Læsetid: 8 min.

Fra pluralisme til sammenhæng

Hvordan kan det være, at en regering, der kalder sig liberal fører national snarere end liberal værdipolitik? Frem for at samle, fører en ensidig fokusering på 'det kulturelle' eller 'det religiøse' nemlig let til en opdeling af samfundet i parallelsamfund, hvorimod en betoning af 'det politiske' kan skabe et fællesskab
Dybbøl Mølle. Siden årtusindskiftet har den tradition for pluralisme, som har været fremherskende i det meste af det forgangne århundrede været under heftig beskydning. Fællesnævneren for de fleste værdipolitiske offensiver har været opslutning om det nationale.

Dybbøl Mølle. Siden årtusindskiftet har den tradition for pluralisme, som har været fremherskende i det meste af det forgangne århundrede været under heftig beskydning. Fællesnævneren for de fleste værdipolitiske offensiver har været opslutning om det nationale.

Terkel Broe Christensen

28. juni 2008

At værdipolitik er i vælten, fremgik med stor tydelighed af statsministerens åbningstale til Folketinget den 2. oktober 2007. Her beskæftigede han sig med en række værdipolitiske problemstillinger og betonede blandt andet, at regeringen vil styrke undervisningen i demokrati og medborgerskab i folkeskolen, på sprogskolerne, samt sikre, at friskoler lever op til lovkravet om at give eleverne en indføring i frihed og folkestyre. Han fremhævede, at "respekt for et demokratisk menneskesyn om alles frihed, ligeværd og ansvar skal præge undervisningen på alle klassetrin".

Værdipolitik er ikke noget nyt. I forlængelse af Anden Verdenskrig udspandt der sig i Danmark en yderst interessant og principiel diskussion om opdragelse til demokrati. På baggrund af erfaringerne med nazismen og fascismen var der grundlæggende enighed om, at opdragelse til demokrati var vigtig. Men der var ikke enighed om, hvordan det skulle ske: Der aftegnede sig tre overordnede strategier:

-Staten skal sikre, at alle får en demokratisk opdragelse

-Staten skal sikre pluralisme og forholde sig neutralt til forskellige livsanskuelser

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Aaen

- suk -

hvornår vil folk dog indse, at statsminister Anader Fogh Rasmussen ind i sit økonomiske liberale hjerte også er dybt national liberal, for ikke at tale om national konservativ.

I et interview, Kandidaten, kan man med fryd eller forskrækkelse læse, at manden i fuldt alvor mener, at der findes værdier som står over alle andre, bl.a. ytringsfriheden mv. Og han fører dette tilbage til Oplysningstiden mv.

Sandt nok er det jo, men dette koblet med en for Venstres opfattelse af statens rolle som den rolle staten i 1700-tallets anden halvdel er for mig at se en farlig ting. Og det er det netop fordi, som Ove Korsgaard, siger, at
undervisningen tager sigte på at føre eleverne et bestemt sted hen.

Og dette bestemte sted hedder desværre ikke længere pluralisme eller demokrati; næ, det hedder Konkurrence-staten, hvor alle stater er i indbyrdes konkurrence om alt. Og hvor det gælder om at komme først, være dem, der har den bedste placering i PISA-undersøgelserne og kunne prale af, hvor mange universitets-studerende man har, når man er til inter-nationale topmøder.

Og til dette kræves der national(liberal) oprustning, så de unge mennesker bliver indpisket, at Danmark som konkurrence-stat skal klare sig godt i konkurrencer rundt om i verden. Netop derfor får vi diverse kanoner, som skal indprente folk og belære dem om, lige fra de er helt små, at Nationen Danmark er det bedste, og de, ligesom på fodboldbanen, skal kæmpe for Danmarks ære.

Habermas har engang udtryk at 'det er som om at nationalismen skal frelse os fra den social(istiske)liberale miskmask af et samfund, hvor intet fungerede. Nu skal Nationen genrejses' eller lignende i en kommentar til det hele.

Og netop derfor vil vi se, at flere og flere spænder uddannelsespolitikken for den nationale vogn ---