Læsetid: 2 min.

Regeringen beskyldes for tilbagetog for klimamål

Målet om 25-40 pct. CO2-reduktion i i-lande er udeladt, når Folketingets partier i dag diskuterer klimatopmødet i København
Indland
27. maj 2008

Når Folketinget i dag har forespørgselsdebat om den danske indsats op til klimatopmødet i København næste år, vil regeringen undlade at bekræfte det klimamål for i-landenes CO2-reduktion, som klima- og energiminister Connie Hedegaard bl.a. sloges for på klimamødet i Bali i december sidste år.

Forespørgselsdebatten er bestilt af samtlige partier, og oppositionspartierne har udarbejdet et forslag til vedtagelse, der opfordrer regeringen til i de løbende klimaforhandlinger frem til Københavnsmødet at arbejde for, at "i-landene påtager sig bindende reduktionsmål på 25-40 pct. i 2020 i forhold til 1990-niveauet."

Dette mål var, hvad både EU-Kommissionen og den danske regering sloges for at få ind i plenumteksten på Bali-mødet, men som bl.a. USA fik pillet ud i de afsluttende forhandlinger.

"Danmark og EU havde gerne set en konkret henvisning til Klimapanelets konklusioner. Heriblandt at udledning fra de udviklede lande bør reduceres med 25-40 procent i 2020," sagde Connie Hedegaard efter Bali-mødets afslutning.

Forudsætning udeladt

I dagens beslutningsforslag undlader regeringen imidlertid at holde eksplicit fast i reduktionsmålet. Information er kommet i besiddelse af regeringspartiernes forslag til vedtagelse under dagens forespørgselsdebat, og her henviser regeringen - som også oppositionens forslag - til, at målet for forhandlingerne er en global klimaaftale, som "med stor sandsynlighed holder den globale temperaturstigning under to grader Celsius."

Udeladt er imidlertid forudsætningen om, at dette bl.a. vil kræve en reduktion i i-landenes CO2-udledninger på 25-40 pct. i 2020. De 25-40 pct. er mere ambitiøst end EU's mål på 20 pct. reduktion i 2020, som EU-landene i øjeblikket forhandler. Kun som del af en global aftale og fælles i-landsforpligtelse vil EU - i følge EU-forslaget - binde sig til 30 pct.

Kunstig konflikt

John Nordbo, klimamedarbejder i WWF Verdensnaturfonden, kalder det "ufatteligt, at regeringen ikke vil gå med til at nævne de 25-40 pct., som man selv sloges for på Bali-mødet."

"Oppositionens beslutningsforslag indeholder det, regeringen selv sagde for et halvt år siden. De løbende forhandlinger har vist, at det er helt afgørende for u-landene at få garantier for, at i-landene går forrest ved at påtage sig forpligtelser som de 25-40 pct. Gør i-landene det, bliver u-landene til at tale med. Ikke at nævne målet i forslaget til folketingsvedtagelse ligner, at man giver op på forhånd," siger John Nordbo.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard kalder spørgsmålet om de 25-40 pct. i forslagene til folketingsvedtagelse "en kunstig konflikt."

"Der er ingen som helst tvivl om, at 25-40 pct. reduktion i i-landenes udledninger i 2020 stadig er regeringens politik. Oppositionspartierne kan bare spørge mig under forespørgselsdebatten, så skal de få et krystalklart forslag," siger ministeren.

Når målet alligevel er udeladt, er det ifølge Connie Hedegaard fordi, en tekst til folketingsbeslutning kun må fylde 150 ord, og regeringen finder det vigtigt at bruge de få linjer til også at få nævnt andre centrale emner for klimaforhandlingerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Friskytte

Hele vejen gennem Jørgen Steen Nielsens artikel sidder man med tilbageholdt åndedræt og venter på den store afsløring af regeringens fupnummer i klimacirkus'et. Men så - på en af de sidste linier - læser man, at "en tekst til folketingsbeslutning kun må fylde 150 ord". Det føles som når ens fire-årige barn åbner døren til soveværelset akkurat lige før klimaks.

Det var ikke meget skribenten fik ud af det tophemmelige papir, som han havde tiltusket sig. Stakkels mand! Hvorfor lokker han ikke pædofile ordenshåndhævere i baghold ved at udgive sig for at være en dreng på 13 år? Han får sgu aldrig Pullitzer-prisen ved at rode i Connie Hedegaards papirkurv...........