritt-sag. Venstres spin-doktorer, betalt af skatteyderne, ligesom Lykkes hotel og bar-regninger, må glæde sig.

Vil man have lidt bedre kendskab til politikeren Lykke må man ty til Berlingske Tidende:

http://www.berlingske.dk/article/20080419/kultur/704190006/

Desværre lykkedes det ikke at få skovlen under mareRitt.
Ikke en gang hendes deportation til EU hjalp os.
Nu ødelægger hun landets hovedstad!
Auuuugghh!

Jørn Bent (det lyder slemt): Hvad mener du med, at Ritt Bjerregaard ødelægger landets hoved?

Er det hendes filosofi om, at der også skal være boliger og plads til 'almindelige mennesker' i København? Eller hvad?

Personligt tager jeg hatten af for et menneske, der tør tænke selvstændigt, ikke lefler for den laveste fællesnævner, tør tale Roma midt imod og indkasserer øretæverne som et mandfolk. Det er der format over. I modsætning til fx Venstres ulidelige ungersvende og piger og Konservatives vatnisser.

Jørn Bent (det lyder slemt): Hvad mener du med, at Ritt Bjerregaard ødelægger landets hovedstad?

Er det hendes filosofi om, at der også skal være boliger og plads til 'almindelige mennesker' i København? Eller hvad?

Personligt tager jeg hatten af for et menneske, der tør tænke selvstændigt, ikke lefler for den laveste fællesnævner, tør tale Roma midt imod og indkasserer øretæverne som et mandfolk. Det er der format over. I modsætning til fx Venstres ulidelige ungersvende og piger og Konservatives vatnisser.

Ritt's filosofi går ud på at tilplastre de få grønne områder vi har i København med boliger, fordi hun i sin valgkamp kom med alle mulige løfter, som hun umuligt kunne holde!

Sammen med Bondam chikanerer hun alle der ejer en bil og i den røde skole fortsætter hun i det marxistiske spor fra 1970'erne. Velbekom.....

Der er den forskel på Ritt og Løkke, at Ritt laver asocial omfordelingspolitik. Tager fra dem med initiativ og giver til dem der burde gøre noget mere selv. Det gør Løkke ikke.

Ritt og co. behandler ikke vores hovedstad København godt. Kaos og dårlig behandling af svage og gamle præger Københavns Kommune. Der er møjbeskidt i København. Desuden så gøres der intet seriøst for at stoppe religiøs fanatisme i KBH og Ritt er med til at særbehandle autonome og i Ritts kommune er der indført mellemøstlige madordninger i kommunale folkeskoler. Ritt er med til at fjerne det danske islæt og den danske kultur i København.

Per Vadmand

"Tager fra dem med initiativ og giver til dem der burde gøre noget mere selv. Det gør Løkke ikke."

Mere firkantet kan nyliberalismens grådighedsevangelium vel ikke udtrykkes.

Der er vel forskel i hvert lader det til, at man kan tillade sig den slags som Venstremand, det er lidt sørgeligt at være vidne til, når en arbejdsløs kan miste understøttelsen blot vedkommende kommer til at søge et job for lidt på en uge. Men hvad skal man sige, "sådan er kapitalismen, utak er....."

Heinrich R. Jørgensen

... værtens løn? ;-)

Vel ligner København lort i flere områder. Men hvorfor forventer man, at andre skal rydde op efter svinene? Burde de ikke selv gøre det? Personligt har jeg intet imod biler, men hånden på hjertet: Hvis det handler om biler på bekostning af mennesker og boliger, er jeg stået af. Det samme gælder den samling af dårlige, vindblæste fodboldbaner på Kløvermarken. Forslaget om at omkranse dem med boliger, er en åbenlys gevinst for alle parter. Også knoldesparkerne.

De armeredes løn?

Ritt brugte trods alt sit eget navn når hun var på hotel....

Pengene fosser ud af Statskassen og ned i lommerne på Venstres ministre.

Den gang Brixtofte hævede glasset på borgernes regning, sad hr. Jensen alias Løkke Rasmussen med ved bordet. Farum blev vist frem som et eksempel på, hvordan Venstre ville have en kommune skulle styres. Ja hr. Jensen alias Løkke Rasmussen blev så glad for tanken om at sende borgerne til udlandet, at han selv ville med på en tur. Det blev så ikke lige Kanarie øerne, men en forlænget weekend til Rom.

Da Brixtofte blev stoppet skulle festen jo fortsætte, så Statsministeren inviterede gladeligt sine private venner på Marienborg. Selvfølgeligt betalt af skatteyderne. Da det blev afsløret, fortsatte Jensen alias Løkke Rasmussen gildet.

Vi har en statsminister, der måtte gå af på grund af kreativ bogføring i skatteministeriet. Han lyver om Irak krigen. Han lyver om udlevering af krigsfanger til tortur. Han undlader at gribe ind, da han får kendskab til hr. Jensens alias Løkke Rasmussens hotelbesøg.

Vi har en formand for Folketinget, der ikke kunne huske, hvor han bor.

Vi har en vidensskabsminister, der har så travlt med at reklamere for forskellige firmaer, at han kun har tid til at købe store gaver til sine venner , for offentlige midler.

Venstre er et kønt parti, hvor medlemmer ikke ved, hvor de bor, ikke kan huske hvad de hedder og hvem der skal betale.

Konklusion: Lider du af massive personlighedsforstyrrelser er der altid plads i Venstre.