Læsetid: 4 min.

Partiets mand

Slideren, den kejtede sanger, den glade europæer Poul Nyrup siger farvel til Europa-Parlamentet. Men få tror, at han er helt færdig med politik, selvom han så sent som i denne uge helst talte om børnebørn og vinduer i sit sommerhus, der skal males
-Nyrup har lige fem-seks timer mere i døgnet end andre. Og arbejder 25 procent hurtigere-, siger partifællen Dan Jørgensen.

-Nyrup har lige fem-seks timer mere i døgnet end andre. Og arbejder 25 procent hurtigere-, siger partifællen Dan Jørgensen.

Thorkild Amdi

Indland
30. maj 2008

PARIS/BRUXELLES: "Det er en ret god fornemmelse at være formand igen ... Vi er jo alle sammen mennesker et eller andet sted."

Sådan sagde Poul Nyrup Rasmussen til Weekendavisen, da han i 2004 blev valgt som formand for de europæiske socialdemokrater. Udsagnet er et af meget få, der offentligt har antydet Nyrups smerte ved år forinden at være blevet presset væk fra Socialdemokraternes top af sine egne.

Den tidligere partiformand og nuværende europa-parlamentariker overraskede alle, da han onsdag meddelte, at han ikke stiller op til valget til Europa-Parlamentet i 2009. Og kandestøberne står på spring i Christiansborgs kulisser. "Det er svært at forestille sig, at han ikke har noget i ærmet," lyder det fra en pressechef. At Poul Nyrup Rasmussen som 65-årig simpelthen skulle have reel lyst til at se mere til sin familie, vurderes med rutineret skepsis.

Intellektuelle Nyrup

En, der ikke undrer sig, er nuværende formand for Socialdemokraterne, Helle Thorning-Schmidt:

"Poul er en mand, der altid har presset sig selv ufattelig hårdt. At han nu vil være mere sammen med sin familie, forstår jeg godt," siger hun. Det var Nyrup, der i sin tid var årsagen til, at Thorning gik ind i politik.

- Hvilke sider synes du kommer dårligst frem i de mange portrætter af Nyrup?

"Poul er mere intellektuel og analyserende, end det normalt fremstilles i offentligheden. Når vi taler sammen, står det helt klart frem. Og samtidig er han altid konkret og målrettet. De to sider af ham, den intellektuelle og den handlende, så jeg gerne stå klarere frem i de offentlige fremstillinger," svarer partilederen.

Fem-seks timer mere

Arbejdersønnen fra Esbjerg har arbejdet de seneste fire år i Europa-Parlamentet.

Partifællen Dan Jørgensen fremhæver hans energiniveau:

"Han har lige fem-seks timer mere i døgnet end andre. Og arbejder 25 procent hurtigere. Man kan ikke mærke på ham, om han har været i gang i 10 eller 12 timer, han er stadig nærværende. Den energi har jeg aldrig oplevet mage til," siger den unge EU-parlamentariker og fortsætter:

"Som nyvalgt var det fint at have en chef, der lyttede og turde give ansvar. Han har bakket mig op og fået mig placeret på steder med indflydelse her i parlamentet."

Dan Jørgensen fremhæver to store sager, som Nyrup har ansvaret for:

"PES (de europæiske socialdemokrater, red.) er det eneste velfungerende parti på overnational front. Det har Poul gjort. Og så har han sat kapitalfondene på dagsordenen. Den største udfordring i disse år er, hvordan vi kontrollerer kapitalen, og det har Poul set."

Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen anerkender også Nyrups arbejde med at opbygge PES. Og kapitalfondene som "det vigtigste emne, han har rejst. Men desværre fik det jo ikke gennemslags-kraft i Parlamentet, han fik ikke en koalition til at bakke det op."

Det vigtigste valg

En mand, som har levet hele sit politiske liv parallelt med Nyrup, er tidligere finansminister Mogens Lykketoft, der afløste Nyrup som partiformand et stykke tid efter valgnederlaget i 2001. Han siger:

"Poul er en fantastisk slider, som altid har været optaget af at udvikle politik. Det gjaldt også for ham i sin tid i LO. Men det vigtigste valg, han har taget i sit liv, var det i 1992, da han valgte at tage kampen (mod Svend Auken om formandsposten i partiet, red.). Det var forudsætningen for, at Socialdemokraterne kom til regeringsmagten."

Lykketoft tøver markant, da Information spørger ham, hvad Poul Nyrups "stærkeste og svageste sider som menneske" er, og derefter komplicerer tingene yderligere ved at spørge til, hvor Nyrup har forandret sig mest i forhold til den unge mand, Lykketoft var ven med i 1960'erne.

"Åh, det tror jeg egentlig ikke, jeg vil komme ind på. Man kan ikke gennemløbe det karriereforløb, han har gjort, uden at det påvirker ens personlighed og karakter," indleder Lykketoft. "Man får en erfaring. Men også en position i samfundet, der gør, at man ikke bare kan forblive den samme. Det er næsten en naturlov."

Nyrup er kendt for at tage det nær, hvis folk tæt på giver personkarakteristikker, som hovedpersonen ikke kan genkende, så måske er det naturligt, at Lykketoft ikke vil lege med.

Billederne

Eller måske er det svært at undgå klicheerne og de billeder, som har brændt sig fast på nethinden hos så mange:

Nyrup med den barske opvækst, arbejderbarnet, der knoklede sig gennem gymnasiet og blev cand.polit, statsministeren Nyrup med den lille cykelhjelm, den folkelige formand Nyrup i den sorte rullekravesweater og vindjakken, fighteren, der ivrigt deler røde roser ud foran Storkespringvandet i København, den syngende entertainer Nyrup, europæeren Nyrup, der som Danmarks statsminister satte aftryk på Amsterdamtraktaten og lancerede det fleksible arbejdsmarked i Unionen, manden, der brød sit løfte om efterlønnen og tabte en euroafstemning; eller den utilpasse, hvileløse Nyrup, om hvem Morten Sabroe engang skrev, at han ikke følte sig hjemme i sin egen krop.

Det blev den hårdhudede politiker efter sigende ked af.

Lykketoft holder i hvert fald sine billeder for sig selv. Måske er den slags ikke egnet til et portræt i en avis, der altid har en anden dagsorden, måske er det et personligt mellemværende. Vi ved det ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Nyrup med den barske opvækst, arbejderbarnet, der knoklede sig gennem gymnasiet og blev cand.polit"

- HVAD er det så lige barskt i den opvækst?

Måske sammenlignet med Helle T, men hende er der vel ikke mange, som tager seriøst...

til preben,
kan du ikke delagtiggøre os i din indsigt om mandens opvækst og liv...

"Problemet er bare at de dumme er så skråsikre imens de kloge så fulde af tvivl".

Søren
Preben er fomodentlig født efter 65, så han aner ikke hvad det vil sige at komme fra en uprivileret baggrund og så blive akademiker. Han har næppe overhovedet nogen ide om hvad livet var for almindelige folks børn før Socialdemokratiet kom til magten og skabte velfærsstaten sammen med de radikale. Det er det problem nutidens socialdemoklrater har, folk tror at de også ville have fået de samme gode kår om de havde haft en regering ledet af de konservative. Der er ikke klar over at de høj borgerlige kun gav sig under pres

Lars Peter Simonsen

Poul for president! Man kan sige meget om Nyrup, men han er s'gu da et menneske, i modsætning til visse andre, og jeg personlig så gerne "Four More Years" med ham ved roret i DK, mens Mette Frederiksen gjorde sig klar til at tage over. Det er, synes jeg, forstemmende at folk tilsyneladende har glemt hvem vi kan takke for velfærdssamfundet vi alle har nydt godt af med gratis lægehjælp, uddannelse osv. Det er ikke Venstre, Konservative og da slet ikke Dansk Fremskridtsfolkeparty, vel? For en ordens skyld skal det nævnes at jeg ikke er socialdemokrat, og altid har stemt længere til venste.