"Held og lykke med strejken!" siger en mor til fire og vinker, mens hun går ud af døren fra den integrerede institution Sneglehuset på Frederiksberg med en babylift og et par solbrune barneben viklet om hoften.
Forældrene bakker om pædagogernes strejke, selv om det ikke er længe siden, de sidst var strejkeramt, da pædagogmedhjælperne strejkede, fordi de ville have 15 procents lønstigninger.
"Forældrene støtter strejken, og selv om det er ærgerligt for dem, synes jeg, at det er fedt, at vi går hele vejen," siger Lone Raunsbæk Andersen, der har været pædagog i 11 år.
"Nu håber jeg, at det holder, indtil vi får de 15 procent. De er jo kendt for at være lidt svage i det," siger Lone Raunsbæk Andersen med henvisning til pædagogernes fagforening BUPL.
Tilliden til deres fagforening er lidt slidt. I slutningen af april holdt BUPL kampmøder med peptalk til pædagogerne - men så indgik BUPL forlig.
"Jeg blev enormt skuffet, fordi vi har været klar til strejke siden jul, og vi har været solidariske og kæmpet sammen for mere løn. Det er, som om det at være pædagog er et kald. Vi skal ikke aflønnes, men bare arbejde frivilligt," siger Lone Raunsbæk Andersen og ser på sin 25-årige kollega, Tanja Lerup Søegaard, der nikker bekræftende.
"Vi passer ikke børn, vi udvikler dem. Vi kan da godt sørge for, at børnene ikke slår sig, og at de får mad og drikke, men vores job er jo at sørge for, at de får forskellige kompetencer, og at de kan klare et liv efter Sneglehuset," siger Tanja Lerup Søegaard.
Forkert signal
I Sneglehuset er der 70 børn til 10 pædagogmedhjælpere og 10 pædagoger. Under pædagogernes strejke skal institutionen i princippet være lukket helt, fordi pædagogmedhjælpere ikke må være alene med børnene i institutionen. Pædagogmedhjælperne er organiserede i FOA, som allerede har indgået forlig, og derfor har Frederiksberg Kommune i 11. time lempet på den regel, så 10 pædagogmedhjælpere fra på mandag kan passe 25-30 af Sneglehusets børn.
Mødrenes personnummer afgør, hvilke børn, der på skift skal i institution i to dage og derefter blive hjemme i to-fire dage under strejken. Tanja Lerup Søegaard mener, at det er for dårligt, at Frederiksberg Kommune tager ansvaret for, at pædagogmedhjælperne er alene med børnene i institutionen.
"Så er det jo ligegyldigt, at jeg har en uddannelse. Det er, som om man ikke anerkender vores fire-årige uddannelse, og det er et forkert signal at sende," siger Tanja Lerup Søegaard, der blev uddannet som pædagog for to år siden.
Hun mener dog, at det er forsvarligt at pædagogmedhjælperne i Sneglehuset står for pasningen, fordi "vi har pædagogmedhjælpere med mange års erfaring. De får så også ligeså meget i løn, som jeg gør", som Tanje Lerup Søgaard siger.
Ikke helt fair
Emil på tre år trækker i sin mor mod lågen. Der kommer til at gå et stykke tid, før han skal i børnehave igen. Når Ditte Mandøe Andreasen ikke er på barsel med sin mindste søn på to måneder, er hun ansat i Fødevareministeriet som fuldmægtig, og derfor har hun det svært med strejken af andre årsager.
I hendes fagforening, DJØF stemte 87 procent af medlemmerne ja til 12,8 procent for længe siden.
"Rent personligt har jeg det svært med, at fagforeningerne ikke har været mere solidariske med hinanden. I forhold til kommunerne har fuldmægtige i staten faktisk et lønefterslæb, og jeg afgav ikke min stemme, fordi jeg synes, at 12,8 procent var urimeligt," siger Ditte Mandøe Andreasen og fortsætter:
"Derfor kan jeg også godt forstå pædagogerne nu."
Jo, men forståelse er sådan et fattigt ord.. når tidens løsen er innovation, altså konkret værdiskabelse for erhvervslivets interessenter!
Så det er spændende at se hvor langt 1990nes retorik om 'udvikling' i stedet for 'pasning' holder her i 'videnssamfundet'! Det er jo givet rigtigt at pædagogerne gives hjemmel til at socialisere, måske endda 'udvikle' afhængigt af den kvalitet som politikerne tillader den enkelte institution, men det er jo ikke helt nok mere, vel?
Udvikling, læring mv. skulle jo umiddelbart falde i belønningens trug i denne tid. Imidlertid har Danmark en af verdens dårligste belønningssystemer for uddannelse, så SR regeringens opgardering af 'kvindefagene' i 1990ne gennem mere uddannelse står virkelig sin prøve i årets overenskomstforhandlinger. Var det blår i øjnene? Prøv fx at læse FOAs afvisning af 14,8% for de uddannede sosu'er, på bekostning af de ufaglærte, i det billede!
Ja, hvis det kommer til regeringsindgreb, vil VK helt sikkert ikke belønne nogen på dette felt, både fordi det vil skrive en positiv historie for SR i 1990ne og fordi generel udvikling af børn ikke interesserer i tiden. Børnene skal jo socialiseres i enkelte virksomhedsinteresser (som dette viser: http://www.information.dk/159371 ), og så må man hellere indføre noget DJØF jargon i vuggestuerne, hvis det skal give payoff.
De aktuelle 15% er vist hellere ikke justeret for 2008 inflation på fødevarer, olie oma., så det får de vel godvilligt. Men det er jo alligevel ingen reel bevægelse på lønnen, så.
Så op på hesten BUPL pampere, det er der man rider!