Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ny traktat betyder, at danske klyngebomber skal skrottes

Selv om de internationale forhandlinger om et klyngebombeforbud ikke er afsluttet, ligger det fast, at resultatet vil medføre et forbud mod de danske klyngebomber. Det vurderer den danske chefforhandler. Dansk Røde Kors er begejstret, mens forsvaret beklager forbud
Indland
29. maj 2008

Danmark skal skrotte sine klyngebomber. Det bliver resultatet, når de internationale forhandlinger i Dublin falder på plads i morgen.

Traktatteksten er endnu ikke forhandlet færdig, men det afsnit, der forbyder den danske klyngebombe, bliver der ikke skrevet om på. Det vurderer den danske chefforhandler Bent Wigotski:

"Der er ingen lande, der på nuværende tidspunkt har en chance for at udvande traktatteksten, og der er heller ikke nogen, der arbejder for det," siger han fra en mobiltelefon i Dublin, hvor 109 lande i de sidste 12 dage har forhandlet om et forbud mod klyngebomber.

"En stor sejr," siger den udsendte medarbejder fra Røde Kors, Anne Sofie Lauritzen.

"Vi havde ikke forventet en så stærk traktat. Civile i krigsområder opnår en langt bedre beskyttelse, og vi er meget positive overfor, at danske klyngebomber nu også ender med at blive forbudt," siger hun.

Men begejstringen deles ikke i Danske Artilleriregiment, hvor oberstløjtnant og stabschef, Claus Dixen Møller, gerne havde beholdt den danske klyngebombe.

"Fra et militærfagligt synspunkt beklager jeg det," siger han.

Storbritannien, der hidtil har insisteret på at beholde sine klyngebomber, skiftede i går politik på området, da den britiske premierminister Gordon Brown under forhandlingerne meddelte, at Storbritannien vil skrotte alle sine klyngebomber.

"Vi har besluttet, at vi tager alle klyngebomber ud af tjeneste," sagde Brown.

Det danske Folketing besluttede i denne måned, at bevare klyngebomber i det danske forsvar, men den beslutning udfordres nu af den nye traktat.

Kamp om procenter

Da de 109 lande påbegyndte forhandlingerne i Dublin den 19. maj, var de enige om at forbyde alle klyngebomber, der medfører "uacceptable skader på civile", men uenigheden var stor, når det kom til at definere, hvilke klyngebomber en sådan formulering omfattede.

Folketinget vedtog i denne måned at beholde klyngebombetypen DM1383 i det danske forsvar, selv om eksperter og humanitære organisationer advarede om, at den ville efterlade for mange ueksploderede sprængladninger på slagmarken.

Klyngebomber består af granater, der spreder små bombletter over et større område, og da den danske granat indeholder 63 bomb

letter bliver den forbudt, ifølge den nye traktat, hvor granater kun må indeholde ni bombletter. Desuden skal bombletterne være udstyret med en elektronisk selvdestrueringsmekanisme, der efter sigende virker bedre end den mekaniske, som den danske type er udstyret med.

Ifølge en regeringsrapport fra april, har klyngebomber militære fordele, som andre våbentyper ikke kan erstatte, og det problem kan Anne Sofie Lauritzen godt sætte sig ind i.

"Alternative våbentyper koster mere, og de erstatter ikke klyngebomber, som du jo kan sprede ud over et kæmpe område og ramme alt, hvad der bevæger sig. Men klyngebomber er allerede i dag et meget kontroversielt våben, som NATO's ISAF-styrke i Afghanistan har valgt ikke at bruge, og vi har jo før set, at militæret har fundet alternativer til landminer og kemiske våben, som har været forbudt i mange år."

Tab af ildkraft

Om den danske klyngebombe medfører uacceptable skader på civile vil oberstløjtnant Claus Dixen Møller ikke kommentere, men han understreger, at det er vigtigt at kunne beskytte sine soldater:

"Vi har jo kun ét formål, når vi indsætter vores militære enheder, og det er at slå fjenden ihjel. Derfor vil vi have de bedste våbensystemer, og det er uheldigt, at vi fraskriver os en god, effektiv granat," siger han.

- Under forhandlingerne har ni britiske eks-generaler opfordret den britiske regering til at skrotte deres klyngebomber, fordi de dræber både civile og egne soldater, og modarbejder genopbygningen?

"De britiske generaler burde tie stille, for pensionerede generaler har ikke fingeren på pulsen, og derfor har de ikke længere forstand på tingene.

- Men hvornår ville Danmark kunne få brug for klyngebomber?

"Vi har endnu ikke været i konfliktsituationer, hvor vi har set os nødsaget til at anvende den form for granat, men den kunne være brugbar overfor modstandere i Afghanistan. Typisk ville man anvende den overfor en modstander på vores teknologiske niveau, men den situation har vi endnu ikke stået i," siger Claus Dixen Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Traktaten åbner dog for, at vi kan erhverve nye klyngebomber, og USA som har det største arsenal i verden har ikke underskrevet den.

Klyngebomber vil derfor forblive en væsentlig del af moderne krigsførelse i mange år fremover.

Hvorfor være trist, når det ikke er nødvendigt. Faktum er, at de humanitære organisationer er glade: De nye klyngebomber vi kan købe, vil være mere avancerede og derfor ikke nær så skadelige mod civilbefolkningen. Desuden vil et internationalt forbud lægge moralsk pres på lande, der ikke har underskrevet. Det kan godt være USA ikke skriver under, men der er så meget USA ikke skriver under på. Så længe Storbritannien, der er USA's nærmeste allierede, er med - er det efter min mening en rigtig stærk aftale.

Heinrich R. Jørgensen

I værste fald må vi da håbe på, at der fremover vil blive anvendt bedre udgaver af dette våben, der kan medvirke til, at ueksploderede bombletter ikke bliver liggende i lang tid. Det må være et ufravigeligt krav, at evt. ueksploderede bombletter kan bringes til sprængning, således at disse tilstedeværelse ikke forhindrer at de bombede arealer kan udnyttes, uden risiko for civile.

Per Thomsen

VIETNAM SONG
by Country Joe And The Fish

Well come on all of you big strong men, Uncle Sam needs your help again,
he got himself in a terrible jam, way down yonder in Vietnam,
put down your books and pick up a gun, we're gunna have a whole lotta fun.

CHORUS
and its 1,2,3 what are we fightin for?
don't ask me i don't give a dam, the next stop is Vietnam,
and its 5,6,7 open up the pearly gates. Well there aint no time to wonder why...WHOPEE we're all gunna die.

now come on wall street don't be slow, why man this's war a-go-go,
there's plenty good money to be made, supplyin' the army with the tools of the trade,
just hope and pray that when they drop the bomb, they drop it on the Vietcong.

CHORUS

now come on generals lets move fast, your big chance is here at last.
nite you go out and get those reds cuz the only good commie is one thats dead,
you know that peace can only be won, when you blow em all to kingdom come.

CHORUS

now come on mothers throughout the land, pack your boys off to vietnam,
come on fathers don't hesitate, send your sons off before its too late,
be the first one on your block, to have your boy come home in a box

CHORUS

Alrite !!!!!!!

"De britiske generaler burde tie stille, for pensionerede generaler har ikke fingeren på pulsen, og derfor har de ikke længere forstand på tingene."

Det er lige før man kan høre Bill O´reilly i den udtalelelse.'

"once the war begins we expect every loyal american to support our military, and if they can't do that, to shut up."

Men det er jo heller ikke Claus Dixen Møllers børn der er i fare for at falde over en klynge-bombe.
Og nej. Risikoen for at de omkommer i et terror anslag på dansk jord, er vel nærmest mindre end for at blive ramt af lynet, selv om vor regering gør hvad de kan for at ændre den tilstand.

"Det må være et ufravigeligt krav, at evt. ueksploderede bombletter kan bringes til sprængning, således at disse tilstedeværelse ikke forhindrer at de bombede arealer kan udnyttes, uden risiko for civile."

Heinrich R: dit forslag ville være komplet umuligt at realisere. Hvis der bruges klyngebomber, vil der dagligt være civile dødsfald som f.eks. i Libanon efter israelernes angreb.

Heinrich R. Jørgensen

Tom Clark:
"Heinrich R: dit forslag ville være komplet umuligt at realisere. Hvis der bruges klyngebomber, vil der dagligt være civile dødsfald som f.eks. i Libanon efter israelernes angreb. "

Det er jeg ked af at høre. Jeg havde håbet, at der blev arbejdet seriøst og målrettet på en effektiv løsning mod langsigtede, uønskede virkninger.

Og det kunne man jo sige om alle ammunitionstyper, hvilket gør hele ideen totalt ligegyldig fra et humanitært synspunkt.

Heinrich R. Jørgensen

Enig, Kim Vibe.

Du har ret, der vil altid være en vis fejlmargin - jeg håber blot denne vil blive meget lav.

Krigsministeren går ind for klyngebomber. Det er en grund mere til, at han bør for retten i Haag. EFTER at der var en aftale om våbentilstand, smed Israel ca. l million klyngebomber i Sydlibanon. Derfor har Hugo Chavez helt ret i, at Israel er en terrorstat, som man ikke bør have noget at gøre med. Klyngebomber er et kriminelt våben, fordi de især rammer civile, ikke mindst børn. Derfor er alle, der støtter brugen af klyngebomber, kriminelle, der bør straffes. Ikke bare invasionen af Irak, men også invasionen og besættelsen af Afghanistan er vanvittig og kriminel. Jeg ved godt, at man fik et FN-mandat til Afghanistan, men det var kun ved at misbruge FN-systemet og udnytte hysteriet efter 11/9. Dansk militær skal bruges til at forsvare Danmark-ikke til at invadere og besætte andre lande. Det er kriminelt og vanvittigt-og lige til domstolen i Haag.

Claus,

Jeg tror, at du skal formulere dig en kende skarpere. Budskabet kommer ikke rigtig frem.

Er der nogen, udover Enhedslistens medlemmer, der ikke skal straffes?

Kim Vibe, hvad er det, du ikke forstår ? Regeringen og de danske soldater har gjort sig skyldige i den ultimative forbrydelse (Nürnberg-domstolen). United Bluff havde jo ikke flertal i Sikkerhedsrådet. FNs GS sagde, at invasionen af Irak var ulovlig. Alt hvad Colin Powell sagde i FN var jo løgn. Løgn og propaganda. Hvad er det, du ikke forstår ?

Har du hørt om ironi og sarkasme?

Iøvrigt er det ikke FN, der bestemmer i verden. Er det ikke gået op for dig endnu?