Nyhed
Læsetid: 9 min.

'Jeg drømmer på dansk'

36-årige Elias Karkavandi har fået halvandet års fængsel og en udvisningsdom for at have været vagt for hashsælgerne på Christiania. Selvom domstolene har udvist ham fra Danmark, kan han ikke sendes tilbage til Iran. Elias er nu på tålt op-hold med bopæl i Saltholmlejren på ubestemt tid
Indland
19. juni 2008

I dag har Elias Karkavandi afsonet sin fængselsstraf på halvandet år, men han har stadig en udvisning hængende over hovedet, fordi han oven i fængselsstraffen for at have deltaget i vagtkorpset på Christiania også fik en udvisningsdom.

Han har boet og arbejdet i Danmark i 18 år. Problemet er, at han ikke kan sendes tilbage til sit hjemland, Iran, fordi Flygtningenævnet vurderer, at han sandsynligvis der vil blive udsat for dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig behandling, og det vil være et brud på internationale konventioner at tvangshjemsende ham. Elias lever derfor i et retsligt ingenmandsland på tålt ophold i Danmark.

Dommen

Efter længere tids efterforskning slår politiet til. De anholder 20 personer, som de anklager for at deltage i Christianias selvbestaltede vagtkorps, der advarer hashsælgerne om, at en politirazzia er på vej. Politiet konfiskerer adskillige mobiltelefoner, og de finder også et vagtskema med initialer og mobilnumre på de tiltalte.

Elias' navn dukker op i bunden af vagtskemaet med tilføjelsen 'afløser'. Hans mobilnummer er desuden gemt i hukommelsen på et par af de konfiskerede mobiltelefoner.

De tiltalte bliver alle idømt hårde fængselsstraffe i byretten. Elias får halvandet års fængsel og - som den eneste - en udvisningsdom oven i. De fleste dømte, heriblandt Elias, anker dommene til Landsretten, som dog stadfæster alle dommene et år senere.

Livet på tålt ophold

Elias kommer lige fra arbejde og står afslappet i sit arbejdstøj foran Sandholmlejren og ryger en smøg. Der er ikke meget aktivitet på stierne mellem de gule barakker, men fra åbne vinduer lyder arabisk og afrikansk musik og stemmer på forskellige sprog.

Elias begynder at fortælle om sit liv på tålt ophold. Hver anden torsdag skal han møde op og stå i kø flere timer sammen med alle de andre asylsøgere for at blive registreret og få udleveret sine lommepenge, 104,75 kroner. Det er det beløb en enlig asylsøger har at leve for i 14 dage. Desuden får han udleveret madkuponer til kantinen i Sandholmlejren for 14 dage. Dem gør han aldrig brug af.

"Jeg kommer så lidt som muligt i lejren," fortæller Elias med et skævt smil på flydende dansk med det lille anstrøg af accent, som viser, at han ikke er født og opvokset i Danmark. Han tilføjer:

"Jeg kan ikke klare det her sted. Jeg har det dårligt hele dagen før og dagen efter, jeg tager herned. Jeg er nødt til at hente min post engang imellem, og nogle gange bliver jeg indkaldt til møder, men ellers holder jeg mig væk. Desværre har jeg netop fået besked på at møde op hos Rigspolitiet her i lejren hver tirsdag klokken 10. Ved den første afhøring spurgte de mig, hvorfor jeg ikke rejser tilbage til Iran eller et andet land. Hvad skulle jeg svare? Jeg mener: Selv Flygtningenævnet vurderer, at det er for farligt for mig at rejse tilbage til Iran, og jeg tvivler på, at der er andre lande, som vil modtage mig."

Elias kan naturligvis ikke leve for 104,75 kroner hver 14. dag, så han lever af de penge, venner og familie giver ham.

"Gudskelov har jeg en meget stor omgangskreds og et stort netværk. De giver mig tøj og penge, så jeg kan klare den. Jeg bor på skift mellem venner, min bror og min danske kæreste. Jeg er utrolig heldig, at jeg har mulighed for det."

Når man er på tålt ophold, har man ikke lov til at arbejde, men Elias har fået lov til være i ulønnet praktik på en arbejdsplads, hvor han tidligere har været ansat. Han arbejder som bygningsarbejder 37 timer om ugen i København.

"Jeg bliver nødt til at arbejde, nødt til at have noget at give mig til," siger Elias, der har arbejdet hele sit liv - i Iran, Sverige og Danmark. Bortset fra det første år i Danmark, da han gik på sprogskole og det halvandet år, han sad i fængsel.

"Min arbejdsplads er selvfølgelig utrolig glad for at have mig som gratis arbejdskraft. De må ikke give mig løn, men jeg får mad og arbejdstøj og transport. Det må de godt give mig," fortæller Elias.

Flugten fra Iran

Elias er født og opvokset i storbyen Shiraz i det sydlige Iran og havde der en meget almindelig og tryg opvækst i en stor familie med mange søskende. Faren arbejdede inden for vejdirektoratet, mens moren var hjemmegående.

"Jeg manglede ikke rigtig noget i min barndom," siger han.

Elias var otte år, da revolutionen brød ud, og islamisterne tog magten i Iran. Han gennemførte dog sin skolegang og var i gang med sin studentereksamen, da krigen mellem Iran og Irak satte en stopper for det projekt, fordi han skulle aftjene sin værnepligt på to år.

"Men jeg nægtede at deltage i krigen," fortæller Elias og tilføjer: "Jeg er stadig registret som desertør den dag i dag. Det var selvfølgelig også ulovligt dengang, så jeg gik under jorden. Det var ikke min krig. Det var Saddams 0g ayatollah Khomeinis krig. Det var USA's krig. Det var alle de andres krig, ikke min. Jeg troede heller ikke på den Gud, de snakkede om, ayatollaherne. Jeg kunne selvfølgelig ikke bo hjemme, så jeg boede rundt omkring alle mulige steder i og omkring Shiraz."

Men det var ikke en holdbar situation, så Elias flygtede til Sverige, hvor hans storebror, som havde været officer i Shahens flyvevåben, og to af hans søstre på det tidspunkt havde fået asyl. Elias søgte også asyl i Sverige, men det var ikke helt nemt at få.

"På det tidspunkt var Moderaterne kommet til magten i Sverige, og de stoppede alle asylsager, så jeg måtte vente i to år uden at få asyl. Jeg lærte svensk på et halvt år og fik hurtigt arbejde. Selvom jeg var tilknyttet et asylcenter, boede jeg hos min bror i den periode. Men så mødte jeg min ekskone gennem en anden af mine brødre, som bor i Danmark. Vi blev forelskede og gift i en svensk kirke."

De første år i Danmark

Elias ekskone kommer også fra Iran, men var bosat og havde opholdstilladelse i Danmark. Elias tog derfor til Danmark og blev familiesammenført med hende i 1994.

"I starten boede vi på et kollegium på Amager, men efter halvandet år fik vi en lejlighed også ude på Amager. Min ekskone studerede, og jeg startede på en sprogskole, som var ret dyr, så efter et år begyndte jeg at gå med aviser om natten. Efter et par år startede jeg på social- og sundhedsuddannelsen, som jeg næsten gjorde færdig. Jeg manglede kun tre måneder, da jeg stoppede, fordi jeg havde lidt svært ved økonomien. Vi havde ikke rigtig råd til begge to at være under uddannelse, så jeg startede med at arbejde som hjemmehjælper på Amager, hvor jeg var i to et halvt år. Jeg kunne godt lide mit arbejde. Jeg havde faktisk et meget tæt forhold til nogle af dem. Det kunne jeg rigtig godt lide, men til sidst blev jeg træt af det hele. Ikke på grund af jobbet, men på grund af det dårlige forhold til min kone og en depression, jeg fik."

30-års krise

Elias læner sig tilbage på bænken, tænder en ny smøg og fortæller:

"Jeg var jo lige omkring 30, og jeg vidste ikke rigtigt, hvordan jeg skulle tackle det hele. Jeg havde det rigtig dårligt og tænkte meget på min fortid, de sidste 30 år af mit liv. Alle de ting fik mig til at flippe ud. Det var mig, der valgte at gå fra min kone. Jeg flippede ud over mit forhold og mit liv. Valgte at gå fra det hele i stedet for at finde en løsning. Jeg begyndte at ryge hash. Jeg havde ellers aldrig hverken røget eller drukket særlig meget, men nu begyndte jeg at komme på Christiania og ryge hash hver dag - på et tidspunkt 20-30 gram hver dag."

Elias arbejdede som medhjælper i forskellige restauranter og havde ofte flere job af gangen, for at tjene penge til et stigende hashforbrug.

"Mit liv gik ud på at arbejde så meget som muligt, komme hjem og så ryge så meget hash jeg kunne, før jeg faldt i søvn. Og så op og arbejde igen. Jeg ved ikke, hvordan jeg kunne holde til det."

Det er i løbet af denne cirka etårige periode, at Elias bliver tilbudt at tage nogle vagter for Christianias interne vagtkorps.

"Jobbet gik først og fremmest ud på at holde dealere af hårde stoffer og handel med hælervarer ude af Staden," fortæller Elias.

"På det tidspunkt var drengene fra Blågårdsgade også meget aktive derude med ballade og slåskampe. Dem skulle vi også holde øje med. Og så skulle vi advare pusherne, så de nåede at komme væk, når politiet holdt razziaer. Bortset fra en enkelt gang fik jeg aldrig penge for det. Kun en lille klump hash for hver vagt. Og det havde jeg rigtig meget brug for dengang. Det var jo derfor, jeg gjorde det, men efter to måneder og cirka 14-15 vagter holdt jeg op. Jeg havde en dårlig oplevelse med en civil betjent, der generede mig, mens jeg var vagt en dag og besluttede derfor at stoppe."

Efter et stykke tid formår Elias at komme til hægterne igen. Med hjælp fra nogle gode venner stopper han sit store hashforbrug, får arbejde i et gartneri, og alting begynder at se lidt lysere ud, da fortiden pludselig indhenter ham, og politiet anholder ham for at have været en del af Christianias vagtværn.

Elias bliver kristen

Elias afsoner det meste af sin straf i Blegdamsvejens lukkede fængsel. Her har han næsten ikke kontakt med andre mennesker. Besøgsreglerne er meget restriktive, og de sjældne besøg han får af sin bror foregår under overvågning af en betjent. Men han får besøg af fængselspræsten næsten hver dag, og en dag i slutningen af sin afsoningsperiode beslutter Elias sig for at konvertere.

"Mange mente, at jeg kun gjorde det for at undslippe udvisningsdommen," fortæller Elias og fortsætter:

"Men det er ikke rigtigt. Både min bror og søster blev døbt i Sverige i begyndelsen af firserne, så det er ikke helt ukendt for mig. Jeg er da også blevet gift i en svensk kirke, selvom jeg ikke var særlig religiøs dengang. Og da præsten i fængslet begyndte at fortælle mig og undervise mig i kristendom, blev jeg meget interesseret og begyndte selv at læse om det. Jeg føler en slags ro i sjælen, når jeg står i en kirke og tænder et lys. Troen giver mig noget."

- Vidste du ikke, at du kunne risikere udvisning, hvis du gjorde noget kriminelt?

"Jamen, jeg troede helt ærlig ikke, at det var særlig strafbart at være vagt på Christiania. Før min dom har jeg aldrig gjort noget kriminelt. Jeg har altid haft en ren straffeattest."

- Hvad vil der ske, hvis du vendte tilbage til Iran?

"Jeg har ikke rigtig noget forhold til Iran, siden mine forældre døde. Jeg har en enkelt søster i Shiraz, men hende har jeg ikke meget kontakt med mere. Jeg føler mig dansk, jeg tænker på dansk, jeg drømmer på dansk. Men hvad vil der ske? Jeg ved det ikke. Styret har mig stadig opført som desertør, de slår hårdt ned på folk, der er dømt for narko, og de bryder sig absolut ikke om muslimer, der er konverteret. Jeg tror, der venter mig en meget ubehagelig velkomst i Iran, hvis jeg en dag vender tilbage."

- Du har boet i Danmark i 18 år. Hvorfor er du ikke dansk statsborger?

"Jeg har søgt flere gange. Da jeg havde boet her i 10 år fik jeg at vide, at jeg ikke kendte nok til dansk sprog og kultur, så jeg skulle tage en prøve, der hed Danskprøve 1. Den tog jeg og fik et 13-tal. Men så havde regeringen strammet reglerne, så jeg skulle tage en anden prøve, og da jeg så søgte igen, kom der noget andet i vejen, så jeg nåede desværre aldrig at blive dansk statsborger."

- Hvad håber du for fremtiden?

"Jeg håber, at min sag bliver genoptaget i Landsretten, eller at den kan komme for Højesteret, så jeg kan få lov til at leve et normalt liv igen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, der var jo engang, hvor vi var lige ved at få lovliggjort hash, men så kom Schlüterregeringen til.

Man ligger som man har redt, siger du, Nancypige? Måske.
Men et småkrøllet lagen skal da ikke risikere at blive ens død. Du læste vel også, at manden fik et 13-tal i sin prøve og arbejder 37 timer om ugen. Gratis. Ikke fordi han er tvunget, men fordi han ikke kan lade være.
Det ser ud som om, at Elias har fået redt sin seng, pænt og ordentligt. For bare at blive udnyttet igen, lige så groft som han blev af pusherne.
Sager som denne her giver mig dårlig smag i munden over Danmark.
Giv manden hans liv tilbage og gør ham til en nyttig skatteborger. Vi skriger efter arbejdskraft, mens folk sidder i transit i asylcentrene i årevis. Hvor er logikken her? Rigtigt, der er ingen.

Kristoffer Eliasen

Saltholmlejren?!

''Saltholmlejren?!'' Den er nu lidt sjov når nu artiklen handler om en der befinder sig i ingenmandsland. Og Saltholm er vel nærmest også bare en sandholm - altså der er vel mere sand end salt?

DEN HER ARTIKEL ER HULLET SOM EN SI !

Tænk over det:

Manden flygter fra Iran fordi han har velovervejede moralske problemer med Iran/irakkrigen ( Begavet og oplyst passifist)

Lære svensk på et halvt år, og score 13 i dansk prøve ( superbegavet)

Han har en stor omgangskreds ( sociale kompetencer/netværk)

Han arbejder 37 timer om ugen gratis ( vanvittig arbejdsmoral)

ALLIGEVEL ender han som pushervagt på Christiania, hvilket er cirka det mest lavstatus job du overhovedet kan have i den kriminelle verden ! SOM 30 ÅRIG !!! Personlig krise eller ej, det er vildt urealistisk, at han går fra mønsterborger til pushervagt som 30 årig.

Den her artikel stinker langt væk af super dårlig research.

Journalisten har tydeligvis bare stukket mikrofonen op i hovedet på ham i håbet om at få en feel bad historie om de danske udvisningsregler.

Problemet med den her slags elendige journalistiske arbejde, er at myndighederne ikke kan tage til genmæle. De må nemlig ikke udtale sig om sagen. Derfor er den her slags artikler intet værd. En eller anden stakkel tuder til pressen, og sagsbehandlere og politiet ligner idioter/monstre fordi journalisten ike har krævet at få sagens fakta at se.
Folk som står bag eksempelvis vold eller massiv omsorgssvigt af deres børn etc. kommer til at fremstå som de rene engle.

HVIS MAN ER BEGAVET, VELINTEGRERET OG ARBEJDSSOM, SÅ ENDER MAN IKKE SOM PUSHERVAGT SOM 30 ÅRIG. DET ER DEN KRIMINELLE VERDENS LAVSTATUSJOB NUMERO UNO !.

Hvis man taler godt dansk og er velintegreret, så skyldes manglende statsborgerskab efter 18 år i 99,9999 % af tilfældende gæt engang: KRIMINALITET !

Tror I på at han arbejder gratis 37 timer om ugen som bygningsarbejder, mens man laver af 50 kr. om ugen, og almisser ?. ( Er der ikke noget med sorte penge og afviste asylansøgere)

Kære Kim Poulsen, har du set et udskrift af dommen, har du set en straffeattest. Har du i øvrigt fået Elias Karkavandi til at give dig tilladelse til aktindsigt i andre relevante dokumenter ?

Din fakta boks er ikke andet end en gengivelse af lovens § 7, stk. 2'er. Tak den kan jeg godt selv finde på retsinfomation !.

Har du foretaget nogen som helst kvalificeret form for fact tjecking ?

Mit gæt er nej.

Jeg troede Information var færdige med at agere nyttige idioter !

Ps. Respekt til Elias Karkavandi, kan godt forstå han kæmper med næb og kløer for at blive. Men jeg må indrømme at jeg græder tørre tårer over hans situation. I hvert fald indtil Information bekræfter denne absurde og fuldstændig urealitiske historie med hard facts !

HB Rasmussen

Skal vi nu ikke bare se at få manden indstillet til benådning, så vi alle kan komme videre med vores liv?

De debattører der begynder at bralre op om muslimer og forbrydelser ved jo ikke engang om manden er muslim, og forbrydelsen han har gjort sig skyldig i er ikke specielt alvorlig.

Se dog at komme ud over jeres smålighed og vis lidt storsind.

Så er sommeren over os og Information lider tydeligt under manglen på kvalificeret arbejdskraft. Det går tydeligt ned ad bakke med den kritiske journalistik, men måske kan Ekstra Bladet levere et par vikarer i denne agurketid.

Hvis man er superbegavet, så kan det vel ikke være en overraskelse at det er ulovligt at rende rundt som vagt på Christiania. Som de ville sige på den anden side af vandet: "If you can't do the time, don't do the crime!"

Men denne artikel viser jo også en sørgelig side ved den danske folkesjæl - vi er så hamrende naive at måske halvdelen af os falder på navlen for sådan en historie som denne.

med venlig hilsen
Lennart

De der har indsæt kommentarer til denne tråd, burde som tankeeksperiment forsøge at forestille sig, at Elias Karkavandi rent faktisk er et menneske af kød og blod lige som dem selv.

Jeg vil gerne indrømme at det er et forsøg, der er udfordrende og forudsætterr en del psykisk energi og koncentration, men jeg er sikker på at de skribenter der er villig i at deltage i forsøget, vil blive meget overrasket over resultatet...

Kære alle

Er der noget der stinker i denne her sag er det altså at han får 1½ års fængsel + en udvisningsdom - for at have været --- vagt, ovenikøbet ikke en fast vagt, men afløser.

Jeg skal ikke kunne sige hvorfor han har fået 1½ års fængsel for at have været vagt, men det er det som dommen har lydt på. Og ja, han overtrådt dansk lov ved at ryge hash, men altså -- helt ærligt. Hvis han nu havde været en 16-årig dansk blond dreng med strithår, så er jeg sikker på, at dommeren blot havde givet ham en ½ års betinget fængsel, sagt fy, det må du ikke - og at de sociale myndigheder ville stå parat til at hjælpe ham.

Det der undrer mig i den her sag er myndighederne åbenbart er så forhippet på at forindre alle mulige mennesker (læs: muslimer) i at komme ind (eller du?) i Danmark, at de vil spærre en så driftig mand som Elias inde. Mange danskere tror sikkert at enhver der kommer fra Mellemøsten er muslim; det er ganske simpelt hen ikke sandt. Der findes også kristne palæstinensere; der findes palæstinensere som er ateister ligesom der findes iranere som er ateister præcis som Elias. Og specielt da hvis de som Elias kommer fra den iranske middelklasse. Manden burde jo omgående have sin opholds-tilladelse igen, så han kan blive ansat som en af de bygningsarbejdere som der er så meget mangel på for øjeblikket. Alt andet er altså resursespild.

Det der så også undrer mig, der et hvorfor Elias ikke har valgt at blive dansk statsborger, når han hun ingen følelser har for Iran overhovedet? Og så undrer det mig at man får 1½ års fængsel for at være vagt???

Det er jo klart at Elias har medvirket til noget kriminelt, men når jeg tænker på hvordan det danske samfund straffer endog 18-19-årige personer, som har været vagter (for kriminelle) eller gjort noget tilsvarende, ja så står den straf som Elias har fået altså ikke mål med hans forbrydelse.

Det er netop fordi han er et menneske af kød og blod at kommentarerne er som de er.

Han er åbenbart godt begavet, arbejdsom og vælger en kriminel løbebane. Nu mærker han konsekvenserne af de dårlige valg.
Skal vi pylre om ham, gøre ham til offer for det slemme samfund, give ham borgerløn og en frisk start?
Eller skal vi forholde os til at vi baserer vores samfund på love og sanktionerer overtrædelserne?

Måske er det synd for ham, men helt ærligt, skulle han ikke have tænkt på det lidt før han blev pushervagt på Christiania? Han har da et ansvar!

med venlig hilsen
Lennart

Jeg ved ikke hvad Elias dom er - jeg vil ikke læse artiklen. Men manden er et fantastisk menneske og han skal have lov til at leve og begå fejl i DK ligesom hans danske medmennesker.

Drop racismen og den regulatoriske udøvelse.

Endnu en af disse følelsespornografiske tudehistorier fra Information, hvor man går i brechen for en amnesti til en udvist kriminel udlænding. Jeg kunne godt tænke mig at sprøge Information om avisen mener der overhovedet findes nogen forbrydelse begået af udlændinge, som disse bør udvises for?? Skal kriminelle udlændinge have opholdstilladelse med fuld adgang til alle velfærdsstatens ydelser uanset hvilken forbrydelse de så end har begået??

@ Per Thomsen

Du har nok allerede besluttet i dit stille sind, hvem du holder med. At du så ikke holder dig for god til at give en lille Per-Thomsen hilsen til alle der ikke mener det samme som dig må stå for egen regning.

@ Poka Pakzad
Læs artiklen!

med venlig hilsen
Lennart

"I understand rules and regulations. I don't understand sorry" -Charles Bronson

Hvor er det typisk at der bliver hylet op om at artiklen er løgnagtig, for når man er godt begavet, bliver man ikke pushervagt på Christiania.
Har nogen af jer hardliners hørt om det der hedder en social deroute. Manden påstår selv han bliver ramt af en depression. Det kunne jo så sagtens være en del af årsagen til et hashmisbrug, og den dertil hørende nedtur.
Det varmer sgu mit hjerte at se alle den indre svinehunds ambassadører stå parat til at smadre en persons liv fuldstændig fordi manden tilfældigvis er fra Iran.
Det er rart at vide at vi har folk som jer til at forsvare landets grænser mod de barbariske horder fra mellemøsten. Det er godt at vide at i oplyste realister uden at blinke er villige til at sende en mand i døden, fordi han har været pushervagt på Christiania. Manden er vel lige så slem som Hitler.

Det gør mig stolt at se at der stadig er danskere der er gjort af det rette stof, som kan gennemskue løgnene, og ophæve deres egen vrede og paranoia til virkelighed.

Det er den slags blind hævntørst der er brug for når civilisationerne(nå nej der er jo kun en) støder sammen, og verden som vi kender den styrter i grus. Nu føler jeg mig mere tryg.
Af hjertet tak.

Carsten Friskytte

Thor Hansen: "Det varmer sgu mit hjerte at se alle den indre svinehunds ambassadører stå parat til at smadre en persons liv fuldstændig fordi manden tilfældigvis er fra Iran."

Sludder & fordrukent vrøvl! DK har givet manden et fristed, og han kvitterer med at begå kriminalitet. Så enkel er sagen! Derfor er det rimeligt at DK siger til ham, at han må finde et andet sted at opholde sig.

Med hans præferencer kan jeg anbefale Colombia!

Husker jeg forkert. Men havde Bendt Bendtsen, fhv. kriminalassistent ikke en søn som fik en betinget dom for at berige sig ved narkokriminalitet? Det kan man da kalde for klassedomstol så et basker.

Og kan nogen forestille sig, at man ville kunne finde på at idømme Bendt Bendtsens søn landsforvisning? Lighed for loven er en illusion...

Det er ikke DK jeg snakker om. Det er mennesker som dig og dine meningsfæller. Jeg er godt klar over at der findes masser af danskere der ikke deler det yderste højres modbydelige menneskesyn. Desværre er det svært for dem at udtale sig, da kritik af regeringen og den førte politik bliver opfattet som landsforrædderi.

Og hvad med at få lidt proportion ind i debatten. Han har for helvede ikke begået vold eller slået nogen ihjel.

At manden nu er udvist har jeg ikke nogen problemer med. Han skulle have tænkt sig om.

Det har selvfølgelig og heldigvis konsekvenser at være kriminel i Danmark. Også for denne mand. Forhåbentlig kan han snart sendes tilbage til hvor han kom fra.

Jeg sender en tanke til de hashrygere, unge og gamle, der får livet ødelagt bl.a. på grund af hashsælgere.

Jer, der er så tossede med at skære alle kriminelle over én kam, synes jeg burde kigge indad først. Jeg vil vædde med, at i selv har gået over for rødt, kørt for hurtigt i bilen, eller måske endda røget en joint engang. Whatever. Er i så også kriminelle? Eller bare folk der har fejlet? For fanden.
Når det går hen og bliver kriminalitet, i stedet for banale fejltrin, er, når der der bliver påført fysisk, psykisk eller økonomisk skade på andre mennesker. Når man bliver en decideret trussel mod samfundet.
At støtte en udvisning af Elias er som at aflive en hund, fordi den har skidt på gulvtæppet. Eller at hugge hånden af en frugttyv.
Prøv nu at sætte tingene i perspektiv.

@ Thor Hansen

Handel med og indtagelse af narkotika medfører en række skadelige effekter på vores samfund og borgere. En pusher er ligeså kriminel som en voldsmand eller en der begår økonomisk kriminalitet.

"den yderste højrefløj": Hvor begynder den? Skal man være ligeså rabiat som enhedslisten for at få den betegnelse, eller er det nok at være sf'er?

Med venlig hilsen
Lennart

@Pia Nicolaisen

"Men havde Bendt Bendtsen, fhv. kriminalassistent ikke en søn som fik en betinget dom for at berige sig ved narkokriminalitet"

Der er den store forskel på Bendtsen-junior og Elias Karkavandi, at førstnævnte er Dansk statsborger, og som sådan kan vi ikke udvise ham. Men at vi (desværre) ikke kan slippe af med kriminelle statsborgere gør jo ikke, at vi så også skal lade kriminelle udlændinge forblive i landet. Elias Karkavandi fik generøst tilstået et fristed af Danmark, og han misbrugte tilliden ved at begå grov kriminalitet. Jo før vi kan sende ham tilbage til Iran jo bedre.

Svend Erik Sokkelund

Han er blevet nappet som vagt, dømt, har siddet sin straf af. Nu dikterer et firkantet byrokratisk system at han skal tvinges til at sno sig rundt i paragrafjunglen, måske i årevis, uden at kunne komme i gang med en ordentlig karriere og arbejdsliv, som han har vist, han kan. I et land, der mangler arbejdskraft...
Hvis denne artikel er ordentligt researched, er der absolut noget der trænger til at blive lavet om.

@Lennart.

Nu blev herren i artiklen jo ikke dømt for at sælge stoffer.

Det yderste højre er i mine øjne DF, som har medlemmer af folketinget der bl.a. har omtalt homoseksualitet som en "uhyggelig sygdom".

Kan du ikke give mig nogle eksempler på enhedslistens rabiate adfærd? De bliver altid omtalt som rabiate, men qua deres størrelse er der jo ikke så meget mediedækning, så jeg har svært ved at se hvor rabiate de er.

"Der er den store forskel på Bendtsen-junior og Elias Karkavandi, at førstnævnte er Dansk statsborger, og som sådan kan vi ikke udvise ham. Men at vi (desværre) ikke kan slippe af med kriminelle"

Derudover er der også den forskel at Bendt Bendtsens søn får en betinget dom for narkosmugling, mens herren i artiklen får 1½ års fængsel for at være pushervagt på Christiania.

Kan det mon have noget at gøre med at narkosmuglerens far, trods sit ringe intellekt og format, har formået at komme til tops i hierakiet og fået lov at spise kirsebær med de store?

@Thor Hansen

det næste bliver vel, at du foreslår, at vi indstiller ham til ridderkorset for hans store bidrag til det danske samfunds berigelse.

at han ikke allerede er udsendt viser hvor sanseløs naiv dette land er blevet

Er der en der kan forklare mig, hvordan man kan idømmes halvanden års fængsel for at stå vagt. Hvilken lov har man egentlig overtrådt?

Hvis man får 1,5 år for at være pushervagt, kunne det jo tænkes, at man har en tidligere betinget dom i bagagen - hvilket jo også godt kunne stemme med, at man derfor ikke kunne opnå dansk statsborgerskab...

Nå jeg læser denne artikel, synes jeg det er pinligt at være dansker. Dette synes jeg i det hele taget det er, når det handler om, hvordan Danmark behandler afviste asylansøgere og mennesker som Elias der lever på tålt ophold i Danmark.
Alle jer der mener at Elias fortjener at bliver sendt tilbage til Iran, til en fremtid med tortur og mulig dødsstraf, må have en rigtig dårlig smag i munden.

Hvordan sover i om natten? og hvor er jeres medmenneskelighed?

Jeg giver ikke en dyt for jer der synes at artiklen mangler reseach og undrer jer over hvordan man ligepludselig kan blive vagt på Christiania. Det er jo forhelvede ikke det det handler om.
Nej, fordi det synes i jo er meget mærkeligt, når Elias ellers har været arbejdssom og fået 13 i dansk prøve! Så er det jo også hans egen skyld. Send ham hjem hvor han kommer fra, siger i.
Elias er dansker, læs... Han har boet i Danmark i 18 år. Man sender ikke bare folk hjem der kommer i en krise i deres liv. Han har bidraget aktivt til vores samfund, og hjemsendelse til et land han ikke føler sig hjemme i, er takken!
hvad tror i en mand som Elias har oplevet? Han kommer fra et land i krig, har været på flugt og fået opholdstilladelse i et fremmed land, fordi dette var nødvendigt for hans overlevelse. Hans liv har i forvejen ikke været en dans på røde roser. Jeg synes Elias udviser at være en stærk person, at han går så direkte igang med at integrerer sig under vores danske normer.

Jeg håber virkelig at denne artikel er med til at få folk til at åbne øjnene og se hvad det er for en udlændingepolitik vi fører i Danmark. Jeg synes det er sørgeligt. og jeg skammer mig i den grad over at være dansker.

Til tjaa.

Han har ikke været dømt før!

@ verdens mest ensomme palindrom.

Jeg mener ikke at folk skal belønnes for at begå kriminalitet, men 1½ års fængsel for det han har begået vil jeg mene er mere en straf nok.
Derudover ER han blevet udvist, hvilket vidner om hvor ufatteligt inhumant dette land er blevet.

Gudskelov kan manden ikke udvises da vi jo har lavet nogle aftaler der forhindrer os i at sende folk tilbage til død og tortur.

Hele rydningen af pusherstreet samt den efterfølgende retsprocess var gennemsyret af ønsket om at statuere et eksempel. flere af de anholdte blev jo varetægtsfængslet i uforholdsmæsig lang tid.

Elias har brudt loven, men man kan på ingen måde argumentere for en udvisning. Han er efter min overbevisning blevet et offer for en misforstået lov-og-orden kampange.

Jeg er ikke en gang sikker på at et dansk statsborgerskab kunne have reddet ham fra udvisning. så vidt jeg ved kan sådan et erhvervet statsborgerskab indrages, eller tager jeg fejl?

"hvor fanden ved du fra at han ikke er straffet tidligere."

Det står i artiklen.

"Før min dom har jeg aldrig gjort noget kriminelt. Jeg har altid haft en ren straffeattest."

Denne her sag er et strålende eksempel på at Danmark er på vej i retning af et samfund hvor man hævner frem for at resocialisere. Det synes jeg lige så godt man kunne melde ud med det samme.

Har nu fundet et referat af sagen i JP's arkiv. Vagterne blev anklaget som medansvarlige for det samlede hashsalg på Christaniag og fik mellem et og toethalvt års fængsel. Retssystemet i Danmark er efterhånden så afsporet, at det er lige før, at det ville være en forbedring at få dommere med kyser og shariaen indført.
Bortset fra det, bør han udvises til Sverige. Der kom han fra.
PS: det er anden artikel om en flygtning, der er kommet til Danmark via Sverige, hvorfor, Per Thomsen, forlader de frivilligt dette forjættede land med alle de anstændige mennesker? Og hvorfor tager vi imod dem?

Thor, du har ret. Der står også, at han lærte svensk på et halv et år, og at han skulle til prøve for at blive statsborger. Det er anden gang, at Information præsenterer, den slags overraskelser. Sidst var det om en, der havde dobbelt statsborgerskab, hvad der ifølge en anden debattråd egentlig er forbudt (fik vi nogensinde en forklaring), nu viser det sig, at man allerede for otte år siden skulle op til en prøve i dansk sprog og kultur. Hvorfor egentlig så hele debatten om den nye test.

@ hr. Kampmann

"Handel med og indtagelse af narkotika medfører en række skadelige effekter på vores samfund og borgere. En pusher er ligeså kriminel som en voldsmand eller en der begår økonomisk kriminalitet."

Hvis vi skal holde os stringent til din argumentation.
1. "Handel med": som det fremgår af artiklen har vedkommende ikke handlet med narkotikum, men været vagt (bl.a. for at holde alle andre stoffer end hash UDE af Christiania)
2. "indtagelse af narkotika": Igen er der tale om hash (og ikke LSD, coke, amfetamin el. andet) Nu ved jeg ikke hr. Lennart, om du i ny og næ får dig en lille tår af? I så fald, ud fra alle opgørelser, undersøgelser og rapporter, udgør du en større trussel mod det danske samfund end manden i denne artikel, eftersom mennesker, der dør af -eller i forbindelse med alkohol, er langt langt større, end ved brugen af hash. Dette skyldes mange faktorer, som jeg er sikker på, du godt selv kender til.

@ Dorte
Lad os få det helt sort på hvidt: Er du virkelig klar til at sende en mand i døden, fordi han har været VAGT på Christiania, pga. depression der medførte en afhængighed af HASH ?
I så fald vil jeg synes, at du udgør en langt større trussel mod det danske samfund end manden omtalt i denne artikel.

Når man læser Lennart og Poya´s korrespondance så synes jeg det er pinligt at bo Danmark. Det er da utroligt at en diskussion med forskellige synspunkter mellem voksne mennesker resulterer I den ene er en supernazist og den anden en fundamentalistisk muslim. Hvad sker der?
Kan I ikke respekterer hinanden og så få samtalen ned på et niveau som svarer til jeres intelligens,... jeg synes I skulle skamme jer!

Hvad angår 36-årige Elias Karkavandi så tror jeg på vores retssystem, men synes på igen måde han skal udvises! Hvis du laver kriminalitet, så er der konsekvenser, men jeg ser på igen måde nogen grund til han lever i flygtningelejr på ubestemt tid- og måske med udsigt til hjemsendelse til totur og dødstraf. Specielt ikke når det ikke drejer sig om hård kriminalitet. Han har jo ikke dræbt eller voldtaget nogen. Så kunne det diskuteres, men manden har jo (uanset en dum beslutning på Christiania eller ej) levet i landet i 18 år. Hvad pokker skal han i Iran? Han er jo dansker!
Og alle mennesker begår fejl, det gælder både for Elias, de tosser der har besluttet han skulle udvises, Du og Jeg.

Til P. Lauritzen.

Han er flygtet fra en krig som han, ifølge manden selv, ikke føler er hans krig. Jeg har ikke brugt ordet traumatisk. Det er sådan du selv fortolker det.
Men krig og flugt er begge indikatorer der kan udløse depression. Og sætter mennesket i en krise der ligger udover, hvad man kalder "almindelig livskrise"

Nej, han er ikke dansk statsborger, men hans tilknytning til Danmark er større end den er til Iran. Han føler sig mere dansk! Dette forstår jeg faktisk godt at han gør, eftersom han har boet i Danmark i 18 år.
Hvordan ved jeg at Elias ikke har været straffet tidligere. Dette kan jeg læse udfra artiklen, hvor det fortælles at Elias før sin dom har haft en ren straffeattest.

Morten K. S.

Jeg giver dig ret. Der er en del uhensigtsmæssige budskaber i denne artikel, der styrer i retning af medfølelse.

Jeg kender overfladisk nogle iranere, hvoraf flere af dem rejser på ferie til landet. Jeg havde ved samme lejlighed, spurgt den ene om ikke det er usikkert for flygtende iranere at opholde sig Iran. Det måtte han med et skævt smil dementere og fastslog, at Iran ikke er mere farligere end andre steder verden, men tværtimod er et udsagn som den vestlige presse har opfundet.

Nej, jeg har intet medfølelse tilovers når indvandrere begår alvorligt kriminalitet og udvises, hvad enten disse måtte være europærere, amerikanere eller muslimer. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at langt de fleste lovovertrædere stammer fra ikke-vestlige lande.

Der er heller ikke nogen der skal bilde mig ind, at dømte indvandrere ikke ved de ville få så hård en domfældelse og udvisning. Hvis ikke de vidste dét, er de indirekte ubegavede, hvor de i stedet lufter deres "uretfærdige" domme for offentligheden.

Stod det til mig, skulle staten endog kunne fratage deres eventuelle danske statsborgerskab. Eftersom ikke-vestlige indvandrere er yderst reproduktive, har et bredt spektrum af familiære-og sociale netværk i hjemlandet, kan jeg ikke se nogen hindring for ophævelse af statsborgerskabet.

@Julie

mon ikke vi kunne få mange plattenslagere til at skrive under på at de FØLTE sig danske, hvis det betød at de kunne opnå livsvarig forsørgelse på danske skatteyderes regning.

hvor naiv har man lov til fremstille sig selv i offentligheden

@ Janus

"Stod det til mig, skulle staten endog kunne fratage deres eventuelle danske statsborgerskab. Eftersom ikke-vestlige indvandrere er yderst reproduktive, har et bredt spektrum af familiære-og sociale netværk i hjemlandet, kan jeg ikke se nogen hindring for ophævelse af statsborgerskabet."

..har du nogensinde hørt om demokrati og de dersens...ja, hvad er det nu også de hedder...menneskerettigheder ?
og hvordan kan man pådutte indvandrere og flygtninge at assimilere og integrere sig i det danske samfund; ja, de skal jo snart være mere stereotype, end den gennemsnitlige dansker er, for at blive "optaget", MEN alligevel skal der gælde en særlig lovgivning?
alle er lige for loven ?

nah.. ikke i dette land.

Der er som bekendt anholdt to personer der af efterretningstjenesten bliver beskyldt for at ville dræbe Kurt Westergaard. De har ingen mulighed for at få prøvet deres sag ved en domstol, og for at gøre ondt værre har efterretningstjenesten nu lækket sine beskyldninger og anklager til pressen.

De anklagede bliver dømt uden rettergang og svinet til i pressen uden at de har den mindste mulighed for at forsvare sig.

Hvad fanden er det for et samfund vi lever i? Danmark er en ren bananrepublik når det gælder indvandreres retssikkerhed.

@ otte bismarck

"hvis det betød at de kunne opnå livsvarig forsørgelse på danske skatteyderes regning."

siden hvornår har gratis arbejdskraft kostet den almene borger noget som helst? skal vi ikke holde os til artiklen i stedet ?

Otto.
Der hersker ingen tvivl om at vi to ikke vil blive enige, da vores menneskesyn grundlæggende er forskellige.
Jeg kan næsten regne ud at du helst så danmark uden en eneste med en anden hudfarve end lyserød.
Jeg mener at det er vigtigt at Danmark hjælper mennesker der er på flugt.
I sagen om Elias handler det ikke om et menneske der bruger af statteydernes penge, han har jo selv været en aktiv skatteyder.
Elias er endda så arbejdsom - mere end mange danskere er - at han arbejder gratis.

For én gangs skyld synes jeg faktisk ,at der er et vist hold i kritikken af udvisningen. For det første er begrundelsen for dommen latterlig, for ikke at sige fordrejet eller politisk motiveret ,og for det andet synes han jo at være rimeligt tilpasset (taler dansk og vil arbejde). Man kunne egentlig godt give ham en chance, selvfølgelig på den betingelse, at han skal forsørge sig selv.

@Sofie Rye

Jo da, lad os det. manden er kriminel og udlændning altså skylder det danske samfund ikke ham noget. jo før han forlader dansk område des bedre.

@Julie

hvem har betalt retssagen og fængselsopholdet???

men du mener måske ligefrem vi skal være beærede over at sådanne personager ønsker at tage ophold i vores samfund???

Sofie Rye

Principielt undgår jeg diskussioner med kvinder, som iflg. artiklen har problemstillinger af denne karakter. Jeg kan ganske enkelt ikke forholde til mig kvindelige empati og føleri, hvad angår forbrydere og kriminalitet. I de seneste årtier har der været utallige eksempler på kvinder, som skriver hede kærlighedsbreve selv til de mest hårdkogte kriminelle.

Det er en kendsgerning, at selv den mest ubegavede dansker ikke bør foretage kriminalitet i fx. Thailand eller USA, idet disse landes fængelsvæsner ikke er nogen feriekoloni.

@ Benedikte Thyssen

Der er ikke noget pinligt ved Danmark. Det er et land hvor man kan stå frit frem og sige sin mening.

At Poya Pakzad kalder mig navne, får dig til at blive pinligt berørt er din sag. Jeg forstår ikke det med den muslimske tone, hvor kommer jeg ind i billedet med den?

Jeg er tilhænger af at et samfund er baseret på loven, og at den bliver overholdt. Læg venligst ikke andre motiver i mine indlæg.

med venlig hilsen
Lennart

Ulrik Høstblomst

otto

Du burde skrives om

Sider