Læsetid: 2 min.

Rapport: Spar på udsatte børn

Udsatte børn i København skal ikke regne med at få så meget hjælp, som de plejer. Rapport anbefaler at nedprioritere forebyggelse. Brud på loven, lyder det
3. juni 2008

Der er ingen penge i forebyggelse, derfor er det et oplagt sted at spare.

Sådan lyder sparerådene til Københavns Kommune, der har fået konsulentfirmaet Rambøll Management til lave en budgetanalyse af området for udsatte børn. Altså børn, der har behov for støtte og hjælp, så de kan blive boede hos mor og far i stedet for at blive anbragt uden for hjemmet eller ende i kriminalitet.

Rapporten konkluderer blandt andet, at selvom en forebyggende indsats formentlig kan tage problemerne i opløbet i nogle familier, så er der "i et investeringsperspektiv pt. ikke er grundlag for at styrke den tidlige indsats".

Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og resten af økonomiudvalget skal tirsdag tage rapporten til "efterretning", og både Social- og Økonomiforvaltningen indstiller til, at rapportens anbefalinger indgår i budgetforhandlingerne for 2009.

Men allerede nu opfordrer konsulentfirmaet kommunen til at have bedre snor i socialcentrene, fordi de gennemførte 19 procent flere forebyggende aktiviteter i 2007 end 2006. En stigning, der ifølge rapporten skyldes, at centrene ligger under for mediernes fokus på det forebyggende område. "Det kræver derfor styrings- og ledelsesmæssig opbakning til socialcentrene at reducere aktiviteten i 2008 i forhold til niveauet i 2007", står der i rapporten.

Dansk Socialrådgiverforening kalder det for dybt bekymrende, at kommunen anbefales at spare på forebyggelsesdelen. Derudover mener den konstituerende formand, Bettina Post, at anbefalingerne er i strid med loven, fordi økonomien ikke må overskygge barnets tarv.

- Deres (Rambøll Management, red.) anbefalinger er ganske enkelt i strid med Servicelovens formålsbestemmelse om, at det sociale arbejdes formål er at yde rådgivning og støtte for netop at forebygge sociale problemer, lyder det fra Bettina Post

I rapporten understreges det, at det primært er de "lettere forebyggelsessager", der bliver berørt af besparelserne. Men det har Bettina Post ikke meget tilovers for.

- Hvem skal vurdere, hvem der er hårdest ramt, og hvorfor er det meningen, at man skal være hårdt ramt. Forebyggelse handler jo om at sætte ind, inden problemerne eskalerer, siger hun.

Socialforvaltningen meldte allerede i januar ud, at forvaltningen skulle spare på grund af et eskalerende overforbrug. For de udsatte familier betyder budgetoverskridelsen, at der allerede i år er 31,2 millioner kroner mindre til det forebyggende arbejde.
/ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er flot! Lad os spare på forebyggelse! Og når så de børn, der kunne være blevet hjulpet, går ud og begår vold og kriminalitet, så kan alle vi selvretfædige spidsborgere give forældrene skylden, for de kunne jo bare have "taget sig sammen". Hvis der er nogen der skal "tage sig sammen" så er det VK-regeringen og Københavns kommune! Det er ikke alle forældre der magter at løfte opgaven alene, de har brug for hjælp! Men det vil Specielt de konservative ikke anerkende. For dem findes der ikke mennesker med problemer, kun dovne onde mennesker der ikke vil "tage sig sammen!"

Tilføjelse: Vi skal selvfølgelig ikke lytte til de socialrådgivere der rent faktisk ved hvad de snakker om! Hellere lytte til ignorante tåber, der fx ikke ser noget underligt i at stemme for skattelettelser, der går ud over de svageste, samtidigt med at de er for landbrugsstøtte til sig selv!
Konklusion: Jeg vil have flere smagsdommere!