Læsetid: 3 min.

Forskere tror på et hurtigt indgreb

Dansk Folkeparti sidder med nøglen til en afslutning på konflikten, vurderer forskere. Spørgsmålet er, hvor ondt det skal gøre, før politikerne har et alibi til at gribe ind
Indland
9. juni 2008
Børne-og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL, afviser yderligere forhandlinger med Kommunernes Landsforening, efter at KL har gjort det klart, at lønrammen på 12,8 procent ikke bliver forhøjet. Det betyder at pædagogerne i 15 kommuner fortsat strejker og en total lockout træder i kraft over hele landet fra og med den 17. juni.

Børne-og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL, afviser yderligere forhandlinger med Kommunernes Landsforening, efter at KL har gjort det klart, at lønrammen på 12,8 procent ikke bliver forhøjet. Det betyder at pædagogerne i 15 kommuner fortsat strejker og en total lockout træder i kraft over hele landet fra og med den 17. juni.

Brian Bergmann

Hvor ondt skal det gøre, før regeringen og Folketinget griber ind i den snart to måneder lange konflikt med Sundhedskartellet og BUPL?

Det er det store spørgsmål på dagen, hvor parterne på sundhedsområdet gør en allersidste indsats for at nå til enighed.

Kan forhandlerne i sidste øjeblik finde et columbusæg, der give sygeplejerskerne mere i lønningsposen uden at rykke ved den ramme, som regionerne har fået at dele ud af?

Lektor Jørgen Stamhus fra Center for Arbejdsmarkedsforskning, CARMA, på Aalborg Universitet tror ikke på et forlig i sidste øjeblik.

"Mit bud er at forhandlingerne bryder endeligt sammen mandag, og regeringen umiddelbart efter gennemfører et indgreb", siger han og gætter på at alle offentlige ansatte er tilbage på deres arbejdspladser på næste mandag.

Arbejdsmarkedsforsker Asbjørn Sonne Nørgaard fra Syddansk Universitet er mere forbeholden. Han tror ikke, at konflikten gør ondt nok endnu til at legitimere et politisk indgreb.

"Et indgreb skal gennemføres med Dansk Folkepartis stemmer og det kan først ske, når partiet har tilstrækkelig undskyldning for at gribe ind.

Så længe der ikke er konkrete ofre for konflikten på bordet, har DF meget vanskeligt ved at lægge stemmer til et indgreb mod en faggruppe, de gang på gang har lovet at hjælpe," siger han.

To minutter i tolv

Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) afviser at være manden, der sidder med nøglen til at stoppe konflikten.

"Det er noget sludder. Der er kun en, der bestemmer, om der skal gribes ind, og det er statsministeren. Lad nu parterne forhandle," siger han og afviser yderligere kommentarer før det formentlig sidste forhandlingsmøde mellem regionerne og Sundhedskartellet er overstået mandag eftermiddag.

Både Asbjørn Sonne Nørgaard og Jørgen Stamhus understreger, at konflikten lakker mod enden og at parterne - både på sundhedsområdet og pædagogområdet har malet sig så grundigt op i hjørne, at det er svært at se, hvordan de kan komme videre.

På pædagogområdet brød forhandlingerne endeligt sammen i weekenden. Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL, afviser yderligere forhandlinger med Kommunernes Landsforening, efter at KL har gjort det klart, at lønrammen på 12,8 procent ikke bliver forhøjet. Det betyder at pædagogerne i 15 kommuner fortsat strejker og en total lockout træder i kraft over hele landet fra og med den 17. juni.

På sundhedsområdet er der ifølge Jørgen Stamhus stadig en spinkel mulighed for et forlig, der sikrer sygeplejerskerne en bedre overtidsbetaling uden at rykke den samlede lønramme på 12,8 procent, som ifølge regionsformand Bent Hansen er maksimum.

Han beskriver situationen som "to minutter i tolv" og forhandlingerne mandag som "sidste chance" for at nå et forlig.

Ingen lig på bordet

Asbjørn Sonne Nørgaard peger imidlertid på, at det nødberedskab, som Sundhedskartellet har iværksat på sygehusene indtil videre har fungeret så godt, at det ikke har gjort rigtigt ondt. Ingen medier har endnu kunnet bringe historier om dødsfald eller andre katastrofale følger af konflikten.

"Det mangler simpelt hen den tilspidsning af konflikten, som plejer at gå forud for et regeringsindgreb," siger Sonne Nørgaard.

I Dansk Sygeplejeråd, der repræsenterer størstedelen af Sundhedskartellets cirka 120.000 medlemmer, afviser næstformand Dorte Steenberg, at konflikten ikke har gjort ondt.

"Det er dagens underdrivelse. Regionerne har selv regnet ud, at op mod en halv million behandlinger er blevet udsat. Det har konsekvenser for rigtig mange mennesker, men også for regionerne og kommunerne, der kommer til at betale for det her også længe efter konflikten er ovre," siger hun og peger på, at det bl.a. kommer til at koste dyrt i sygedagpenge. Hun afviser også, at Sundhedskartellet har valgt en for blød strategi, som trækker konflikten unødigt i langdrag.

"Vi har valgt en følsom og hensynsfuld linje, som gør at vi kan garantere, at alle uopsættelige og livstruende behandlinger bliver gennemføres," siger hun.

Paradoksalt nok betyder det, at nogle af de konfliktramte sygehusafdelinger har været bedre bemandet under konflikten, end de er til daglig.

"Det er selvfølgelig absurd men en naturlig følge af, at vi mangler 2.400 sygeplejersker på landsplan," siger hun.

De to arbejdsmarkedsforskere understreger, at det bliver udviklingen i konflikten på sundhedsområdet, der kommer til at afgøre, om regeringen griber ind eller ej. At pædagogerne over hele landet er lockoutet fra næste tirsdag er ikke noget, der i sig selv kan få regeringen til at gribe ind. Slet ikke med udsigt til at de fleste børn i landets daginstitutioner, klubber og SFO'er har sommerferie om mindre end tre uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg får lyst til at knytte en kommentar til den sidste del af artiklen. Det er korrekt at børnene snart har sommerferie, men der er en reel risiko for at der kan opstå en ferie-pukkel som resultat af koflikten, da pædagogerne ikke må afholde ferie under konflikten. Hvad hjælper det at børnene holder ferie når pædagogerne efterfølgende skal holde ferie når børnene er tilbage i skolen?