Læsetid: 3 min.

Pædagoger udskyder oprør mod ledelsen

BUPL-bagland nedtoner den store kløft mellem græsrødder og ledelse, mens de ruster sig til konflikten. Opgøret gemmer de til senere
Indland
15. maj 2008

Frustrationerne får alt andet end frit løb blandt de BUPL-afdelinger, der hele tiden har sagt nej til det mæglingsforslag, og som et overvældende flertal af medlemmerne nu også har forkastet ved en urafstemning. Men som forinden var blevet blåstemplet af et flertal i forbundets hovedbestyrelse.

"Jeg vil slet ikke rode mig ind i det, så længe konflikten kører. Det må vi tage med i vores evaluering på et senere tidspunkt," siger Henning Truelsegaard, formand for BUPL Århus, hvor 76 procent af medlemmerne stemte nej til mæglingsforslaget.

"Vi har fuld tiltro til, at ledelsen kan håndtere resultatet af afstemningen. Demokratiet er sundt i BUPL, og vi rykker i samlet flok," lyder det fra faglig sekretær i PLS (Pædagogstuderendes Landssammenslutning), Nicki Lykke Jensen. Her stemte hele 88 procent nej.

Til spørgsmålet om hun stadig støtter Henning Pedersen som BUPL-formand, svarer Henriette Brockdorff, formand for en tredje nej-afdeling, BUPL Hovedstaden: "Det er helt absurd at stille mig det spørgsmål. Vi står lige foran en konflikt. Det skal vi forholde os til senere."

Mærkelig konflikt

Formand for BUPL Midt-Vestjylland, Jens Jensen, er dog kritisk over for, at ledelsen ikke har været i bedre samklang med græsrødderne.

"Vores centrale forhandlere har ikke været i stand til at opfange, at medlemmerne har flere års opsparede frustrationer. Vi skulle være gået i strejke sammen med FOA. Nu bliver det en mærkelig konflikt," siger han.

Mærkeligt virker det for eksempel, at BUPL's egen hjemmeside sammenligner den nu forkastede mæglingsskitse med den nye overenskomst for pædogogerne organiseret i FOA. Her er argumentet, at de to aftaler er lige gode.

Og det har kommunernes chefforhandler Mads Lebech netop brugt som argument for, at der ikke kommer flere penge til BUPL.

Over for Information indrømmer BUPL-formand Henning Pedersen da også, at det er svært at imødegå Mads Lebechs argumentation.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet har Henning Pedersen da også erkendt, at muligheden for at hæve rammen er lig nul.

Opgør på vej

Derfor bør han nu faktisk håbe på et regeringsindgreb, der kan ophøje mæglingsforslagets lønstigning på 12,8 procent til lov, så ansvaret kan tørres af på politikerne.

"For man kan ikke forestille sig, at BUPL's medlemmerne vil stemme ja til en aftale, der ikke giver reelle forbedringer," siger Flemming Ibsen.

Under alle omstændigheder kan BUPL's ledelse se frem til ballade, når konflikten er afsluttet, og kongressen til efteråret nærmer sig.

"Nu signalerer man udadtil, at man holder sammen. Men der kommer selvfølgeligt et opgør. Jeg tror dog ikke, at de går efter struben på formanden. Men måske han vælger selv at gå," siger Flemming Ibsen.

Det afviser Henning Pedersen dog:

"Det har jeg end ikke overvejet," siger han og fortsætter: "Jeg har ingen problemer med, at medlemmerne har stemt nej. Det ser jeg lige så meget som en kritik af KL. Og jeg har har hele tiden opereret med den mulighed."

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henrik Lambrecht Lund fra RUC er der dog også positive aspekter ved det klare nej:

"Ledelsen har trods alt fået et stærkt forhandlingsmandat og sender et vigtigt signal om, at man har mobiliseringskraft bag sig," han og fortsætter:

"Det er altid akilleshælen for faglige organisationer: På den ene side, er der et behov for at de menige medlemmer retter ind. Og på anden side er de afhængige af, at grærødderne er aktive og mobiliserer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her