Interview
Læsetid: 4 min.

Løkkes onde ånd

Lars Løkke betaler endnu engang penge tilbage og vil fremover ikke tale mere om bilag. Men nye anklager står i kø, og Uffe Thorndahl, der satte hele sagen i gang, er overbevist: Løkke bliver ikke statsminister
Indland
17. maj 2008
Uffe Thorndahl har de seneste måneder gjort sit for at gøre livet surt for finansminister Lars Løkke Rasmussen. Og det har været det hele værd, siger borgmesteren, selv om det har kostet ham medlemskabet af Det Konservative Folkeparti.

Uffe Thorndahl har de seneste måneder gjort sit for at gøre livet surt for finansminister Lars Løkke Rasmussen. Og det har været det hele værd, siger borgmesteren, selv om det har kostet ham medlemskabet af Det Konservative Folkeparti.

Bjarke Ørsted

Sagen om Lars Løkke Rasmussens (V) brug af offentlige midler til private formål vil tilsyneladende ingen ende tage.

I går meddelte Løkke selv, at han ikke længere vil bruge tid på at kommentere historierne, og få timer efter betalte han så knap 13.000 kr. tilbage - pengene donerede han til Børnecancerfonden, da Frederiksborg Amt, der fejlagtigt havde dækket udgifterne, ikke længere eksisterer.

Men manden, der udløste hele affæren, Hørsholms borgmester, er ikke til sinds at give op. Og han er positivt overrasket over, at man efter to måneder stadig taler om Løkkes forbrug.

"Det havde jeg trods alt ikke troet."

Anklagerne mod Venstres kronprins har kostet Thorndahl et partimedlemskab og givet ham en hård medfart i pressen. Og selv om sagerne endnu ikke har haft politiske konsekvenser for Lars Løkke, er Uffe Thorndahl tilfreds:

"Ting tager tid. Det mest positive i det her forløb er, at meningsmålingerne er på min side. To ud af tre siger, at han ikke egner sig som statsminister."

Løkke var på orlov

Diskoteksbesøg, rødvin og cigaretter betalt af staten samt en voldsom stigning i udgifter til den daværende amtsborgmesters taxaforbrug har fået følgeskab af historien om, at Løkke i forbindelse med et fem ugers ophold i New York til FN-generalforsamling i 1999 sendte bilag for 3.000 kr. til amtet til trods for, at Folketinget havde givet ham 55.000 kr. med til turen. Ministerens forklaring lyder, at en del af pengene blev brugt på telefoni og på leje af film til sine børn. Men den begrundelse giver Uffe Thorndahl ikke meget for.

Han påpeger, at Lars Løkkes børn på det tidspunkt var mellem to og fem år, og at betalingsvideoerne blev set mellem kl. 23 og 01:30.

Og når ministerens uddyber forbruget med, at han efter aftale skulle holde sig i kontakt med amtet under turen, er det ifølge Uffe Thorndahl usandt.

"Misvisende er for mildt et ord," siger han og bakkes op af to daværende økonomiudvalgsmedlemmer i amtet, Finn Larsen (K) og Conny Didriksen (S), som direkte beskylder Løkke for at lyve:

"Lars Løkke Rasmussen fik bevilget fem ugers orlov, og hans stedfortræder blev indkaldt i hans fravær," konstaterer Løkkes tre tidligere kolleger i en udtalelse.

I denne uge opgav Statsforvaltningen at grave mere i Løkkes amtsborgmesterbi-lag, men det overrasker ikke Uffe Thorndahl:

"Jeg havde ikke forventet, at de ville gøre noget som helst. Systemerne hænger, hvis jeg skal være lidt brutal, temmelig godt sammen. Jeg er helt sikker på, at der har været kontakt mellem Finansministeriet og tilsynet i den her sag."

Bananrepublik

Og Thorndahl fastholder, at amtsrådet intet kendte til amtsborgmesterens forbrug.

"Vi vidste godt, at han var noget alkoholiseret, men vi gik da ud fra, eller jeg gjorde da i hvert fald, at det var for hans egne penge. Jeg blev chokeret, da jeg begyndte at skrælle lagene af og så, at der var en fast struktur i bilagene," siger han med henvisning til, at et flertal af bilagene fra den daværende amtsborgmester var særdeles mangelfulde.

Ansvaret placerer Thorndahl hos Løkke selv, hos den daværende administration - og hos revisionen. Og det faktum, at Lars Løkke selv bad et revisionsfirma gennemgå sine bilag har Hørsholm-borgmesteren ikke meget tilovers for. Valget faldt nemlig på firmaet Ernst & Young, som også Frederiksborg Amt brugte:

"De var selv med til at godkende de ting, der nu kritiseres. Det virker, som om man nærmer sig bananrepublikanske tilstande."

Også flere forvaltningsretseksperter har kritiseret valget af revisionsfirma.

"Det er svært at se på sagen med friske øjne, siger professor Carsten Henrichsen.

Udover at Løkke foreløbig har betalt knap 15.000 kr. tilbage, herunder godt 1.500 kr. til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, har føljetonen også haft omkostninger for den åbenmundede borgmester. Efter 25 år som konservativ blev den tidligere fremskridtsmand tvunget til at forlade sit parti, og i pressen er han blevet udråbt som både 'sladrehank' og 'en syg mand'.

- Hvorfor søgte du overhovedet indsigt i Løkkes forbrug?

"Efter valget i november, hvor Lars blev finansminister, og hvor det pludselig var oplagt, at han skulle være statsminister, tænkte jeg, at jeg ikke syntes, at den person var kvalificeret."

Ingen følelser

Fejden mellem Løkke og Thorndahl går helt tilbage til 1998-2001, hvor de sloges om både kommunalreformen og fremtiden for Hørsholm Sygehus. Men Thorndahl afviser, at sagen bunder i ondt blod og hævntørst.

"Det handler ikke om, at jeg ikke kan lide ham, jeg har ikke nogen følelser for ham."

- Du klandrer Løkke for at have et stort alkoholforbrug, men det er jo set hos tidligere statsministre?

"Ja, men dem har jeg ikke haft indflydelse på, ha-ha. Nej, men det var trods alt også en anden tid. I dag skal du som toppolitiker kunne gå i de elektroniske medier med det samme."

Og apropos medierne og deres fremstilling af Thorndahl som 'en mand med en sag' retter Thorndahl skytset mod de politiske rådgivere.

"Det er mediemanipulatorer, som skaber en falsk virkelighed. Det har jeg selv været ude for. Samtidig taler den samme politiske ledelse om at sætte borgerne i centrum og om åbenhed og gennemsigtighed. Det strider spindoktor-konceptet direkte i mod."

- Har det været det værd?

"Jeg har ikke været i tvivl. Ud fra mine værdier har jeg gjort det rigtige, og jeg var fra starten klar over, at det kunne koste mig. Jeg så grundigt på materialet og på, om det kunne bære."

Frem til 31. december 2009 er Uffe Thorndahl borgmester i Hørsholm uden parti-liste. Derefter henlægger han og konen pensionisttilværelsen til Møn.

- Tror du, at Løkke bliver statsminister i Danmark?

"Nej."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Thomsen

Man får næsten ondt af Lars Løkke Rasmussen, når man sådan ser ham tumle rundt i manegen. Jeg undrer mig over, hvordan det kan være at hans chef ikke har lært ham, at man bare skal sige ”der er ikke noget at komme efter” eller ”der er ikke fugls føde på den sag”, når man bliver presset af pressen.

I sammenligning med det snavs Anders Fogh Rasmussen har rodet sig ud i mellem år og dag, er Løkke Rasmussens forseelser jo de rene bagateller.

@Per Thomsen

”der er ikke fugls føde på den sag”,

Det var nu Nyrup der altid brugte den vending. Under den såkaldte 'Østrigs-sag' havde man på fornemmelsen, at han stort set ikke kunne sige andet.

Ulrik Høstblomst

Løkke og Thor Pedersen burde sidde i spjældet sammen med Brixtofte

Det er kun i Danmark at folk der ikke ejer en TVstation kan slippe afsted med det de Herrer har præsteret uden at ryge ind og sidde

Så kunne danskerne jo passende overveje hvad det er for en type statsminister vi har valgt os når vi se på typen af ministre han omgiver sig med..

Det er da kun et spørgsmål om kort tid før DFspringer ud i at bære ministeransvar

For uanset hvad kan man trods alt ikke sige andet om DF'erne end at de har nogle domme for racisme og hadefuld tale/hetz mod folkegrupper og det kan næppe komme bag på nogen på det her tidspunkt

Så lad os da se Søren Espersen og Pia K på taburetterne

Så kan Danmark stolt bryste sig af også at have fascister på ministerposter

Det er kun i Danmark at folk der ikke ejer en TVstation kan slippe afsted med det de Herrer har præsteret uden at ryge ind og sidde.

Du burde komme mere ud, Ulrik.

Ulrik Høstblomst

Tak Erik

Peter Christiansen

Uffe Thorndahl er bare en "bad loser"

Til Ulrik kan oplyses følgende:
Dansk Folkeparti (1941-43, 1993, 1995-)
Bemærk årstallene

http://www.leksikon.org/art.php?n=4996

Per Vadmand

Helt ærligt, det dér med, at der også fandtes et "Dansk Folkeparti" under krigen (en udbrydergruppe fra DNSAP) er sgu at bukke sig for dybt efter "argumenter". Det burde være muligt at finde mere akruelle ting at bruge imod DF. Hvorfor forære dem nogen form for martyrium? ("Uha, nu kalder de fæle venstreorienterede igen stakkels små misforståede os for nazister")

Hvis Lars Løkke synes det er sejt at bo på hotel og se porno eller glo på damer på provins diskoteker må han sgu gøre det for egne midler. At han lyver om møder og private fester og sætter "eget" revisionsfirma til at lave uvildige undersøgelser af udvalgte bilag tyder ikke på megen modenhed eller ydmyghed.

Per Thomsen

Per Vadmand:

"Helt ærligt, det dér med, at der også fandtes et "Dansk Folkeparti" under krigen (en udbrydergruppe fra DNSAP) er sgu at bukke sig for dybt efter "argumenter". "

Per Vadmand har ikke forstået at det naturligvis aldrig er tilfældigt hvad man kalder et parti. Man gør sig naturlgvis mange tanker om, hvordan man bedst kan finde et navn der illustrere partiets politik.

Derfor er det da ikke så lidt påfaldende og tankevækkende at man i de to tilfælde, med det samme udgangspunkt er nået frem til det samme resultat.

Når Dansk Folkeparti nu oven i købet melder klart ud at de er et antimuslimsk parti kan jeg heller ikke se, at der skulle være belæg for at påstå at der er nogen større ideologisk forskel på de to versioner af Dansk Folkeparti.

Per Vadmand

At Per Thomsen ikke synes, man kan bukke sig for dybt efter argumenter, overrasker vist ingen.

Altså, min holdning er at dette er et skin-problem, som skal aflede fra det der er det virkelige problem: krigen i Irak og Afghanistan - og at nogen har indkøbt 3 helikoptere for ialt 3-4 mia. kroner, som IKKE kan flyve (ok, en af dem kunne flyve halvgodt). Det er det, folk, Nyhedsavisen og andre politikere burde besinde sig på - og kræve en undersøgelse af, hvordan dette kunne ske.

Ca. 30.000 kr. er jo noget end 3 mia. kr. Og at bruge 3 mia kr. på helikoptere, der ikke kan flyve er altså en langt mere alvorlig sag end politikers rod i regnskaberne...

Hvis jeg havde skyldt penge til et nedlagt amt, havde jeg betalt dem til den region, hvor amtet lå. Det er gæld til det offentlige, og man skal være torskedum, hvis man som finansminister og "jurist" ikke kan se det.

Der er selvfølgelig ikke det dejligt store fradrag, som man kan få ved at give et beløb til godgørende formål som Kræftens Bekæmpelse. Man kunne godt få den tanke, at Lars Løkke har regnet den ud, så han får halvdelen af det beløb, han uretmæssigt har tilegnet sig, tilbage i skat.

Det ser meget ud, som om Lars Løkke fortsætter sin uheldige linje, selvom alles øjne hviler på ham.

Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er en spindoktor eller anden velmenende person, der standser ham, inden han belaster sig selv endnu mere.

Heinrich R. Jørgensen

Franz Michaelis:
"Man kunne godt få den tanke, at Lars Løkke har regnet den ud, så han får halvdelen af det beløb, han uretmæssigt har tilegnet sig, tilbage i skat."

Du har sikkert ret.

Lars Løkke Rasmussen er den person i kongeriget, der burde have størst viden om omlægningen af amter til regioner, så påstanden om at han ikke vidste hvem der skulle modtage pengene, er ret meget til grin.

Nu kan vi andre være til grin, over at blive lokket til at tro, at LLR har hevet 13.000 dask op ad lommen, og at han er et godt menneske, der af omsorg af andre giver til godgørende formål.

"Man kunne godt få den tanke, at Lars Løkke har regnet den ud, så han får halvdelen af det beløb, han uretmæssigt har tilegnet sig, tilbage i skat."

Ja, godt set. Man kender nok sine lus på gangen.