Læsetid: 2 min.

Ballade om Guden-floden

De radikale slingrefise slog til igen, da de skiftede standpunkt i sagen om motorvejen ved Silkeborg
De radikale har foretaget en kovending i sagen om motorvejen gennem Gudenådalen - eller har de?

De radikale har foretaget en kovending i sagen om motorvejen gennem Gudenådalen - eller har de?

Morten Rasmussen

6. juni 2008

Er det egentlig ikke længe siden, vi har drillet Radikale Venstre med at være ubeslutsomme beslutningstagere? Det kan skyldes, at de radikale slet ikke har taget nogen beslutninger, men det kan også være fordi, de radikale i år syv efter Marianne Jelved ikke har særlig indflydelse, hvorfor man bare ikke hører om det dér med at finde ud af at bestemme sig for at beslutte sig til at tage stilling. Eller med at holde fast i den beslutning, der til allersidst bliver taget, hårdt presset af omstændighederne og de øvrige partier.

Men som manna i tørke kom på en solvarm sommerdag meddelelsen om, at de radikale - surprise surprise- har foretaget en kovending i sagen om motorvejen ved Silkeborg.

Pyha! Det lettede! Nu kender vi partiet igen på dets varemærke.

Sagen er ellers enkel nok i al sin kompleksitet. Venstre, konservative, radikale og Dansk Folkeparti har indgået et trafikforlig. Men forligspartierne har ikke kunnet forliges. Det gælder de små 30 kilometer, der mangler i, at motorvejen fra Århus og Herning er komplet.

I stampe

V, K og R var enige om, at vejen skulle gå igennem Silkeborg for at skåne det naturskønne og fredede område omkring Gudenåen, Danmarks eneste vandløb med flodstatus (hvorfor ikke kalde den Gudenfloden?). Det har Dansk Folkeparti ikke villet være med til. DF'erne vil hellere skåne folk i Silkeborg og omegn for larmen fra motorvejen, så de kan få deres nattesøvn - og så er de ligeglade med, at Gudenådalen er fredet.

Sagen har stået i stampe i 10 år. Efter de radikales overraskende 'klubskifte' er forvirringen ikke blevet mindre, selvom Anders Fogh godt kunne gennemføre sin vej uden om forligspartierne, idet SF og Gitte Seeberg gerne vil støtte ham. Men han har ikke villet gå uden om de uforligelige forligspartiers forlig. Socialdemokraterne sidder uden for det hele og siger ævbæv. De har ikke villet ud med, hvad de selv mener, hvis de overhovedet mener noget. Men hvis det skal være, kan de muligvis producere en mening, som de kan sælge, hvis de får noget igen.

Bilgraven

Pointen er imidlertid, at mens "Venstre ved man, hvor man har", som Foghs foretrukne slogan lyder, ved man endnu en gang ikke, hvor man har de radikale.

Naturligvis er det en demokratisk ret for enhver at blive klogere med tiden såvel som dummere, men når et helt parti sadler om, begynder det at blive indviklet. Hvad sagde ikke Svend Auken: "At få de radikale til at holde fast på en bestemt mening, er som at sømme budding op på en væg".

Hvis det er en fordom, er den herved bekræftet.

Medmindre de radikales manøvre handler om, at de faktisk slet ikke vil have den motorvej og blot går efter at få beslutningen udskudt i yderligere 10 år! I så fald er det et raffinnement. Bemærk, at det oprindeligt var daværende gruppeformand Jens Bilgrav-Nielsen, som tegnede modstanden mod at ødelægge et et fredet område. Han er trods alt opkaldt efter en bilgrav.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu