Læsetid: 1 min.

Pædagogerne går i strejke

Et overvældende flertal af pædagogerne i BUPL stemte nej til overenskomstforslag. Det betyder strejke fra på mandag i 15 kommuner
Et overvældende flertal af pædagogerne i BUPL stemte nej til overenskomstforslag. Det betyder strejke fra på mandag i 15 kommuner
13. maj 2008

Et overvældende flertal af pædagogerne i BUPL stemte nej til overenskomstforslag. 61 procent stemte nej. Dermed begynder en strejke på mandag i 15 kommuner landet over - cirka 140.000 børn vil blive ramt af strejken.

Det var en skuffet Henning Pedersen, formand for BUPL, som offentliggjorde afstemningsresultatet i Forligsinstittutionen. Han var dog glad for, at resultatet var så klart, fordi det udtrykte en klar modvilje.

Henning Pedersen fremhævede også den høje stemmeprocent på næsten 70. Det mente han også var et tydeligt signal om, at et stort flertal var enige.

Frederiksberg, Høje Taastrup, Rudersdal, Guldborgsund, Odense, Esbjerg, Horsens, Holstebro, Hjørring, Bornholm, Gladsaxe, Egedal, Kalundborg, Kolding og Århus Kommune bliver ramt af strejken fra på mandag.

Forældrene hårdere strejkeramt denne gang

Forældre til 140.000 børn i vuggestuer og børnehaver i 15 strejkeramte kommuner må selv sørge for børnepasningen fra på mandag.

- Denne konflikt vil ramme hårdere, end når det var pædagogmedhjælperne, der strejkede. Det bliver derfor en meget lille andel af forældre til børn, der har får pasning i dag, som kan få et tilbud om pasning under strejken, siger personalechef for Børn- og Unge i den strejkeramte Århus Kommune, Lars Riise, til Ritzau.

Han forklarer, at loven forhindrer institutionerne i at lade nogle af børnene blive passet, når pædagogerne strejker, og der kun er pædagogmedhjælpere tilbage på arbejde. Med undtagelse af Københavns Kommune var det modsatte tilfældet under FOA's strejke. Dog vil enkelte kunne fortsætte, fordi få uddannede pædagoger er under anden overenskomst en BUPL's.

Århus Kommune vurderer eksempelvis, at maksimalt 30 ud af cirka 330 vuggestuer og børnehaver vil kunne fortsætte med stærkt begrænset børnepasning under strejken - resten vil lukke. Inden strejken begynder på mandag, vil kommunerne orientere forældrene, så de ved, om de er blandt de heldige, der kan få deres barn passet i begrænset omfang.
/ritzau/

Serie

Seneste artikler

 • Arbejdet genoptages på sygehusene

  13. juni 2008
  Efter otte ugers strejke og 370.000 aflyste operationer og behandlinger genoptages arbejdet på landets sygehuse i fuldt omfang fra søndag
 • Pædagogstrejke slut

  13. juni 2008
  Den langvarige strejke og en truende lockout var befordrende for et forlig mellem Bupl og KL, erkender de to topforhandlere
 • Politikerne tøver med indgreb

  10. juni 2008
  Danskerne kan stadig se langt efter operationer og indlæggelser på landets sygehuse. Alle venter nu på et regeringsindgreb - men politikerne er tilbageholdende
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hmm min kone er pædagog og stemte nej, for hendes vedkommende var det lovningen for frihed på barns anden sygedag, der gjorde udslaget. Pædagoger har ikke ret til barns første sygedag, kun hvis det passer ind i arbejdskemaet og det gør det jo aldrig. Institutionerne er underbemandet, så det passer jo aldrig ind. Det er som at love sovs til nogle frikadeller man aldrig har fået.

For hendes venkommende handler det ikke så meget om kroner og øre, men at få respekt for det man laver.

Så bliver der mange bedsteforældre der får travlt.

Og selvom der er bred sympati for modellen med strejke og lockout som forhandlingsvåben i Danmark, så er vi nok nogle forældre her og der, der glæder os til at parterne finder hinanden så vores børn kan blive passet igen.

med venlig hilsen
Lennart