Læsetid: 2 min.

Tvunget til ekstra sabbatår

Mathias Pedersen Smidt har netop fået at vide, at han ikke kan komme ind på sit drømmestudie - musikvidenskab. Årsagen er, at han ikke har japansk på tilstrækkelig højt niveau
19. maj 2008

Han spiller klaver, guitar og trommer. Han har en studentereksamen med musik på A-niveau og et højt karaktergennemsnit - og efter to sabbatår har Mathias Pedersen Smidt i år valgt at søge ind på drømmestudiet, Musikvidenskab på Aarhus Universitet.

Men for tre uger siden fik han et brev fra universitet:

"Der stod, at der var problemer med min ansøgning. Først troede jeg, at det var et eller andet teknisk, der kunne ordnes - men da jeg kom op på universitetet, viste det sig, at jeg slet ikke er kvalificeret til at komme ind på musikvidenskab - og heller ikke på filosofi og engelsk, som er mine to andre prioriteter."

Hæmsko

Årsagen er, at Mathias Pedersen Smidt ikke lever op til de nye fælles adgangskrav for humaniora på universitetet. Ifølge bekendtgørelsen skal han nemlig have engelsk på B-niveau og et andet fremmedsprog på A-niveau.

Og det har Mathias Pedersen Smidt ikke: "Jeg har haft japansk i to år, men jeg skulle have haft det i tre år for at kunne komme ind på en humanistisk uddannelse."

Og det kom som noget af et chok for Mathias Pedersen Schmidt:

"Det havde jeg slet ikke overvejet. Hverken da jeg valgte mine fag i gymnasiet, eller da jeg skulle søge ind på universitetet. Jeg havde aldrig tænkt på, at japansk kunne være en hæmsko for at komme ind og læse musik."

Mathias Pedersen Smidt har heller ikke mulighed for at tage et suppleringskursus i japansk inden studiestart, for det er kun på de fag, hvor der er ledige pladser, at man på Aarhus Universitet optager folk på betingelse af, at de består et suppleringskursus.

Handlingslammet

Det betyder, at Mathias Pedersen Smidt nu regner med at vente endnu et år med at begynde på sin uddannelse:

"Først var jeg helt handlingslammet, men nu er jeg begyndt at overveje, hvad jeg så skal. Om jeg skal vælge en anden uddannelse, som jeg kan komme ind på - eller om jeg skal vente et år til. Det bliver formentlig det sidste."

Og det ærgrer ham meget:

"Jeg har nydt mine to sabbatår, men jeg har også haft det sådan, at nu var tiden kommet til, at jeg skulle videre. Nu skal jeg så formentlig i gang med mit tredje sabbatår, og jeg synes, det er surt, at regeringen i sine bestræbelser på at få folk hurtigt igennem, sætter bremseklodser op med det her system. Det virker jo stik imod hensigten," siger Mathias Pedersen Smidt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er selvsagt absurd at Mathias ikke kan komme ind på musik pga. sprogkravet.

Det er også absurd at Mathias ikke har læst adgangskravene til den universitetsuddannelse han søger ind på. Havde han gjort det tidligere, kunne han have suppleret i det forgangne år. Så måske er Sander en skurk, men Mathias har jo heller ikke ligefrem gjort det nemmere for sig selv.

Mathias Pedersen Smidt

Når det nu har vist sig at min sag langtfra er det eneste tilfælde af folk der er kommet i klemme i den nye bekendtgørelse, tegner der sig vel langsomt en tendens af at der måske ikke har været tilstrækkelig information vedr. de ændrede optagelsesregler. Jeg selv, og mange andre af mine jævnaldrede, husker kun nogle få, sporadiske bemærkninger om at elever, der ville vente til skoleåret 08/09 med at påbegynde en uddannelse, skulle være obs på kommende ændringer. Vi fik med andre ord overhovedet ingen specifiring af f.eks. hvilke uddannelser, der ville blive hårdest ramt. Læg dertil at disse informationer dukkede op samtidig med begyndende eksamensforberedelser, og du har en helt naturlig grund til at folk havde langt vigtigere ting at tænke på.

Nu er jeg heller ikke en af de unge, der har været så heldige at i flere år at have været klar over, hvad han eller hun videre ville i sit liv. Jeg har kun vidst siden februar dette år, at jeg ville studere Musikvidenskab. Skal jeg så straffes for det? Tilsyneladende; for i februar var der ingen muligheder overhovedet for at jeg kunne indhente min efterslæb i det sprogfag, hvori jeg haltede. Ingen muligheder for etableringen af ekstraordinære hold med turbokurser i de pågældende fag, hvilket ellers er noget Bertel Haarder har snakket om med stor selvfølgelighed her på det sidste. Men kombinationen med min specifikke fagkombination fra gymnasiet og kravet om en obligatorisk optagelsesprøve for alle ansøgere til Musikvidenskab har gjort det umuligt for mig.

Så nej, jeg har ikke gjort det nemt for mig selv. Men at skulle præstere at kigge langt ind i fremtiden for at vælge de rette fag er heller ikke nogen let bedrift.