Læsetid: 3 min.

Den kriminelle lavalder kan splitte regeringen

Dele af Venstre er klar til at sænke den kriminelle lavalder. DF roser forslaget, mens De Konservative fortsat er modstander. Socialdemokraterne kalder tankerne for primitive
På billedet ses politiet i færd med at afhøre vidner efter et blodig sammenstød mellem to bander i forbindelse med en koncert i Amager Bio lørdag. Det var blot det seneste af en lang række voldsomme sammenstød mellem unge bander. Dansk Folkeparti vil nu have den kriminelle lavalder sænket, så det kan forhindres, at unge bandemedlemmer under den kriminelle lavalder tager skylden.

På billedet ses politiet i færd med at afhøre vidner efter et blodig sammenstød mellem to bander i forbindelse med en koncert i Amager Bio lørdag. Det var blot det seneste af en lang række voldsomme sammenstød mellem unge bander. Dansk Folkeparti vil nu have den kriminelle lavalder sænket, så det kan forhindres, at unge bandemedlemmer under den kriminelle lavalder tager skylden.

Mogens Flindt

4. juni 2008

En splittelse i regeringen på retsområdet kan blive resul-tatet, hvis kritiske gruppe-medlemmer på Venstres strammerfløj får held til at gennemføre et opgør med den kriminelle lavalder.

Efter en livlig debat om et internt retspolitisk oplæg i går vedtog Venstres folke-tingsgruppe at fastholde di-skussionen om at afskaffe lavalderen i den videre udvikling af Venstres retspolitik.

Bliver tankerne til virkelighed, er der et internt opgør i regeringen på vej. De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, fastholder nemlig sin erklærede modstand mod at straffe unge under 15:

"Børn og unge, der laver kriminalitet, skal selvfølge-lig have en sanktion, og de skal selvfølgelig vide, at det, de har gjort, er forkert. Men vi skal ikke stille dem for en dommer, og vi skal ikke put-te dem i fængsel. Vi skal bruge de sociale myndigheder og de sanktionsmuligheder, vi har dér," siger Tom Behnke - der understreger at han endnu ikke har set Venstres oplæg.

Debatten i Venstre kom efter pres fra en kritisk 'strammerfløj' i folketings-gruppen. En endelig stilling-tagen er nu skudt til hjørne, indtil en kommission om ungdomskriminalitet under Justitsministeriet har afslut-tet sit arbejde.

DF tilfreds

"Vi skriver nu ind, at den kriminelle lavalder skal på dagsordenen, når kommissionen kommer med sin indstilling. Det er glimrende, for det har jeg fremført flere gange og også i dag", siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen til Ritzau.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup erklærer sig meget tilfreds med de nye toner fra - dele af - Venstre.

"Det ville være noget af en vending og en positiv én af slagsen. Vi har i lang tid kæmpet med, at også Venstre har betragtet de 15 år som en hellig ko. Hvis den kunne blive slagtet nu, så ville det være meget positivt," siger Peter Skaarup.

"De bander, som nogle gange opererer i fællesskab, indeholder personer, der både er under og over den kriminelle lavalder. Når de så har udført en kriminel handling, så er det sjovt nok altid dem, der er under den kriminelle lavalder, der har begået den. Dermed kan man spille på, at nogen i banden ikke kan modtage en sanktion. Det er det bedste argument for at se på friske øjne på det her," siger Peter Skaarup.

Dermed er han helt på linje med blandt andre V-medlemmerne Ellen Thrane Nørby og Gitte Lillelund Bech, der alle fandt det retspolitiske oplæg, som Venstres ordfører Kim Andersen havde skrevet til debatten, for slapt.

Primitive forslag

Socialdemokraternes Karen Hækkerup kalder tankerne i Venstre for "primitive".

"Hvis løsningen på ung-doms- og børnekriminalitet er at sætte børn i fængsel, så synes jeg nærmest, at det er tragisk," siger Karen Hæk-kerup.

"Men vi er enige i, at der skal findes en løsning, og vi har foreslået det, vi kalder pædagogiske sanktioner. De går ud på, at der skal være sammenhæng mellem, hvad den unge laver, og hvilken konsekvens det får. Men det indebærer ikke, at man skal i fængsel eller genopdragelseslejr. Har man lavet noget hærværk, skal man sættes til at gøre rent og rydde op. Men det betyder ikke, at man skal for en dommer", siger Karen Hækkerup.

Hun ser hellere en langt mere målrettet social ind-sats over for familier, hvor mindreårige børn er på vej ud i kriminalitet.

" Dér, hvor der er tale om meget grov kriminalitet, der har vi allerede de sikrede institutioner. Det er når glidebanen begynder at vise sig, at vi skal tage fat. Når mindreårige begår kriminalitet, så betragter vi det i dag som et socialt tilfælde. Det skal vi blive ved med," siger Karen Hækkerup.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis Dansk Støtteparti stadig definerer regeringens retspolitik om 5 år, vil vi til den tid have vuggestuer og børnehaver med kriminelle børn...

Naturligvis skal alderen sænkes.

I dag er det kriminelle over lavalderen, der får yngre til at begå kriminaliteten for dem.

Straffen skal selvfølgelig indrettes efter forbrydelsens karakter og forbryderens alder.

Fængsel synes udelukket, derimod vil de gode gamle opdragelsesanstalter være særdeles velegnede til at rehabilitere knægtene, for det er jo det, det
er.

Det skal ikke være sødsuppementalitet, forbryderne møder på opdragelsesanstalten.

Hårde reaktioner mod opsætsighed og manglende lydighed skal væe mosten,- et par flade vil heller ikke være af vejen.

Det er et sprog, de forstår.

En sænkning af den kriminelle lavalder er blevet nødvendig som et resultat af indvandringen fra navnligt den arabiske verden.
Disse mennesker har intet andet end foragt til overs for den danske samtale-pædagogik, eftersom man i deres kultur kun har respekt for alvorlige konsekvenser og afstraffelse.
Dermed er det også blevet nødvendigt at se på andre afstraffelses/opdragelses-metoder, end de traditionelt blødsødne danske af slagsen.

Ifør disse knægte orange fangedragter, lænk dem sammen med passende mellemrum og sæt dem så ellers til at rense vores veje for affald under skarp bevogtning.
Om aftenen og natten kan de opholde sig i militær-ligninde barakker, hvor lidt disciplin og respekt for andre mennesker kan indprentes dem.

Frem for at nedsætte den kriminelle lavalder, burde man give børnene lov til at være børn længere. Man har desværre så satans travlt med at gøre børn til små voksen-kopier, og i den forbindelse glemmer man rent at erfaring ikke er noget man får fortalt, men noget man oplever.
Giv børnene deres barndom tilbage.

Michael Skaarup

Jeg synes at den grænsen skal sættes ved 10 år.
Omkring 10 års alderen, lever barnet stadig realtivt beskyttet i en børne virkelighed. Hurtige sankioner fra samfundet, vil have stor betydning for barnet.

Som det er er i dag, oplever jeg ofte at unge i alder 12-14 år, er total ligeglade ift. at begå kriminalitet. Som de selv siger: " det er jo gratis at stjæle, fordi kommunen, kan ikke gøre os noget, da vi er under 15. (kommunen, er i deres verden set samme som samfundet)

mere kærlighed

"Hvis Dansk Støtteparti stadig definerer regeringens retspolitik om 5 år, vil vi til den tid have vuggestuer og børnehaver med kriminelle børn..."

Situationen er langt værre i Sverige, Holland og Storbritannien, så det har du ikke ret i. regeringens stramme flygtningepolitik betyder, at det er blevet langt nemmere for unge flygtninge og anden generationsindvandrere at få en uddannelse og et arbejde og derfor falder kriminaliteten også i de indvandrergrupper, der er langt mere kriminelle end gennemsnittet, når de bliver 24 år.

Men kendsgerninger har jo aldrig interesseret dig, hvis du bare kan posere som antiracistisk dissident i en facistisk ligusterstat ...

Åge Øhles forsvar for opdragelse med tæsk, ensretning og indespærring er interessant. Er han mon skabsislamist? Er John C? Sidstnævnte vil åbenbart bekæmpe "arabisk" børneopdragelse ved at indføre den blandt danskere.