Læsetid: 2 min.

Mildere krigslinje fra DF

Danmark skal ikke bare nedkæmpe Taliban, men også genopbygge landet, siger DF's forsvarsordfører, som dermed bløder op på partiets krigsretorik
Danmark skal ikke bare nedkæmpe Taliban, men også genopbygge landet, siger DF's forsvarsordfører, som dermed bløder op på partiets krigsretorik
6. maj 2008

Det er kommet mindre Rambo og mere genopbygning over Dansk Folkepartis (DF) krigsstrategi i Afghanistan. Danmark skal bruge penge på at bygge skoler, hospitaler og sikre rent vand til afghanerne, lyder det fra forsvarsordføreren fra DF Ib Poulsen.

Det er ifølge en militærekspert nye toner fra DF, der flere gange tidligere har sagt, at man skal bruge alle kræfter på at nedkæmpe Taliban fremfor på den humanitære indsats.

- Vejen frem i Afghanistan er en militær indsats krydret med en civil indsats. Den civile del er vigtig for at få lokalbefolkningens opbakning og få landet ud af det armod, som det er i, siger Ib Poulsen.

Det er nye, mildere krigsvinde fra DF, vurderer leder af Institut for Militære Studier, Mikkel Vedby Rasmussen.

- Uenigheden om Afghanistan-strategien står ikke mellem Rambo-typer fra DF og tøsedrenge fra De Radikale. Tværtimod synes alle at have indset, at det kræver både en militær og en civil indsats. Udfordringen består i, hvordan man sørger for, at både dem med gevær og dem med murerske i hånden forfølger de samme mål, siger han.

Forsvarsordfører Ib Poulsen deltog i april i et møde med repræsentanter fra den amerikanske hær.

Her var meldingen ifølge Ib Poulsen, at amerikanerne for tiden har 80 civile genopbygningseksperter i Afghanistan, men at det er alt for lidt, og man derfor i løbet af få år vil øge antallet til 2000.

De var nået til den erkendelse, at man ikke kan vinde en krig i Afghanistan eller Irak uden en civil indsats, lyder det fra Ib Poulsen.

I et udkast til en ny Afghanistan-strategi til 2012 lægger regeringen op til at bruge flere penge på den civile indsats i landet - 100 millioner kroner ekstra om året, så den samlede bistand kommer op på 400 millioner kroner om året.

- Det er den rigtige vej at gå, så man kan få bygget flere skoler, bedre infrastruktur og rent vand, siger Ib Poulsen, der også understreger, at soldaternes tilstedeværelse er vigtig for at skabe sikkerhed.

Og den melding vil gøre det lettere at strikke en strategi sammen, som flere partier står bag.

- Men alle er famlende overfor, hvordan man stiller klare mål op. Nu ligger bolden hos regeringen, der må præsentere klare mål og midler, som kan danne grundlag for den videre politiske debat, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Udenrigsordfører Søren Espersen slog i december fast, at alle kræfter skal bruges på at nedkæmpe Taliban fremfor at genopbygge, så de danske soldater kan blive trukket ud.

Han står ved den udlægning, men tilføjer i dag:

- Vi er der for at undgå nye anslag mod den vestlige verden fra al-Qaeda og Taliban, og der skal Taliban knækkes og overgive sig, så kan man så samtidig udbedre veje og elforsyning, siger Søren Espersen, som er med på at give flere penge til genopbygning og dermed afviser, at der kommer nye toner fra DF i forhold til strategien i Afghanistan.

/ritzau/

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi burde oplære afghanske bønder i mkoderne dyrkningsmetoder. landet mangler mad og en af grundene til at bønderne ikke dyrker almindelige afgrøder, men i stedet dyrker opium, er, at de ikke kan konkurere på verdens markedet på grund af forælde dyrkningsmetoder og fordi olieprisernes stigning besværliggøren modernisering af landbruget.

"Udfordringen består i, hvordan man sørger for, at både dem med gevær og dem med murerske i hånden forfølger de samme mål"

Man kunne jo lade murerne stene de "Taliban-bryllupper" som
soldaterne ikke rammer ...

Per Vadmand

Spørgsmålet er snarere, om afghanerne har brug for folk som dig, Taslim? Jeg tror faktisk, det store flertal helst er fri for religiøse fanatikere og bare ønsker at leve i fred. Men det må de jo ikke for talebanerne.

Taliban, mad i vestens halsen,

Nu efter over 6 aars lange krig i Afghanistan, l/ober vestlige land i Afghanistan om kap for at forhandle med Taliban. Taliban har flere kommando aktiviter som ex. den 27 april 2008 vist at de er staerkere end man troede i vesten.
Derfor har nu Canada er parat til at forhandle med Taliban og der tyder paa at afstanden mellem Nato landene bliver st/orre og st/orre. og nu har USA besluttet at sende mellem 7-10.000 soldater til landet. Om at sende flere soldater er l/osning vil tiden vise, men iagtagere siger at NATO er spilttet og USA om et par ville traekke sig ud af landet.´, da vestlige soldater har mistet total moralen siden 150.000 verdens velrustet soldater flygede fra kun 4 afghanske modstandsfolk.