Læsetid: 2 min.

Pensionskasser freder firmaer uden for CO2-register

Flere danske pensions-kasser har meldt sig til det globale CO2-register, Carbon Disclosure Project. Men de afviser alligevel at droppe investeringer i virk-somheder, som ikke vil være med i registret
Indland
28. maj 2008

Store institutionelle investorer som ATP og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) nægter at skære i investeringerne i firmaer, der afviser at deltage i Carbon Disclosure Project (CDP) - verdens største register af erhvervslivets CO2-udledning og klimastrategier.

Omkring 3.000 virksomheder og 385 institutionelle er med i CDP. For nyligt er tre danske institutionelle investorer blevet koblet til projektet: ATP, JØP og TrygVesta.

Men koncerner som Mærsk, FLSmidth og William Demant, der fortsat ikke vil deltage i registret, skal ikke frygte for at gå glip af danskernes pensionspenge.

Ulrik Weuder, der er porteføljemanager i ATP, har ellers store forventninger til det nye partnerskab med CDP:

"Ved at være med i Carbon Disclosure Project får vi de nødvendige informationer tidligt og et godt indblik i, hvordan virksomhederne tænker. Viden om klimastrategier bliver stadig vigtigere for os, når vi skal beslutte, hvordan vi skal investere," siger Ulrik Weuder.

Ærgerligt

ATP er den største aktionær i Mærsk uden for A. P. Møller-familien med godt to procent af aktierne. Og Ulrik Weuder håber, at rederiet sammen med andre danske koncerner i fremtiden vil svare på spørgsmålene fra CDP.

"Vi synes da, at det er ærgerligt, at virksomhederne ikke vil være med, for de har en rigtig god historie at fortælle," siger han.

Men Ulrik Weuder afviser alligevel, at virksomhedernes afvisning af CDP skal have betydning for, hvor ATP vælger at placere danskernes pensionspenge.

"Det får ikke konsekvenser for, hvordan vi vil investere. Vi vil hellere tage en snak med virksomhederne og forsøge at overbevise dem om, hvorfor det er en god idé at deltage i CDP. Vi har gode erfaringer med, at vi godt kan blive enige. For os er det afgørende, at det foregår på et frivilligt grundlag," siger han.

Fra Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) lyder et lignende ræsonnement. Investeringschef Ricco Hagenflindt fra JØP er generelt meget positiv over for CDP:

"Det er et godt initiativ ud fra en afkastningsmæssig synsvinkel. Virksomheder, der ikke tager klimahensyn, kan nemlig godt blive straffet hårdt af markedet," siger han.

Ikke tage konsekvens

Men JØP vil alligevel ikke tage den fulde konsekvens og trække investeringer ud af virksomheder, der undlader at besvare spørgsmål fra CDP.

"Vi er ikke så bombastiske, at vi afviser at investere i dem, der ikke svarer. Det ville også være på kant af loven, hvor der står, at etiske retningslinjer ikke må være til hinder for, at vi går efter det højst mulige afkast," siger han.

Forsker i corporate governance på Copenhagen Business School, Steen Vallentin, er ikke overrasket over reaktionerne fra de to institutionelle investorer.

"Pensionskasserne har typisk en masse gode intentioner, men det er næppe mange, som vil fravælge bestemte virksomheder, fordi de ikke er tilknyttet et projekt som CDP," siger han.

Steen Vallentin mener ikke, at pensionskassen har de store muligheder for at ændre Mærsks etiske kurs.

"Rederiet lader sig normalt ikke påvirke af enkeltaktionærer. Heller ikke selvom de forsøger at blive mere grønne. Men måske ATP kan føre en kritisk dialog bag lukkede døre," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her