Læsetid: 3 min.

Tibetanske frihedsfakkel til 1. maj-fest

At boykotte OL er både skadeligt og gavnligt for den tibetanske sag, men en boykot er nødvendig i det lange løb siger formanden for Støtteforeningen for Tibet, det støttede Villy Søvndals opfordring i Fælledparken til at handle for den tibetanske sag
SF-s formand Villy Søvndal opfordrede i går i sin tale ved 1. maj-festen i Fælledparken de fremmødte til at støtte tibetanernes kamp. Til arrangementet i Fælledparken i går var der på et tidspunkt 25.000 fremmødte mennesker

SF-s formand Villy Søvndal opfordrede i går i sin tale ved 1. maj-festen i Fælledparken de fremmødte til at støtte tibetanernes kamp. Til arrangementet i Fælledparken i går var der på et tidspunkt 25.000 fremmødte mennesker

Kristian Juul Pedersen

Indland
2. maj 2008

På Fælledparkens smattede græsplæne mellem sortfarvede unge med håndbajer og hængerøv og kvinder med uformelige hvide strejke T-shirts over regntøjet, står en mand i rød tibetansk munkekjortel. Han har en tændt fakkel højt hævet over hovedet. Det er den tibetanske frihedsfakkel, der sideløbende med den kinesiske OL-fakkel er på en rejse gennem 50 af verdens byer, og nu er havnet midt i københavnernes regnvåde 1. maj-fest.

Manden med faklen forstår ikke, hvad Villy Søvndal siger fra tribunen på scenen, hvor han med regnvådt hår taler om strejke, solidaritet og nødberedskab.

En mand med et papskilt, hvor der med store bogstaver står "Den Tibetanske Frihedsfakkel" markerer den lille flok af aktivister med tibetanske flag og en barnevogn.

"Vi danskere er nødt til at forholde os til 1. majs internationale karakter. Det kinesiske regime har igennem de seneste måneder slået hårdt ned på tibetanske demonstranter," siger Villy Søvndal og en aktivist giver tegn til munken om at hæve faklen endnu højere.

"Den danske regering agter ikke at gøre noget. Men jeg vil opfordre jer til at støtte tibetanernes kamp for et værdigt liv. I kan se den tibetanske frihedsfakkel hernede, som er båret af et af ofrene for kinesisk tortur og undertrykkelse. Slut op om Tibets kamp, og brug den internationale ånd i 1. maj-markeringen til at vise jeres støtte," fortsætter Villy Søvndal og folk klapper.

En tåre triller ned af kinden på den tibetanske mand med faklen, der nu har fået opmærksomhed fra en del mennesker med kameraer.

De ænser ikke personen i storkekostume, der spankulerer rundt mellem nogle strejkende jordemødre. "Stol på storken! Jordemødre i strejke" står der på et skilt i hånden på en kvinde med et stort æbletræ på maven.

Villys tale er slut, og eksiltibetaneren sænker faklen med et lettet udtryk.

- Villy Søvndahl siger, den danske regering ikke "agter at gøre noget" for at støtte den tibetanske sag, hvad synes du, den skal gøre?

"Jeg er kommet her for at give den danske regering den besked, at den skal støtte det tibetanske folk ved at boykotte åbningsceremonien ved OL i Beijing senere i år. Det skal den danske prins også gøre," siger tibetaneren, der hedder Bagdro. Han deltog i en serie af uafhængighedsdemonstrationer i Tibet i slutningen af 1980'erne. I 1988 blev han fængslet og tortureret af kineserne i tre år. Nu bor han i Indien.

Boykot OL

Formanden for Støttekomiteen for Tibet, Anders Højmark Andersen er enig med Bagdro i, at den danske regering bør boykotte OL for at lægge pres på den kinesiske regering, i det mindste åbningsceremonien.

- En del kinesiske systemkritikere har givet udtryk for, at et boykot vil skade Kinas proces mod en åbning mod Vesten og den gradvise større respekt for menneskerettighederne. Anerkender du det standpunkt?

"Både ja og nej. Umiddelbart har det fået nogen kinesere til at blive mere nationalistiske og starte kampagner mod Tibet, men jeg mener, at det er et overfladefænomen. Men vi er også nødt til at fortælle sandheden. Vores aktioner mod OL-faklen og vore aktiviteter med den tibetanske frihedsfakkel vil på længere sigt skabe en bedre forståelse for, hvad der foregår," siger Anders Højmark Andersen.

Det lille optog har sat sig i bevægelse gennem menneskemængden. Bagdro bærer stadig på faklen.

- Der er nogen, der mener, at jeres aktioner mod Kina skader jeres sag og blot forsinker Kinas åbningsproces mod Vesten?

"Ja, men Kina har jo ikke nogen proces med Tibet. De siger, de vil tale med Dalai Lama, men det er jo bare et spil," siger han og går videre ud i Fælledparken med den lille gruppe aktivister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Thomsen

"SF-s formand Villy Søvndal opfordrede i går i sin tale ved 1. maj-festen i Fælledparken de fremmødte til at støtte tibetanernes kamp."

Naturligvis gjorde han det. Hvis han derimod havde opfordret de fremmødte til at bekæmpe det stigende fremmedhad og racismen i Danmark havde det været intet mindre end en sensation...

@Per Thomsen

Villy S. har vel blot skilt skæg fra snot. Hvis man skulle være i tvivl om hvad tibetanerne bla. bliver udsat for bør dette klip ses:

http://www.filecabi.net/video/chinese_execute_tibetans.html

Kinesiske soldater myrder tibetanere (på afstand) som forsøger at flygte til Indien over bjergryg. En dansker bliver interviewet i klippet i den sammenhæng også.

Hvad angår rascisme, hentyder du nok til de stakkels muslimer som systematisk påberåber sig dette i alle mulige og umulige situationer, dette til stor gene for alle andre af fremmed herkomst i Danmark, som ikke deler samme syn på islam og heller ikke har samme islam-agenda. Eksempelvis har SIAD en stor tilstrømning af ikke-muslimske fremmede og kik på hvordan muslimer behandler eksempelvis grønlændere.
Bekæmpelse af rascisme er ikke ensbetydende med kamp for koran-værdier som kortslutter en sådan human process.

Per Thomsen

Michelle P.:

"... og kik på hvordan muslimer behandler eksempelvis grønlændere."

Og hvordan gør de så det, hvis det eler må være tilladt at spørge?

Michelle, Vil du insinuere at muslimer iført snabelsko og svingende med krumsabler dunker de stakkels eskimoer på maven lige efter at de har spist sælkød, eller hvad er det egenltlig for en intereessant og spændende problematik du hentyder til?

Imod boykotten --- Kina skal have ro, fred og tid til at udvikle sig
Jeg er glad for, at så mange mennesker er bekymrede for Kinas forhold, men jeg undrer mig også meget over noget:
I Kinas mørke tid under kulturrevolutionen, var der ingen fra omverdenen, der sanktionerede imod Kina. Men i dag, især i inden for de seneste 10 år, har Kina rejst sig mirakuløst fra total økonomisk ruin til en af verdens største økonomier. Og menneske rettighederne er generelt blevet forbedret. Der er sket store fremskridt. Dog ikke er så hurtigt, som Vesten forventer. Alligevel, er der ingen tvivl om, at det er en forbedring for den enkelte kinesers muligheder og rettigheder. Man skal huske, at der er tale om et land med en befolkning på næsten halvanden milliard. Det tager generationer at ændre holdninger, tankegang og synspunkt. Kina er som andre udviklingslande ikke fejlfrit.
Man skal give tid og plads og hjælpe kineserne med at forbedre deres system. Det økonomiske fundament har givet kineserne mulighed for at sikre deres overlevelse, og forbedre deres levevilkår. Det gælder inden for uddannelse, udvikling, sundhed, den enkelte borgers økonomi. Det gælder socialt, juridisk, kulturelt, og det gælder kvinder og børns rettigheder.
I Kina er der 56 nationaliteter, 92 % af dem er ”HAN-kinesere”. Resten af dem er minoriteter. Alle minoriteter har ikke kun lighed”HAN-kineserne”, men også særlig privilegier ligesom fx. gælder et-barns politikken ikke for minoriteterne, tibetanerne ikke betaler afgifter til state for deres jord og ejendom,(selv om de køber deres jord og ejendom i chengdu) ejheller for bil og benzin m.m.
I dag fokuserer hele verden på OL og den kinesiske befolkning er vildt glad for, at OL afholdes i Kina. De vil gerne bruge den lejlighed til at vise omverdenen deres kultur og deres land. En boykot af OL kan ødelægge hele den kinesiske nationsfølelse og stolthed m.m. En boykot af OL opfattes som værende mod den kinesiske befolkning.
Både kineserne og den kinesiske regering er fuldstændigt klar over, at udviklingen ikke standser nu. Tværtimod er der mange områder, der skal forbedres og forandres. Kina kan og vil tage sin retsmæssige plads som ansvarlig og respekteret deltager i det globale politiske samarbejde. Vi ved også godt, at dialog er det bedste redskab til at påvirke og forbedre et samfunds system.
Kina skal have ro, fred og tid til at udvikle sig. At ændre lovgivningen i det kinesiske samfubd skal gøres ved dialog og respekt. Boykotten er en bjørnetjeneste.
Derfor er jeg som en dansk – kinesere, kraftigt imod boykot af OL. Rejs derfor i stedet for til Kina og oplev og få forståelse for, hvordan den almindelig kineseres dagligdag er.