Læsetid: 2 min.

Professortitler er ikke til salg, fastslår minister

Virksomheder og organisationer kan ikke stille krav om, at bestemte personer bliver ansat som professorer. Det fastslår videnskabsminister Helge Sander på baggrund af sagen om ansættelsen af to professorer på FAOS ved Københavns Universitet
21. maj 2008

Efter det for nylig kom frem, at nogle af de store arbejdsmarkedsorganisationer ikke bare har finansieret forskningscentret FAOS ved Københavns Universitet, men også stillet krav om professorstillinger, har en række politiske ordførere stillet spørgsmål til videnskabsminister Helge Sander om sagen.

Som svar på et spørgsmål fra Enhedslisten slår videnskabsminister Helge Sander nu fast:

"Eksterne bevillingsgivere kan ikke stille krav om, at konkrete personer bliver ansat i professorstillinger ved danske universiteter."

Da Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i 2003 gav 1,5 million til FAOS, skrev de ellers i et brev til KU:

"DA lægger som bevillingsgiver vægt på, at centerleder Jesper Due og forskningsleder Jørgen Steen Madsen opnår ansættelse som forskningsprofessorer i overensstemmelse med universitetets gældende regler."

Lignende formuleringer brugte bevillingsgiverne Dansk Industri og CO-industri i deres breve til Københavns Universitet, viser en aktindsigt, som magasinet Forskerforum har fået.

Men rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, mener imidlertid ikke, at der var tale om et krav, men bare et forslag, som han tidligere på måneden sagde til Information. Og de to omtalte FAOS-professorer har i et læserbrev understreget, at initiativet til at ansætte dem som professorer oprindeligt kom fra Københavns Universitet. Videnskabsministeren tager heller ikke direkte stilling, men skyder bolden fra sig i sit svar, hvor der står, at det er universiteterne selv, der har ansvar for, hvem de vælger at ansætte som professorer.

Etisk spørgsmål

Enhedslistens forsknings- og uddannelsesordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, vil dog ikke lade sig spise af med det svar. Hun påtænker at gå videre med sagen for at få større indblik i, hvilken indflydelse eksterne bevillingsgivere har på universiteternes uafhængige forskning.

Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jesper Langballe ryster på hovedet af FAOS-sagen, men han mener, det ville være forkert at gå ind og detailregulere universiteterne yderligere.

"Det her er en meget plettet og meget lidt pyntelig affære for Københavns Universitet, men vi når jo ikke meget længere i den her sag efter ministerens og København Universitets svar. Jeg stoler da generelt på, at der er et vist etisk kodeks på universiteterne, og ingen er tjent med, at det bliver reguleret yderligere via lovgivning. Men når det så - som i det her eksempel - viser sig, at det ikke er tilfældet, så taber man da underkæben," siger Jesper Langballe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu