Læsetid: 3 min.

Politisk krav om Løkke-forklaring

Lars Løkke Rasmussen beskyldes for forkert eller mangelfuld afregning for taxiture for 148.000 kr. DF kræver en forklaring
Lars Løkke Rasmussen beskyldes for forkert eller mangelfuld afregning for taxiture for 148.000 kr. DF kræver en forklaring
Indland
19. maj 2008

Presset vokser på finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sagen om hans påståede sammenblanding af offentlige, private og partimæssige penge. Denne gang drejer det sig om taxiregninger for i alt 148.000 kroner fra Lars Løkke Rasmussens tid som borgmester i Frederiksborg Amt. Penge som eksperter mener, at Lars Løkke Rasmussen bør betale tilbage.

De nye oplysninger får både venstre- og højrefløjen i Folketinget til at kræve en forklaring fra finansministeren, som ellers fredag forsøgte at sætte et punktum i sagen ved at tilbagebetale i alt 12.758 kroner, som den daværende amtsborgmester brugte på tobak, diskoteks- og casinobesøg, vask og tøjrens samt diverse videofilm.

Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, som i første omgang var tilfreds med Lars Løkke Rasmussens tilbagebetaling mener imidlertid, at han også må redegøre for de omstridte taxiture.

- Umiddelbart, som det fremlægges, ser det rodet ud. Men i og med, at Lars Løkke ikke medvirkede i indslaget, så ser vi frem til, at han selv giver en redegørelse, siger Peter Skaarup.

Om der skal et uafhængigt revisionstjek af sagen vil Peter Skaarup først tage stilling til, når han har hørt finansministerens egen redegørelse.

En gennemgang - som 21 Søndag på DR har lavet - viser således, at Lars Løkke Rasmussen i sin tid som amtsborgmester i alt kørte for 240.000 kroner, hvortil kommer kørepenge for ture i sin private bil for 60.000 kroner - eller sammenlagt 300.000 kroner.

Det er langt over, hvad både tidligere og senere amtsborgmestre har kørt for.

- Det var den almindelige opfattelse, at der blev kørt utrolig meget. Men man havde nok en fornemmelse af, at registreringen af, om det var til amtet eller ej, var noget løs, siger det tidligere konservative amtsrådsmedlem, Ove C. Alminde,

Lars Løkke Rasmussen fik i alt amtet til at betale for 1090 køreture, men i halvdelen af tilfældene er bilagene udfyldt forkert eller mangelfuldt. På adskillige af bilagene er det ikke anført, hvor turen er gået hen. Det er ifølge Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret fra Aalborg Universitet, ulovligt.

- Amtet kan ikke refundere bilag, hvor der ikke står, hvor han har kørt fra eller til, fordi så kan det ikke sikre sig, at der er tale om et lovligt formål, siger han.

Kan Lars Løkke Rasmussen ikke dokumentere formålet, så skal han betale pengene tilbage, lyder det fra Sten Bønsing.

Lars Bo Langsted, professor ved juridisk institut på Aalborg Universitet og Bent Ole Gram Mortensen, professor i offentlig ret ved Syddansk Universitet er enig i Sten Bønsings konklusion.

Finansministeren har i alt ikke redegjort ordentligt for 148.066 kroner, som han har fået retur.

Mens Lars Løkke Rasmussen ikke selv har ønsket at kommentere oplysninger, så mener Venstres finansordfører, Peter Christensen, at han var billig i taxipenge.

- Lars Løkke Rasmussens kolleger i 1998-2001 Vibeke Storm Rasmussen (Københavns Amt, red.), John Winther (Frederiksberg, red.) og Jens Kramer Mikkelsen (Københavns Kommune, red.) - for slet ikke at tale om alle de øvrige udvalgsformænd i København havde alle borgmesterbilsordninger. Den slags ordninger koster i omegnen af 40.000 kroner om måneden. Det står i skærende kontrast til, at Løkke kørte taxa for cirka 5000 kroner om måneden i gennemsnit, siger Venstres finansordfører.

Næstformanden for Enhedslistens folketingsgruppe, Per Clausen, mener, at velfærdsminister Karen Jespersen (V) nu må se på sagen, efter at tilsynsmyndighederne tidligere har afvist at de i dag har kompetence til at undersøge overtrædelser af reglerne i de nu nedlagte, tidligere amter.
/ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Hvis taxa-beløbet er ca 5.000 kr pr måned, og vi kun regner med 20 arbejdsdage pr måned ( nok urealistisk lavt) , så er den daglige udgift 250 kr, hvilket man hurtigt bruger på et par ture til og fra møder . Hvis - hvad jeg måske urigtigt læser ud af artiklen - Løkke ikke havde tjenestebil med chauffør ( 40.000 kr om måneden ?) som kollegerne, så er det størrelsesmæssigt en beskeden sag med de 5.000 kr om måneden.

Iøvrigt virker alle tallene i disse historier ret diffuse - hvis man er imod Løkke opgøres de på én måde - er man for Løkke opgøres de på en anden måde ? Som udenfor stående læser ved man ikke rigtig hvad man objektivt set kan regne med.

Løkke bliver under alle omstændigheder nødt til selv at svare for sig - "no comments" er ikke en acceptabel linie.

Det ender såmænd nok med en generel undersøgelse af brugen ( privat/tjenstlig) af alle borgmesterbiler /rådmandsbiler med chauffør.