Læsetid: 2 min.

Landmænd skal selv tjekke dyrevelfærd

Indland
26. maj 2008

Et egenkontrolsystem som det, der kendes fra restauranter og detailhandel, skal sætte fokus på dyrevelfærden i landets største husdyrbedrifter.

Til næste år skal danske landmænd med de største besætninger selv føre egenkontrol og dokumentere, at de overholder reglerne om dyrevelfærd i deres stalde. Målet er at højne dyrevelfærden i svine- og kvægbesætningerne.

- Besætningerne bliver større, og det er en god idé at lægge vægten på ansvaret hos den enkelte landmand for at styre og dokumentere over for samfundet, at dyrevelfærden er i orden i besætningen. Det vil sikre, at der kommer fokus på, om reglerne bliver overholdt i hver eneste af de større kvæg- og svinebesætninger hver dag, siger veterinærdirektør Jan Mousing, Fødevarestyrelsen.

Systemet med egenkontrol kendes i forvejen fra restauranter og detailhandlen. Fødevarestyrelsen samarbejder for øjeblikket med Dyrlægeforeningen og med brancheforeningerne for kvæg og svin om, hvordan egenkontrollen af dyrevelfærd kan indrettes. Planen er, at den skal være i kraft i begyndelsen af 2009.

Egenkontrolsystemet kommer til at omfatte 9000 besætninger, der rummer 90 procent af alle svin og al kvæg i Danmark. For sobesætninger vil det indebære, at alle sobesætninger over 200 søer skal lave egenkontrol.

Landbruget klager ofte over regeltyranni og for meget papirarbejde. Alligevel mener Jan Mousing, at det vil lykkes at blive enige om et system, som landmændene kan leve med. Egenkontrolsystemet vil genbruge en del af de krav, som landmændene i forvejen arbejder med i deres branchekoder, der fortæller, hvilke lovkrav om f.eks. areal og strøelse i stierne som produktionen skal overholde.

- Vi synes ikke selv, vi ender med et system, der ser frygtelig bureaukratisk ud. Mange af de registreringer, landmanden skal lave, skal kun laves en enkelt gang, f.eks. om bygningernes dimensioner, og hvor mange dyr der kan være. Det bliver ikke sådan, at landmanden skal ud med pen og papir og registrere en masse ting hver eneste dag, siger Jan Mousing til Ritzau.

Egenkontrollen vil give Fødevarestyrelsen mulighed for at følge med i, hvordan det går rundt omkring. Besætninger, hvor kontrollen svigter, vil få et gult kort og komme i søgelyset for den offentlige kontrol, der hvert år i gennemsnit kontrollerer fem procent af besætningerne.

- Egenkontrollen skal ikke erstatte den offentlige kontrol, men den skal gøre det muligt at målrette den offentlige kontrol, så der kommer mere kontrol i de besætninger, hvor der er problemer, siger Jan Mousing.

Aftalen om egenkontrol i husdyrbesætninger er resultat af en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godav mand økseskaft.

Carsten Friskytte

Endelig udsigt til afskaffelse af overflødig kontrol og regeltyranni! Landmændenes ved heldigvis mere om dyrevelfærd og dyreadfærd end alle bymennesker og bureaukrater til sammen.

Alle bør være tilfredse med en resolut og handlekraftig regering. Ikke mere overflødig snak.........

Ole Falstoft

Carsten.
'Landmændenes ved heldigvis mere om dyrevelfærd og dyreadfærd'
Jo tak det har de demonstreret til fuld de seneste år.Men ét er at vide hvad der er bedst, noget helt andet er at handle derefter.
Landbruget idag er meget langt fra det romantiske billede af landmanden der går og kløer sine svin bag ørerne - der er der simpelthen ikke tid til. Produktionstallet skal holdes eller ramler det hele. Landbruget idag er en industri som anden industrri. Velfærden må ikke stå i vejen for produktiviteten
Så der er al mulig grund til at være skeptisk overfor deres egenkontrol

Carsten Friskytte

Ole: Jeg kan ikke se at det er forkert at tilstræbe en højnelse i erhvervets "moral" ved hjælp af egenkontrol. Økonomisk set er det den eneste mulige fremgangsmåde, da vi ikke vil betale for øget statslig kontrol gennem skat eller højere priser. Og vi vil heller ikke betale bonden for at klø grisebasserne bag øret etc.

Jeg bryder mig heller ikke om at blive kontrolleret i utide, men det ser ud som om befolkningen godt kan lide at være videoovervåget døgnet rundt.

Sålænge erhvervet overholder lovgivningen, må vi være tilfredse. Hvis nogen mener at lovgivningen skal strammes op, så må de arbejde politisk for det. Det kaldes vistnok demokrati.

Ole Falstoft

Ja gu' skal de overholde lovgivningen. Men det har nogle af dem haft svært ved de seneste år. Fusk og plat har bredt sig i det førhen så stolte erhverv. Det er en ynk at se. Landmænd er jo ikke onde mennesker men de er presset af det moralske forfald der foregår. Når naboen slipper afsted med at snyde så kan jeg vel også? etc. Det er ligesom skattesnyd
Derfor må vi hjælpe de lovlydige af dem med en troværdig kontrol så ingen slipper afsted med det.

Carsten Friskytte

Selvfølgelig skal landmænd overholde lovgivning. Det ville være dumt at skrive det modsatte.

Nu er det ikke for at relativere, men der fuppes jo også med børnetilskud, kontanthjælp og dagpenge. Det er også forkert, men jeg hører ikke så mange venstrefløjsere skræppe op om det. Det gør de til gengæld, når Claus Hjorth Frederiksen kræver skrappere kontrol, jobsøgning etc.

Det er altid DE ANDRE, som skal kontrolleres bedre og mere.

Og det er i sidste ende forbrugerne, som skal betale den nærgående kontrol, som bondehaderne uafladeligt kræver. Det vil de altså ikke.

Ole Falstoft

Carsten:
Hvad mener du? At vi ikke skal kontrollerer landmændene fordi der er andre der også snyder? Besyndelig logik!

Carsten Friskytte

Ole: Nej, det mener jeg ikke! Men jeg påpeger det underlige paradoks, at nogle kræver mere kontrol med andre - samtidig med at de brokker sig over kontrol med nogle tredje.

Man kan altid diskutere prioriteringer, og hvor kontrol bedst betaler sig - enten økonomisk eller "moralsk".

Og så skal man huske, at landmænd bliver kontrolleret af "den usynlige hånd", dvs. at hvis noget er galt, så straffes det øjeblikkeligt på rentabiliteten. Hertil kommer så lavere afregningspris på sygdomsramte dyr osv.

Jeg ser bort fra den anormale situation, hvor den sygdomsramte landmand bryder sammen og glemmer at fodre sine dyr. Det gør bondehaderne desværre ikke. Tværtimod!

kjeld ammundsen

Landmands " liv " er rå kapitalisme At producere dyr er en fabriks produktion - som har en fejl produktion på hen mod 20 % dvs. svin som aldrig oplever et slagterri fordi der er så misrygtet at de ikke er egnet til føde men blot til biobrændsel. Hele den koncentra sionslejer tænkning der er over " dyrevældfærden" her i landet kan ikke overlades til en rå penge tænkning.

Carsten Friskytte

Lige siden mennesket gav sig til at opdrætte dyr (i stedet for at jage dem ude i naturen), har der været en vis dødsrate/tab. Og ude i naturen er det meget, meget større. Så alle dyreelskerne vil vel nu forbyde naturen? Eller blive vegetarer?

Hvis bondemanden skulle behandle hvert enkelt dyr som dyreelskerne behandler deres fede kat eller uopdragne køter, så ville kød skulle betales med en tilsvarende vægt i guld. Heldigvis driver bønderne rationelle bedrifter, som skaffer kødæderne godt, billigt kød.

Ole Falstoft

Carsten
Ok og så er der 'carte blanche' til landmændene?
Din sammenligning med naturen holder jo ikke. Vi mennesker har et ansvar for de dyr, der er i vores varetægt. Det kan vi ikke løbe fra ved at henvise til naturen. Lidelserne kan ikke helt afskaffes, men unødige lidelse bør undgås. Det burde være ulovligt med opbunden søer f.eks. Men der sker nok ikke noget før vi får et EU initiativ på området. Endtil da gå jeg selv langt udenom 'konventionelt' svinekød

Carsten Friskytte

Ole: "Din sammenligning med naturen holder jo ikke."

Det skal du sgu ikke bestemme!

Ja, ja - selvfølgelig har vi ansvar for at dyrene får nok at æde og at der bliver muget ud m.m. Men så hører pjatteriet også op!

Det kan godt være at bundne søer burde slippes løs. Bondemanden vil også gerne give sin so en springmadras at ligge på - hvis du vil betale, Ole! Du kan da ikke bare blive ved med at bebrejde bonden, når det er forbrugernes uvilje til at betale, der er hele humlen i problemet? Bonden giver gerne dyrene al mulig luksus - hvis han får betaling for det. Inklusive morgenkaffe på kanten af truget!

Ole Falstoft

Carsten
Jeg kender ikke andre der er i stand til at modsige sig selv i bare 2 sætninger. Først siger du at bare der bliver muget ud og dyrene får nok at æde er alt ok resten er pjat hvorefter du skriver at de bundne søer nok skal slippes løs -hvorfor dog hvis de efter din mening har det OK? Eller er det kun af PR grunde de skal slippes løs, eller ved du overhovedet hvad du mener?

Signe Andersen

Jeg mener nu ikke at ideen er dårlig, men den skal nok bakkes op af uvildig kontrol. Man skal selvfølgelig tænke på, at der er forskel på de enkelte landbrug og at nogle passer bedre på dyrene end andre.

Til interesserede har jeg fundet en god artikel om dyrevelfærd her http://www.danske-dyreinternater.dk/dyrevelfaerd

Marianne Mandoe

Jamen det skal jo nok gå godt.

Ganske som det går forrygende i både restaurationsbranchen og i detailhandlen.
Der går det så godt at pga egenkontrol så opdages snyd, svindel og uhygiejniske forhold så godt som aldrig. Der deles bare elitesmilies ud med løs og gavmild hånd.