Læsetid: 2 min.

'Vi kan ikke pumpe mere olie'

OPEC siger nej til Vestens appel om højere produktion. Men Mellemøsten tænker ikke kun olie - alternativer er på vej, siger Connie Hedegaard fra Egypten
20. maj 2008

De mellemøstlige olielande er ikke indstillet på at lytte til appeller fra USA's præsident Bush og andre i Vesten, som tigger og beder OPEC-medlemmerne om at skrue op for oliehanerne.

"Alle pumper så meget, de kan, i øjeblikket," sagde Iraks olieminister Hussein al-Shahristani i går, mens formanden for Libyens nationale olieselskab, Shokri Ghanem, til finansbureauet Bloomberg sagde, at "markedet er allerede yderst velforsynet."

OPEC's formand, Salem el-Badri, sagde forleden tilsvarende, at der er så meget olie på markedet, at nogle OPEC-lande har svært ved at finde købere til al deres olie.

Georg Bush appellerede i lørdags personligt til Saudi-Arabien om at øge produktionen, men saudierne afviste med begrundelsen, at de for nylig har besluttet at øget dagsproduktionen med 0,3 mio. tønder olie til i alt 9,45 mio. tønder.

"Det er noget, men det løser ikke vores problem," lød kommentaren fra Bush.

Olieprisen var igen i går oppe over 127 dollar på børsen i New York, og også fra f.eks. Nordeas norske analyseafdeling lød meldingen om saudiernes lille produktionsforøgelse: "For lidt til at have nogen mærkbar effekt."

Oliepriskrisen var blandt samtaleemnerne i korridorerne på disse dages World Economic Forum i Sharm el-Sheikh, Egypten, hvor Danmarks klima- og energiminister, Connie Hedegaard, ligesom George Bush er blandt deltagerne.

Fokus flytter sig

Til Information siger Connie Hedegaard i telefonen, at der trods de gunstige tider for olieproducenter er en stigende bevisthed i Mellemøsten om, at man også her må udvikle alternativer.

"Fokus er langsomt ved at flytte sig. Det er ikke sådan, at Mellemøsten kun er optaget af olie. Man indser, at man ikke kan skabe vækst og muligheder for de mange unge - 60 pct. af befolkningen er under 30 år - hvis man kun satser på olien. Over de næste 10 år skal der skabes 100 mio. nye job bare for at holde trit med befolkningsudviklingen og fastholde ledighedsprocenten. Og der er faktisk ikke så mange arbejdspladser i olie," siger Connie Hede-gaard.

Derfor er ikke-OPEC-medlemmer som Jordan og Egypten stadig mere optaget af at definere mål for energieffektivisering og vedvarende energi.

"Jordan har faktisk et mål om 20 pct. vedvarende energi i 2020," fortæller klimaministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu