Læsetid: 3 min.

Politisk indgreb trækker ud

I dag stemmer FOA-medlemmerne højst sandsynlig ja til forliget med KL. Men der kommer til at gå mindst en uge, før politikerne griber ind i de resterende strejker
Flere tusinde BUPL pædagoger fra hele landet var i tirsdags samlet på Christiansborg Slotsplads for at demonstrere for en højere løn. Der er dog ikke udsigt til at pædagogernes strejke vil resultere i en højre løn end det, de blev tilbudt, i et mæglingsforslag, som medlemmer forkastede.

Flere tusinde BUPL pædagoger fra hele landet var i tirsdags samlet på Christiansborg Slotsplads for at demonstrere for en højere løn. Der er dog ikke udsigt til at pædagogernes strejke vil resultere i en højre løn end det, de blev tilbudt, i et mæglingsforslag, som medlemmer forkastede.

Scanpix 2008

Indland
29. maj 2008

"Ja". Det bliver alt at dømme svaret, når FOA-formand Dennis Kristensen i dag klokken 12 på Plejehjemmet Ørbygård i Rødovre offentliggør resultatet af urafstemningen blandt sine kommunalt ansatte medlemmer.

Ifølge en måling fra Ugebrevet A4 blandt 403 kommunalt ansatte FOA-medlemmer vil to ud af tre nemlig stemme ja til det forlig, som FOA forhandlede hjem med Kommunernes Landsforening (KL) for godt tre uger siden.

Tilbage står så tre konflikter: Sygeplejerskerne i Sundhedskartellet, pædagogerne i BUPL og de regionalt ansatte sosu'er, der er organiseret i FOA.

Hvor der ikke har været seriøse forhandlinger for de to første grupper af strejkende, så stemmer FOA's medlemmer i regionerne i øjeblikket om det forlig, som blev indgået med Kommunernes Landsforening den 23. maj.

Resultatet af denne afstemning kommer først den 6. juni, og før denne dag skal man ikke forvente et politisk indgreb, lyder vurderingen fra professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

"Hvis politikerne vælger at skære igennem nu, så forbryder de sig mod en af grundreglerne i den danske model ved at suspendere en demokratisk afstemning. Det vil være at gøre grin med det faglige demokrati," siger han.

En lignende vurdering kommer fra arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen:

"Det vil blive opfattet som en stor provokation, hvis politikerne vælger at gribe ind før resultatet fra den sidste FOA-afstemning foreligger," siger han.

Rædselsslagen regering

Men at der kommer et indgreb, anses for helt sikkert, da der ikke er udsigt til forlig for pædagoger og sygeplejersker.

Og med Dansk Folkepartis støtte til en ligelønskommission tegner der sig nu et flertal uden om regeringen for, at en sådan kommission bliver en del af et indgreb.

DF er også indstillet på, at en kommission må koste penge, men vil modsat andre partier ikke lægge sig fast på beløbets størrelse, før den har barslet.

Den holdning kan professor ved RUC, Bent Greve, sagtens se ræssonementet bag.

"Dansk Folkepartis synspunkt er jo logisk nok. Man kan ikke på forhånd sige, hvor mange penge der skal følge med, når man ikke kender problemets omfang," siger Bent Greve.

Flemming Ibsen regner også med, at en ligelønskommission bliver en del af et politisk indgreb. Han tror dog, at regeringen vil gøre alt, hvad den kan, for at undgå konkrete løfter i kommissoriet.

"Regeringen er rædselsslagen ved tanken om en kommission, der har øremærket penge. Hvis der kommer et indgreb, som lægger et milliardbeløb oveni de offentliges lønninger, så skal de private lønninger også reguleres op, og her vil regeringen nok lytte meget til Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri," siger han.

Gevinst på lang sigt

Så mens FOA er i gang med at få godkendt deres forlig, sidder sygeplejerskerne og pædagogerne altså tilbage uden udsigt til at få mere end 12,8 pct. i lønstigninger de næste tre år.

Rikke Holstein, der er pædagog på SFO'en Søndergård i Bagsværd, har hele tiden har været modstander af BUPL-ledelsens ja til mæglingsforslaget og er glad for at gå i strejke. Men hun har også læst skriften på væggen:

"Hvis jeg nu skal være helt hudløst ærlig, så har jeg svært ved at tro på, at vi får mere ud af at strejke. Men kampen handler om så meget mere end mere i løn nu og her. Vi har i så mange år som pædagoger undladt at gøre opmærksom på, at vores fag bliver skåret ind til benet. Og det skal vi nok få noget ud af på lang sigt," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her