Læsetid: 3 min.

Nordiske telegiganter afsløres i tv-dokumentar

Miljøbeskyttelse, arbejdstagerrettigheder, indsats mod børnearbejde... Der mangler ikke store visioner, når globale virksomheder som Telenor og Ericsson udgiver årsrapporter. Men virkeligheden viser noget andet, fremgår det af tv-dokumentar
Før master galvaniseres skal de afsyres i et stinkende og livsfarligt saltsyrebad. Det var i et kar som dette, at den 22-årige Bellal Hossain Begum faldt i. Det tog ham tre dage at dø.

Før master galvaniseres skal de afsyres i et stinkende og livsfarligt saltsyrebad. Det var i et kar som dette, at den 22-årige Bellal Hossain Begum faldt i. Det tog ham tre dage at dø.

Lotte La Cour

Indland
15. maj 2008

En tv-dokumentar, som sendes på DR 1 i aften kl. 22, har på forhånd vakt pinlig opmærksomhed i direktionslokalerne hos to af Skandinaviens største globale televirksomheder. Norske Telenor og svenske Ericsson er kommet i skudlinjen på grund af rystende arbejds- og miljøforhold, som er dagligdag på de virksomheder i Bangladesh, der fremstiller selskabernes telemaster.

Mens Ericsson næppe behøver nogen nærmere præsentation for danske telekunder, står Telenor bag firmaer som Sonofon, Cypercity, Tele2 og Canal Digital. Begge firmaer er dominerende indenfor Bangladeshs hastigt voksende mobiltelefoni.

Det er journalisten Tom Heinemann, der står bag programmet Et tårn af løfter, som allerede inden udsendelse har fået de to telegiganter til at kaste håndklædet i ringen.

"Misforholdene i Bangladesh er uacceptable, og vi beklager dybt, at vi ikke har haft bedre intern kontrol," understregede Ericsson således i en pressemeddelelse i tirsdags, mens Telenor samme dag havde indbudt tre udvalgte erhvervsjournalister fra Norden til noget så sjældent som en video-pressekonference med øverste koncernchef Jon Fredrik Baksaas.

Begge virksomheder lover nu bod og bedring: Telenor vil samarbejde med verifikationsbueauet Norske Veritas, der skal gennemgå arbejdsforholdene hos koncernens underleverandører over hele kloden, mens Ericsson har afbrudt alt samarbejde med tre ud af fire underleverandører i Bangladesh og desuden igangsat et forbedringsprogram, som alle underleverandører fremover skal leve op til.

I Et tårn af løfter besøger Tom Heinemann fire metalvirksomheder i Bangladesh. Han spørger, om fabrikkerne udfører arbejde for Telenor og Ericsson på kontrakt, og mens virksomhedsdirektørerne stolt bekræfter samarbejdet og viser rundt, filmer Heinemann dels med åbent kamera, dels med et skjult.

Undervejs filmes arbejdsprocesser, der må få det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver vesteuropæisk metalarbejder: Galvanisering af stålelementerne til teletårnene, der kræver næsten 500 grader varm saltsyre, udføres i åbne kar uden afskærmning. Under montering af tårnene kravler arbejderne rundt i 40-50 meters højde uden sikkerhedsudstyr.

Flere steder deltager mindreårige i produktionen, mens spildevand og giftige kemikalier urenset ledes ud i det nærmeste vandløb med ødelagte rismarker og ruinerede småbønder til følge. Gennemblader man årsrapporterne fra Telenor og Ericsson, er det et helt andet og selvsagt mere positivt billede, der tegner sig. Ericsson bryster sig således af at være en af de første globale virksomheder, der har tilsluttet sig de ti krav i FN's Global Compact om bl.a. arbejdstagerrettigheder og miljøbeskyttelse - samt selvfølgelig Ericssons egen Code of Conduct.

Telenor gør meget ud af sine partnerskaber med bl.a. Red Barnet, Røde Kors, Nobels Fredscenter og Initiativ for Etisk Handel (IEH).

Om IEH hedder det f.eks. på Telenors hjemmeside, at "IEHs arbeid bygger på erkjennelsen av at bedrifter har et ansvar når det gjelder menneskerettigheder (inkludert internasjonalt anerkjente arbeidstakerrettigheter) i leveringskjeden."

Tv for de stemmeløse

Et tårn af løfter er den første af tre tv-dokumentarer, som Tom Heinemann tilrettelægger sammen med den norske tv-journalist Erling Borgen. Programmerne indgår i en serie med navnet Flip the coin, som er lavet som et samarbejde mellem dansk, svensk og norsk tv.

"Vores projekt kan beskrives som at give stemme til de stemmeløse, altså lade de fattige i udviklingslandene komme til orde. Vi er ikke modstandere af globaliseringen, men det skal gå ordentligt for sig," siger Tom Heinemann, der anvendte akkurat samme metode for et år siden med tv-dokumentaren Når tilbud dræber.

Den viste, hvordan de håndklæder, som danske forbrugere kan købe som tilbudsvarer i Jysk og Dansk Supermarked, blev fremstillet i Indien.

"Globalisering er godt, fordi det skaber velstand og vækst, men der sker også en eksport af miljøproblemer. I dag handler de store firmaer over hele jorden, og det bør journalisterne også gøre. I forhold til at kontrollere, hvordan de store firmaer ter sig, er journalisterne desværre kommet for sent i gang," siger han.

Tom Heinemann håber, at Flip the coin kan få samme effekt som den lille dreng i eventyret, der tør sige højt, at kejseren ikke har tøj på. Han henviser til, at Telenor hver måned i 12 år har aflagt kontrolbesøg hos de selvsamme underleverandører, hvor Tom Heinemann har filmet bl.a. børnearbejde og stærkt kritisable arbejds- og miljøforhold.

"Det giver 144 kontrolbesøg uden en eneste negativ anmærkning. Men hvordan kan vi stole på det, når det hele ramler sammen som et korthus, første gang der kommer et tv-hold forbi," spørger Tom Heinemann.

Se trailer til 'Et tårn af løfter' samt baggrund og presseomtale mm. på www.flipthecoin.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her