Læsetid: 3 min.

Hvad er en terrorist?

Politikerne har besluttet, at terrorister skal straffes hårdt. Men de kan ikke blive enige om, hvornår man er terrorist. Og det er et stort problem for retssikkerheden, lød kritikken ved debatmøde
Indland
2. maj 2008

Hvordan kan politikere indføre terrorlove, når det er så svært at definere, hvem der er terrorister?

Sådan lød et af de centrale spørgsmål ved debatmødet 'Terrorisme og det åbne samfund' i Landstingssalen på Christiansborg i tirsdags. Bag mødet stod DK4, Hovedstadens Oplysningsforbund, turbulens.net og Information. Her havde omkring 100 personer trodset det fine forårsvejr i halvanden time for at nærme sig et svar på dette spørgsmål.

For den ene af panelisterne, Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, var svaret dog ligetil:

"En terrorist er en person, som vil opnå et politisk mål ved hjælp af vold og magt," lød det.

For Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft, var sagen ikke helt så enkel:

"Et enstemmigt FN har besluttet, at vi skal bekæmpe terrorisme. Men det er næsten umuligt at blive enige om, hvem der er terrorister," siger han og spurgte retorisk, hvorfor Hamas er på terror-listen, mens Hizbollah ikke er: "Jeg kan ikke se nogen særlig forskel på de to organisationer."

Dalai Lama som terrorist

Lykketoft nævnte også, at hvis kineserne havde kontrollen over terrorlisterne, ville Dalai Lama være sikret en prominent plads på dem.

Professor i strafferet ved Copenhagen Business School, Vagn Greve, illustrerede den problematiske definition med, at Ronald Reagan kaldte Taleban for "freedom fighters", mens Amnesty International nægtede at anerkende Nelson Mandela som samvittighedsfange.

Blandt panelisterne var også Helle Jessen, forsvarsadvokat for en af de tiltalte i den såkaldte Fighters+Lovers-retssag om salg af t-shirts, hvor overskuddet blandt andet gik til PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse). De anklagede er tiltalt for at bryde bestemmelserne om man ikke må støtte terrororganisationer økonomisk. Foreløbig er de tiltalte blevet frikendt i byretten.

"Vi har støttet solidaritetsarbejdet i PFLP i 30 år. Så kom 11. september, og PFLP røg på terrorlisten. Men organisationen har ikke noget med terror at gøre," lød det fra Irene Clausen fra foreningen Oprør.

Her var Lykketoft og Skaarup dog helt på linie: PLFP er en organisation, der - også - beskæftiger sig med terror. Og derfor skal den på listen.

"Men hvorfor er Israel så ikke på terrorlisten?" ville Irene Clausen vide.

"De har ikke forsøgt at nå deres politiske mål ved hjælp af terrorisme," sagde Skaarup tro mod sin egen definition.

Retsprincipper truet

I det hele taget var de to politikere ikke meget for at proppe diverse diktatorer på terrorlisten, så længe de står i spidsen for en stat.

"Er Robert Mugabe (præsident i Zimbabwe, der er kendt for blodig undertrykkelse af sin egen befolkning, red.) terrorist?" spurgte en tilhører Peter Skaarup. "Det var han nok engang. Men det har forhåbentligt ændret sig," lød svaret fra DF'eren.

Ifølge Helle Jessen er det et ganske alvorligt problem, at det for de fleste andre end Peter Skaarup er så svært at definere, hvem der er terrorister.

"Almindelige straffesager egner sig ikke til at afgøre disse dybt politiske spørgsmål," sagde Helle Jessen.

Vagn Greve uddybede:

"Spørgsmålet om definition af terrorisme egner sig fint til en politisk diskussion.

Men ifølge vores straffelov kan man komme i fængsel på livstid uden, at vi kan fortælle folk, hvad det er, de ikke må gøre. Det strider imod ganske mange af vores retsprincipper," sagde professoren.

Og så pegede Lykketoft på endnu et problem med overhovedet at stemple nogen som terrorister:

"Jeg kan ikke se, hvordan vi kan løse konflikter uden at inddrage mange af dem, som vi kalder for terrorister. Hvis vi vil have fred i Mellemøsten, skal vi forhandle med Hamas, ligesom vi ikke kunne løse konflikten i Nordirland uden at inddrage IRA," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her