Læsetid: 4 min.

'Mangler I ikke arbejdskraft, eller hvad?'

Flavia Oregon taler perfekt dansk, er snart ved at være færdig med sit speciale og har allerede fået tilbudt job. Hun har bare et problem: Hun er fra Peru og skal derfor hurtigst muligt ud af landet
Indland
26. maj 2008

Flavia Oregon er en yderst stresset specialestuderende. Ikke fordi hun ikke kan begrænse emnet eller har fået skriveblokering, men fordi hun de sidste tre måneder før sin afleveringsfrist i starten af juni har haft sin sag for med Udlændingestyrelsen.

Efter hun havde taget sin bachelor i social kommunikation i hjemlandet Peru, begyndte hun i 2003 at læse på den internationale kandidatuddannelse Development and International Studies på Aalborg Universitet. Flavia Oregon har ikke nogle stipendier eller SU med i rygsækken hjemme fra Peru. Hun har heller aldrig modtaget SU eller stipendier i Danmark. Derfor er der blevet knoklet mange timer hver uge på det danske arbejdsmarked for at få det til at løbe rundt de seneste fem år, fortæller Flavia Oregon på flydende dansk. Den 32-årige specialestuderende kunne godt tænke sig at blive i Danmark og arbejde, når hun er færdig til sommer, men det må hun ikke.

"Jeg synes, det er spild af ressourcer, at de danske myndigheder ikke giver mig mulighed for at arbejde her. Det virker mærkeligt, at der er mangel på højtuddannet arbejdskraft, men alligevel bliver jeg smidt ud. Jeg har allerede fået tilbudt job i det internationale forsikringsselskab, hvor jeg har haft studiejob, men jeg kan jo ikke sige ja til det, når jeg har fået besked på, at jeg skal ud af landet hurtigst muligt," fortæller Flavia Oregon.

Unødigt pres

Normalt får internationale studerende mulighed for at søge arbejde i seks måneder, efter de har afsluttet deres uddannelse. Årsagen til, at Flavia Oregon ikke får den mulighed, er, at hun har overskredet den normerede studietid med over 12 måneder, blandt andet fordi hun har fået en hjerterystelse i et trafikuheld, som har betydet, at hun har været sygemeldt fra sit studie i knapt et år.

Specialet om integration i Latinamerika er blevet forstyrret en del undervejs. I løbet af foråret har Flavia Oregon kunnet se frem til, at hun skulle være ude af landet 1. juni, selvom hendes deadline for aflevering af specialet var 2. juni. Først i maj fik Flavia Oregon tilsagn om, at hun godt kunne blive til 1. juli, så hun kunne få en chance for at forsvare sit speciale. Og her står sagen stadig, nu godt en uge før hun skal aflevere sit speciale.

"Det her forløb har lagt et pres på mig, som jeg synes er totalt uretfærdigt, især fordi et speciale tager tid og kræver koncentration. Hvis jeg dumper på grund af det her pres, så skal jeg til at bruge endnu længere på at gøre mine studier færdige. Det går godt med specialet, men det er jo stadig ikke mig, der bestemmer, om jeg består," siger Flavia Oregon.

Problemet er, at Flavia Oregon ikke kan gå op til reeksamen, hvis hun dumper. Eller rettere sagt, så skal hun rejse hjem til Peru og få en ny opholdstilladelse, før hun kan gå op til reeksamen i august.

Flavia Oregon er mest fortørnet over, at Aalborg Universitet (AAU) ikke har hjulpet hende bedre undervejs. "Det undrer mig, at universitetet som en uafhængig uddannelsesinstitution ikke går ind og forsvarer mine rettigheder. Jeg har ret til re-eksamen som alle andre studerende, men fordi jeg har været sygemeldt fra studiet, mener Udlændingeservice, at jeg har brugt alt for lang tid og derfor skal ud af landet hurtigst muligt. Og universitetet gør bare, hvad Udlændingeservice siger," lyder det fra en hovedrystende Flavia Oregon.

Universitetets fejl

Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er gået ind Flavia Oregons sag og har netop sendt en klage til AAU. Stina Gammelgaard, der er international ordfører i DSF, mener, at universitetet har tilsidesat reglerne for at komme Udlændingeservice i møde:

"Universitetet burde være gået ind og have bedt Udlændingeservice om at udskyde tidspunktet for, hvornår Flavia Oregon skal være ude af landet, i henhold til reglerne om, at der skal være mulighed for reeksamination," siger Stina Gammelgaard.

Leder af Det Internationale Kontor på AAU, Kirsten Jakobsen, kalder forløbet beklageligt, men mener ikke, at universitetet overtrådt reglerne:

"Vi bliver nødt til at gøre, hvad Udlændingeservice siger. Hvis ikke vi overholder loven på dette område, risikerer vi jo at få at vide, at vi ikke må tage flere studerende fra Peru."

Kirsten Jakobsen oplyser, at hun ikke må udtale sig nærmere om Flavia Oregon, da det er en personsag.

Indtil Udlændingeservice har vurderet sagen på ny, står Flavia Oregons fremtid hen i det uvisse.

Hun forstår ikke selv logikken i at sende hende ud af landet lige efter hun er blevet kandidat: "Hvis jeg arbejdede her i to år, var min uddannelse i Danmark betalt tilbage," siger hun og griner et øjeblik af hele forløbet:

"Jeg lever af mine feriepenge nu, fordi jeg ikke har måttet arbejde ved siden af mine studier siden 1. april. Så lige nu ved jeg faktisk ikke, hvordan jeg får penge til billetten hjem til Peru."

Hvis Flavia Oregon får forlænget sin opholdstilladelse, vil hun automatisk have mulighed for at søge job i Danmark, oplyser Det Internationale Kontor på AAU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Såfremt Flavia Oregon er i besiddelse af kvalifikationer, der er mangel på i Danmark, gives der automatisk opholds- og arbejdstilladelse. Skulle det ikke være tilfældet, jf. arbejdsløsheden blandt humaniora, så kan Flavia Oregon opnå opholds- og arbejdstilladelse ved at tage ansættelse til en årlig aflønning på 450.000 kr. eller derover.

Per Erik Rønne

Den stramme udlændingepolitik skyldes at man gerne vil undgå at Danmark gennem massindvandring bliver islamisk, med de indfødte danskere reduceret til andenklasses borgerer i eget land, til dhimmier.

Flavia Oregon er peruaner, og dermed sandsynligvis katolik, og under alle omstændigheder med en europæisk kulturbaggrund. Jeg tror ikke engang at en Søren Krarup ville have noget imod om hun blev, og da især ikke hvis hun konverterede til lutherdommen :-).

Men så støder man åbenbart på noget jura ...

Flavia taler flydende dansk. Hun har selv tjent pengene til sin uddannelse.
Hun har fået tilbudt et job i et forsikringsselskab, hvor hun har haft studiejob.
Efter min mening skulle hun straks have lov til at blive.
Det er pinligt og ærgerligt at vi lever i et samfund, der styres så rigidt af paragraffer med den slags konsekvenser.
Erhvervslivet mangler arbejdskraft, demografien tilsiger behov for yngre mennesker. Det hænger overhovedet ikke sammen.

"Jeg tror ikke engang at en Søren Krarup ville have noget imod om hun blev, og da især ikke hvis hun konverterede til lutherdomme"

Det er sgu da noget af det dummeste, jeg nogensinde har læst. Du går formodentlig også i kirke hver søndag?

Per Thomsen

Jesper Nørvang:

""Jeg tror ikke engang at en Søren Krarup ville have noget imod om hun blev, og da især ikke hvis hun konverterede til lutherdomme". Det er sgu da noget af det dummeste, jeg nogensinde har læst."

Jeg synes nu, at konkurrencen er utrolig hård, og at det kan være yderst vanskeligt at afgøre, hvem af værdikæmperne der tager prisen. Der skal vel nærmest målfoto til...

Den stramme udlændingepolitik skyldes at man gerne vil undgå at Danmark gennem massindvandring bliver islamisk, med de indfødte danskere reduceret til andenklasses borgerer i eget land, til dhimmier.

Hej Per Erik Rønne

Hvis du kan bakke dén udlægning op med noget faktuelt, skal jeg med glædet påtage mig at afkræve repræsentanter for regeringspartierne en forklaring.

Jeg tvivler indtil videre på, at din påstand kan bekræftes, men det ville da klæde regeringen og de partier, der bakker op om regeringens udlændingepolitik at spille med åbne kort. Et enkelt "usympatisk" var vist det stærkeste udtryk, repræsentanter for regeringen kunne bidrage med, da Thulesen-Dahl og Krarup erklærede støttepartiet for antimuslimsk.

Lidt tekstdokumentation ville blive modtaget med tak.

Heinrich R. Jørgensen

Nogle hævder, at Danmark er et konstitutionelt monarki, andre at det er et demokrati, men måske burde Danmark erklæres for et bureaukrati? ;-)

Kafka og Orwell har ikke skrevet forgæves...

Janus,

I min egen studietid har jeg nu stødt på et par eksempler, for eksempel datalogistuderende fra Østeuropa, der stod i ca. samme situation som Flavia Oregon ridser op i artiklen -- de skulle håndtere en udvisning samtidig med at de skulle op til deres afsluttende eksamener. Jeg ved ikke hvor udbredt det er, men jeg har i hvert fald selv set eksempler.

Sune Keller

Janus: Du behøver ikke søge længere end til information.dk for at finde endnu en artikel om endnu en akademiker, der blev udvist: http://www.information.dk/149913

Fjols, han blev ikke udvist!

Ad L. Hansen

Blot en lille præcisering - jeg er cand.scient.soc fra Aalborg Universitet med en BA i sociologi og en MA i Udvikling og Internationale Forhold (og jeg er iøvrigt fint i arbejde i København) - sidstnævnte er en samfundsfaglig og altså ikke en humanistisk uddannelse

Faktum er:

Der er samme regler gældende i Peru samt Chile og der udover er arbejdslønnen for en lokal ansat er en tiendedel lavere end på det danske arbejdsmarkedet og ferierne man har krav på er 2 uger årligt, yderligere kan man ikke gå til en avis i de lande og beklage nød.

Om igen ligesom os andre, der dumper og god ferie i Peru sommeren over... Sådan er det at bo i udlandet: dejligt, men det er også skønt at holde ferie i hjemlandet.

Viamos augustus, Flavia!

Udlændingeservice er ikke blevet kontaktet i forbindelse med artiklen, men jeg kan oplyse, at det står enhver udlænding med lovligt ophold i Danmark frit for at søge om et andet opholdsgrundlag.
Når man får en studietilladelse, er den i sagens natur tidsbegrænset, og det betyder, at man skal udrejse, når studiet er afsluttet - medmindre man ønsker en anden form for ophold. Intet forhindrer en udenlandsk studerende i at søge fra en studie- til fx en arbejdstilladelse, sådan som artiklen giver indtryk af. Det kræver blot - at man indgiver en ansøgning om arbejdstilladelse.
Et stort antal udenlandske studerende søger hvert år job eller får 6 måneders jobsøgningsophold efter endt uddannelse, og Udlændingeservice arbejder målrettet med at servicere disse studerende. Og vi arbejder generelt benhårdt på at understøtte og smidiggøre importen af udenlandsk arbejdskraft til dansk erhvervsliv.
Udlændingeservice vil tage kontakt til Flavia for at orientere om mulighederne for hendes videre ophold.

Per Thomsen

Kirsten Meier, Udlændingeservice:

"Udlændingeservice vil tage kontakt til Flavia for at orientere om mulighederne for hendes videre ophold."

Må udlændingeservice udtale sig til pressen og offentligheden om sagsbehandlingen af konkrete sager? Næppe. Endnu et eksempel på at udlændinges retssikkerhed i Danmark er en illusion...

Ak ak ak, endnu et eksempel på at symbolpolitik ikke er realpolitik. Landet hungrer efter arbejdskraft, men for at tilfresstille Pia, så sender man veluddannet og dansktalende arbejdskraft ud af landet? Godt for Peru, men for os..?

Per Erik Rønne: "Den stramme udlændingepolitik skyldes at man gerne vil undgå at Danmark gennem massindvandring bliver islamisk, med de indfødte danskere reduceret til andenklasses borgerer i eget land, til dhimmier."

Virkelig? Og det skyldes slet ikke diffus frygt for det 'fremmede' og 'ukendte'? Og heller ikke racistiske tendenser a la 'de er alle sammen sådan og sådan og sådan; for det har vi jo hørt.'. Og det har slet ikke noget at gøre med dyrkelsen af det 'kernedanske'; kun hvis du kan føre slægten tilnage til Ruder Konges tid, kan vi stole på dig som dansk nok? Heller ikke dét...? Jamen, så er der jo slet ikke noget at bekymre sig om, og vi kan trygt sove videre foran fladskærmen...

Mindre ironisk: Man behøver ikke fremmane spøgelser a la 'islamisk Danmark' for at finde andenrangsborgere i landet. Siden Fogh & Co kom til magten, har de konsekvent ignoreret den anden halvdel af befolkningen som ikke stemte på dem. Ikke blot en smålig taktik, men også direkte imod idéen med demokrati. Det ligner et forsinket hævntog mod alle de røde, 68 osv. Men det er endnu en jagt på spøgelser, da venstrefløjen reelt har ligget ned i årtier. Englænderne har en talemåde for den slags: 'flogging a dead horse'. Hvornår kommer de videre..?

By the way, fri mig for de sædvanlige blå/røde kliché-reaktioner: venstrefløjen bestod lige så lidt af en horde stalinistiske lejesvende, som højrefløjen kan reduceres til fascistiske idioter. Virkeligheden er næsten altid større end sort/hvid.

Heinrich R. Jørgensen

... eller også er "Kirsten Meier" endnu et eksempel på debatindlæg, der indsendes under vildledende og urigtige afsendernavne?

Enhver, der nogensinde har været i nærheden af at være sagsbehandler, rådgiver eller lignende, ville per rygmarvsreflekts undlade at referere til en konkret sag.

Hvis der stod, at det var sædvanlig procedure at kontakte personer i den pågældende situation, med oplysninger om muligheder for videre ophold, ville indlægget (og dets afsender) være noget mere troværdigt.

Det må være endnu en hoax, som Dagbladet Information per design har valgt at gøre sig (og vi debattører/læsere) til offer for.

Kan vi nu ikke få stoppet den der ulidelige skrøne om, at der er mangel på kloge hoveder i dette land!

Det er én stor forførelse af masserne og jeg kan ikke gennemskue hvem der får gavn af løgnen.

En gang for alle: DER ER IKKE BRUG FOR FLERE KLOGE HOVEDER I DANMARK!

Heinrich R. Jørgensen

Der er brug for mange flere kloge hoveder, både i Danmark, og som ansatte i danske virksomheder udenlands!

Den globale konkurrence om den rigtige arbejdskraft til den bedste pris, handler ikke kun om at besætte stillingerne som gadefejere, håndværkere og industriarbejdere til laveste pris. Der, hvor det store potentiale findes, er ved at hyre meget opvakte og veluddannede personer, som ellers ikke ville være til rådighed for dansk erhvervsliv.

Globalisering minder om kolonialisering, hvor de kloge hvide udbytter andre. Men forhåbentligt er den mentale tropehjelm smidt forlængst...

Hej Heinrich

Du har helt ret: hvis Danmark skal manifestere sig i det globale matadorspil, gælder det om at skaffe sig billig intelligentsia, såvel som billige håndværkere.

Og hvad fanden skal Peru også bruge akademikere til?

Velkommen tilbage ;)

@Heinrich R
Citat: "Der er brug for mange flere kloge hoveder, både i Danmark, og som ansatte i danske virksomheder udenlands!"

Med nu 373 afsendte ansøgninger til alt hvad der minder om AC-stillinger etc. i hele landet på 16 måneder nægter jeg at anerkende ovenstående citerede.

Ifølge diverse HR-kyndige mennesker er jeg udstyret med 'verdens bedste cv' og opnår stadig ikke ansættelse. Jeg opfatter at jobopslagene er udtryk for skjult reklame for virksomhederne og er et led i deres opmærksomhedsstrategi.
Ved at slå stillinger op viser man omverdenen at man er en virksomhed i vækst og er man i vækst må det jo betyde at man er værd at stole på og handle med. Derfor slår man stillinger op, som ikke eksisterer - stillingsannoncer er ydermere end alm. reklameplads.

Mads Dam

"Siden Fogh & Co kom til magten, har de konsekvent ignoreret den anden halvdel af befolkningen som ikke stemte på dem. "

Og havde vi de sidste syv år haft en socialdemokratisk regering, med venstrefløjen som hinke-sten, havde Danmark sandsynligvis inviteret samtlige muslimske borgere fra Mellemøsten til landet.

At en muslim er veludannet betyder ikke, at også de kan udøve terrorisme, hvilket det er set i England.

Ideologisk er der meget tilfælles mellem socialisme og Islam.

Mange danske studerende har stor glæde af muligheden for at studere i udlandet, enten et semester eller hele uddannelser. Det kan ikke alene styrke fagligheden, men kan også være et stort plus for de personlige kompetencer.

På samme vis studerer mange udenlandske studerende på danske uddannelsesinstitutioner, hvilket er med til at skabe et mere interessant og givende studiemiljø, som kan styrkes både på faglighed og de mere sociale dele af studemiljøet.

Det er bare et temmelig stort problem, at danske universiteter ikke er gearede til at skabe internationale studiemiljøer, og at lovgivning og sagsbehandling udgør en decideret forhindring. Prøv at læs den artikel om emnet: http://www.information.dk/159770

Flavias tilfælde er et meget godt eksempel til at belyse de dårlige vilkår. Desværre et eksempel blandt mange. Hvis det havde været en undtagelse fra det generelle kunne det let fikses, men Danmark har et generelt problem her.

Til skade for vores internationale omdømme og vores uddannelser!

Heinrich R. Jørgensen

Hej Erik B.,

Desværre har Peru og mange andre lande sikkert mere brug for akademikere og højtuddannede end Danmark har. Vi kan dog betale væsentligt mere i løn. Hvis vi kunne tilbyde høj livskvalitet og stor købekraft også, kunne Danmark sikkert støvsuge mange kvikke hoveder fra store dele af verden.

Men Danmark er ikke særligt interessant for dem. Dels pga. sproget, dels pga. vores ekskluderende kultur, og dertil kommer skattesystem og klima, der heller ikke kan råbes hurra for. De, der vælger at flytte til Danmark, gør det sjældent pga. et meget bevidst karrierrevalg. Dér klarer USA og GB sig langt bedre, og Danmark er meget langt nede på listen...

Hvis hun kan selvopholde sig, skal hun havde lov til at blive som kvalificeret arbejdskraft.

Men vi mangler kun på få områder arbejdskraft, og har omkring 900000 i den arbejdsduelige alder på overførselsindkomst.

Men det er jo klart at reglerne på området er alt, alt for stive.

Heinrich R. Jørgensen

@ Steen Tommerup

Det er trist, at du ikke har ansættelse, trods ihærdige forsøg. Hvis der intet er i vejen med dine kvalifikationer, og hvis der er behov for dine specifikke kvalifikationer, så må der være noget andet, der halter. Du må prøve at finde ud af hvad...

Heinrich R. Jørgensen

Janus:
"Ideologisk er der meget tilfælles mellem socialisme og Islam."

Jeg troede, det var kristendom og socialisme der havde meget tilfælles. Kan det tænkes, at kristendom og islam måske har en del tilfælles også? ;-)

Det ved jeg ikke, Heinrich. Jeg gør ikke de store tanker omkring religiøse spørgsmål eller andre metafysiske spidsfindigheder, idet det ingen betydning har for mig.

Men jeg kan hidse mig op, når et religiøst fleretal (Islam) kræver særrettigheder og socialisterne kræver følelsesporno.

Derfor anbefaler jeg oftest, at det ene gruppe rejser, hvor Islam dyrkes, primært Mellemøsten, og den anden gruppe kan rejse til NordKorea med al den røde kollektivisme de måtte ønske sig.

Per Thomsen

Steen Tommerup:

"En gang for alle: DER ER IKKE BRUG FOR FLERE KLOGE HOVEDER I DANMARK!"

Et udsagn der i den grad bliver modbevist af alle de værdikæmpere, der muntrer sig i dette forum, hvor klogskab nok ikke kan kaldes det mest dominerende karkatertræk.

Danmark har brug for flere kloge hoveder, det viser debatten her. Når budskabet om den for stramme indvandringspolitik viser sig at bygge på fordrejning og uvidenhed fra journalistens side, så prøver man desavouere budbringeren, der skød hele konstruktionen i sænk. Hvor jammerligt.
Hvis pigen kan få et godt betalt job, så kan og bør hun selvfølgelig få opholdstilladelse.

Og havde vi de sidste syv år haft en socialdemokratisk regering, med venstrefløjen som hinke-sten, havde Danmark sandsynligvis inviteret samtlige muslimske borgere fra Mellemøsten til landet.

At en muslim er veludannet betyder ikke, at også de kan udøve terrorisme, hvilket det er set i England.

Ideologisk er der meget tilfælles mellem socialisme og Islam.

Læg lige mærke til denne knivskarpe argumentationsrække.

Janus er guden, der med et ansigt fortil og bagtil formår at se tilbage og skue fremad på samme tid. Janus er objektiv og guden, der vogter porte og overgange - og ved derfor alt om det der samler og det der skiller. Janus formår med sine to åsyn at forholde sig til flere scenarier ad gangen, derfor disse - for os dødelige - vilkårlige skift i emner.

Janus vrøvler således overhovedet ikke, selvom det - indrømmet - lyder sådan for os, der ikke ved bedre. Denne dualisme, der muliggør, at Janus sådan kan tale sort, og dog at tale til de hvide, skyldes altså, at Janus har ansigt på begge sider af sit hoved. I grunden meget lig den åndsbeslægtede gudinde for det sort/hvide, Pia Kjærsaard, som har røv i begge ender.

At en muslim er veludannet betyder ikke, at også de kan udøve terrorisme, hvilket det er set i England. skulle naturligvis også have været i kursiv. Html-fåk-up.

Es una catástrofe para la labor de desarrollo que lleva Dinamarca. Millones de Coronas son invertidas en educación y proyectos de desarrollo y muchos de ellos son llevados a cabo por personas que ni siquiera conocen el idioma. Cuando alguien con la capacidad Flavia esta dispuesta a dar su trabajo, es discriminada por el hecho de haber nacido al otro lado del mundo. Es una lástima que Dinamarca este llendo por ese camino.

Heinrich: "Hvis der intet er i vejen med dine kvalifikationer, og hvis der er behov for dine specifikke kvalifikationer, så må der være noget andet, der halter. Du må prøve at finde ud af hvad..."

Det er ganske indlysende hvad det er der halter: Arbejdsgiversiden.
De har ganske enkelt ikke de stillinger de hævder at have - og piver over ikke at kunne få folk til.

Bo Nielsen

"I grunden meget lig den åndsbeslægtede gudinde for det sort/hvide, Pia Kjærsaard... "

Pia Kjærsgaard er min ynglings Athene. Som Zeus elsker sin datter, Athene, sprang ud af Zeus' pande i gylden rustning og fuld af visdom og krigerfærd :-)

Ulrik Høstblomst

Er der ikke et overset element her ?

Jeg tænker på den del af intelligensiaen fra 3 verden vi allerede har samletop som nu er beskæftiget med at gøre rent - dele gratisaviser ud - jonglere med pizzadej - køre Taxa - alternativt budtransport etc ???

Hvad er det der sker med de kompetencer de mennesker bringer ind i vores samfund og hvforfor kan de ikke opnå anerkendelse ??

Hvis det er sådan at vi ender med at have et sindssygt veluddannet proletariat bestående af fremmede der ikke kan få adgang til arbejdsmarkedet på de kompetencer de besidder kan jeg sagtens forstå at lavt uddannet etnisk-dansk arbejdskraft godt kan regne ud hvordan det ender -

Det behøver man ikke den store raket-konstruktør-uddannelse for at kunne gennemskue...

Måske skulle de her folk bare indsluses hurtigtst muligt på de kompetencer de besidder og hvis de ikke er dygtige nok i forhold til de gældende krav så tilbydes noget efteruddannelse..

Så ville de jo ikke kunne true lavtuddannede etniske danskere i kampen om de lavtlønnede jobs -

Heinrich R. Jørgensen

Steen,

jeg er ikke et sekund i tvivl om, at virksomhedernes spin om deres vækst og succes i vid udstrækning er humbug, og ofte sikkert også selvbedrag. Jeg godtager uden at blinke, at mange opslåede stillinger er varm luft. Jeg skal være den første til at beklage, at hovedparten af danske virksomheder lader til at være meget dårlige til at finde anvendelse for akademikere. Det er fantasiforladt, indskrænket og uambitiøst, og i skarp kontrast til vores selvforståelse som innovative og superdygtige.

Men der mangler højt kvalificeret arbejdskraft i nogle brancher, men naturligvis ikke alle. Nogle af de brancher der savner kvalificeret arbejdskraft, er til dels selv skyld i miseren, da de ikke har investeret i opkvalificering af fagpersonerne. I mine øjne har mange virksomheder og arbejdsgiverorganisationer svigtet groft. Og ikke mindst staten...

Superkvikke hoveder er sjældne, og jo kvikkere, des mindre hyppigt forekommende. Hvis man overhovedet får chancen til at lokke sådanne til at overveje at arbejde for én, bør man gøre det.

Så jeg mener stadig, at Danmark har rigeligt brug for flere kloge hoveder.

Heinrich R. Jørgensen

Janus / Zeus,

nu havde jeg ellers lige købt påstanden om, at du ikke går op i al den metafysik ;-)

@Heinrich

Vi er enige for så vidt det angår vores vurdering af at de har brug for kloge hoveder. Men der er vist en forskel på hvordan VI opfatter 'brug for' sammenholdt med arbejdsgiversiden.

Arbejdsgiversiden står og råber at de vil have arbejdskraft der er innovative og iderige - kloge hoveder der kan tænke ud over grænserne.
Men for at få ansættelse, skal du som ansøger skrive en ansøgnig der ligger 100% indenfor konventionelle rammer.
Arbejdsgiversiden ønsker at få en ansøger der kan nytænke farven blå, men ansøgeren må kun bruge ordet blå og de konnotationer der knytter sig til blå. I ansøgningen må kun anvendes blå, for anvendes der andet, kan dem der skal læse og vurdere ansøgningen ikke forstå den (ansøgningen).

Det er som at blive bedt om at tegne en elipse ved kun at bruge lige streger...

Heinrich R. Jørgensen

Ulrik:
"Er der ikke et overset element her ?"

Jo, det tror jeg bestemt du har ret i.

Jeg tror mest, det har at gøre med, at vi ikke er særligt gode til at inkludere forskellighed på arbejdsmarkedet (eller i al almindelighed). Alle skal helst kunne begå sig på "vores" kulturelle vilkår, f.eks. ved at være effektive anarkister og have en ligefrem og uhøflig jargon. På de vilkår er det vanskeligt at begå sig, med mindre man har mange års træning...

Heinrich R. Jørgensen

Steen,

din beskrivelse af erhvervslivets efterspørgsel på innovative medarbejdere, uden at fatte at det naturligvis betyder at disse kan noget de ikke har tænkt på eller efterspurgt, er lige i øjet.

@Heinrich

Nogle af betragtningerne havde jeg for ½ år siden da jeg skrev i JP:

http://jp.dk/meninger/breve/article1170869.ece

Dengang var jeg så ikke på lige så mange ansøgninger som i dag... :-)

Ulrik Høstblomst

DFeren

Jo der er vi fuldkommen enige...

Det er moraksl forkasteligt at lave et braindrain fra 3 verden

Men jeg fornemmer ikke den store vilje til at lukke personer ind i Danmark uden særlige kompetencer der er brug for på det danske arbejdsmarked ?

DF'eren

Skal en DF'er nu belære os andre om hvad god integration er!!!

Jeg er på sin vis enig med DF'eren i at grænserne skal lukkes. Jeg er det bare ud fra en anden overvejelse.

JEG vil ikke have andre ind i landet til at tage jobs jeg kunne have bestredet. Lad os hellere end gerne få udlændinge ind der kan udføre de jobs vi ikke kan få besat.
Men hvorfor i alverden skal vi have kloge hoveder ind i landet, når vi selv har en stor reserve af sådanne, der går på dagpenge? Dét fatter jeg ikke meningen med...

@Den Bekymrede Radikale

mon ikke den bekymrede radikale skulle bekymre sig lidt mere om de katastrofer dette landsskadelige parti har bibragt landet.

løsningen på det muslimske herrefolks overtagelsesforsøg er selvfølgelig ikke integration, men en konsekvent repatrieringsoperation.

mærkeligt er det hvordan, de radikale altid svigter Danmark i alle historiske perioder. der går en lige linje fra Scavenius til Jelved

Man bliver ikke kaldt for racist facsist og andet grimt hvis man stiller lødige spørgsmål ved om indvandrings og integrations politik fungerer som det skal.

Det sker først i det øjeblik man forfalder til perfide kampagner, kæmper for at indføre diskriminerende lovgivning, erklærer sig selv som anti-muslimsk, kækt rejser til Østrig for at erklære sin sympati med Jörg Haider og sidst men ikke mindst, uafbrudt søger at grave grøfterne i samfundet dybere, for at fiske stemmer i rørte vande.

Så er det at man bliver set på som de kyniske populister man er, og alt hvad der bare minder om saglig diskusion, er dømt til at gå til grunde i tåbelige angreb og uløselige hårdknuder fra begge fløje.

Tillykke til DF for at have indført en ny standard for dialog i DK.

Heinrich R. Jørgensen

DF'eren:
"Det var lige før at DANMARK ikke var blevet anerkendt som en allieret."

Det kan evt. også skyldes, at Danmark muligvis var allieret med Nazityskland. Danmarks kollektive afsavn og lidelser under anden verdenskrig handlede vist mest om, at det var vanskeligt at fremskaffe rigtig kaffe...

Heinrich R. Jørgensen

DF'eren:
"Så var det for alvor blevet vanskeligt at fremskaffe rigtig kaffe!"

Det er fandme uhyggeligt at tænke på :-)

De allierede var meget opsatte på at "indtage" Danmark, uanset hvad. Danmarks geografiske placering var af ekstrem militær vigtighed, da det var ensbetydende med kontrol af udsejling fra Østersøen, den sovjetiske flådes mest oplagte adgang til verdenshavene, og én af blot tre muligheder. Og årsagen til Sovjetunionens store interesse i Bornholm...

NATO's kærlighed til Danmark har næppe været større, end at der givetvis under den kolde krig har været villighed til at benytte taktiske kernevåben (om nødvendigt) mod mål i dansk farvand i tilfælde af en tredie verdenskrig, hvor Warszawapagten og NATO var på hver sin side af konflikten.

Dét får selv Ricks kaffeerstatning til at blegne på uhyggeskalaen...

Det er ikke mig der afgør hvad der er lødige spørgsmål, men jeg hat en idé om hvad der er underlødigt.

Iøvrigt kalder jeg som regel ikke folk der er uenige med mig for "Racist, Nazist, Brunskjorte og andet godt", så det er et ret søgt ekssempeldu kommer med, men jeg kan godt forstå hvis andre gør. Det er nøjagtig den samme mekanisme som får nogle højrefløjstilhængere, til at kalde folk på venstrefløjen for stalinister, og mene at nutidens venstreorienterede ikke er komme videre end Stalin.
For en god ordens skyld skal det nævnes at jeg ikke mener at DF'ere er nazister, men jeg er ret bekymret over, at der er så godt i gang med at læsse kontrol over folks taker og holdninger over i statens regi, samt at det kan bekymre mig at de er så ivrige for at mindske kontrollen med det hemmelige politi.

Og mht spørgsmålet om populisme. Ja. Jeg har taget stilling, og DF har ikke gjort det svært for mig. I bryster jer af at turde stille de upopulære spørgsmål og træffe de ubehagelige beslutninger, men de eneste jeres beslutninger er ubehagelige for, er indvandrere. Og på kommunalt samfundets svage, som dokumenteret er blevet røvrendt af DF's lokalpolitikere i flere tilfælde.

"Egentlig kunne jeg jo bare læne mig tilbage og vente på at I bliver indhentet af virkeligheden."
Jeg ER blevet indhentet af virkeligheden. Jeg kan f.eks. ikke gifte mig med hvem jeg vil, hvis jeg ønsker at opholde mig i DK.
Al min korrespondence pr. sms eller mail, bliver registreret i et år, uden jeg har chancen for at øre noget ved det. Hvis folk ikke er danske statsborgere, kan de udvises af landet administrativt, uden at man behøver at stable en retssag på benene. Der er altså ikke længere lighed for loven i DK, når man kan straffes uden det er bevist at man har brudt loven.

Så det der foregår i mit hoved, er en bekymring for at demokratiske rettigheder og værdier bliver skyllet ud med badevandet, i den hellige paranoias navn.

Og sidst men ikke mindst. Jeg kan ikke mindes at have initieret noget multikulturelt projekt i Europa, og jeg er ikke særligt godt inde i problemstillingen til at tage så kategorisk stilling som du gør.

Jeg kan dog med egne øjne se, at de problemer som udspiller sig, og som i mener er et produkt af at alle muslimer inderst inde ønsker at trælbinde hele verden i et kalifat, primært udfolder sig på bunden af samfundet, hvor frustrationer og magtesløshed trives, og hvor der ikke er nogen der brokker sig, hørbart ihvertfald, over at blive udråbt til syndebuk for hele landets problemer.

Og til sidst til Otto Bismarck.
Jeg finder din retorik modbydeligt, dine slutninger latterlige, og jeg kan ikke se at du gylper med andet formål end at give udtryk for dit had til folk fra mellemøsten.

Derfor vil det her være absolut sidste gang jeg bruger tid på at besvare dig.

Artiklen her er virkelig interessant - espera que Flavia tiene un trabajo interessante in nuestra país frio.

@ Steen Tommerup

Dine, med rette frustrerede, kommentarer har bragt mig lidt i harnisk, derfor denne lange kommentar til dig.

Først vifter jeg meget med den røde klud for tyren (kluden kunne vist også være blå eller en anden farve, men den plejer at være rød i traditionel tyrefægtning). Derefter prøver jeg at komme med et par gode råd til dig set fra en funktionær i en virksomhed der reelt mangler en hel del medarbejdere.

Det er tydeligt at du ikke har kontakt til erhvervslivet. Jeg har arbejdet op mod 25 år i både den private og den offentlige sektor, og jeg kan love dig for at de stillinger der slås op er mere end reelle.

Det du må tænke på er at en arbejdsgiver har behov for at få løst nogle opgaver. Der sker en stor udskiftnig af især det mest kompetente personale, hvad enten du tror det eller ej. Kreativitet er væsentlig i rigtig mange jobs, men for så vidt angår den private sektor er det indlysende at det du kan bidrage med må have en værdi der står i forhold til den løn du skal oppebære. Har du en stor teoretisk viden og en måske lige lovlig alternativ indgangsvinkel, vil det du kan bidrage med måske være interessant, men ikke have den store værdi for arbejdsgiveren før du forstår at perspektivere din viden gennem praktisk erfaring.

For mange er overgangen fra studier, hvor lange, teoretiske analyser er det der scorer høje karakterer til en virkelighed, hvor det alene er resultaterne der tæller, og der sjældent er tid til de lange akademiske diskussioner ganske barsk - jeg har selv prøvet det.

For dine kommende kolleger er det også af stor betydning at du kan supplere dem - ikke i form af en rip-rap-rup effekt (konformitet), men et ærligt, konstruktivt og givende samarbejde der foregår på alles præmisser. Indledningsvist bliver du nødt til at finde dig i at det nok mest er på dine kollegers præmisser, men efterhånden som du opnår praktisk erfaring og viser dig at kunne præstere noget og herigennem opnår respekt for dine resultater, også i høj grad på dine egne præmisser.

...og hvad kan du så gøre efter 300 afslag?

Matcher dine kvalifikationer det der efterspørges?

Er du villig til at bruge den rene blå farve (som du selv så malerisk beskriver det) i en periode - kan det jo være at du kan lære noget. Hvis du så har opnået den fornødne respekt for din brug af farven blå, kan du måske foreslå iblanding af lidt gult eller rødt. Giver det succes, vil du ofte få større og større frihed. Er det omvendt en eklatant fiasko, er det dig der lærer noget. Får du så ikke den fornødne frihed efter nogle år, står du i en langt bedre forhandlingssituation overfor en evt. kommende ny arbejdsgiver - eller du er langt bedre rustet til et friere liv som selvstændig.

Held og lykke!!

Sider