Læsetid: 3 min.

Skatterapport antænder skattestrid

17. juni 2008

Skatteminister Kristian Jensen (V) opfordrer dem, som mener, at VK-regeringen kan skaffe milliarder af ekstra kroner til velfærd ved at sænke topskatten, til at slå koldt vand i blodet.

Opfordringen kommer efter, at regeringspartiet de konservative og Ny Alliance med kyshånd har grebet en omstridt, foreløbig intern rapport fra Skatteministeriet. Rapporten dokumenterer tilsyneladende, at en lavere topskat giver så store såkaldte dynamiske effekter, at skattelettelsen betaler sig selv hjem.

"Det er vigtigt for os at få lavet nogle vurderinger af, hvad man som økonom kan se af muligheder og virkninger - og så bliver det på et tidspunkt op til politikerne at sige: Hvad tør vi så medregne? Hvor sikre er vi på de her effekter? Og skal vi medregne dem, når vi kommer til at diskutere spørgsmålet om lavere skat på arbejde eller ej," siger Kristian Jensen.

Den 148 sider lange rapport, som har overskriften 'Skatternes Økonomiske Virkning', tager for første gang i Danmark hensyn til, at lavere topskat også gør det mere attraktivt at uddanne sig og være mere flittig på jobbet i jagten på lønforhøjelser.

Regnestykkerne viser, at hvis regeringen bruger fem milliarder kroner på at hæve grænsen for, hvornår danskerne skal betale topskat, så ruller der på lang sigt 6,8 milliarder kroner tilbage i statskassen. Det giver en såkaldt selvfinansieringsgrad på 136 procent. Effekterne fra et ændret valg af uddannelse batter dog først rigtigt efter en årrække, derfor er den såkaldte varige effekt for statskassen, som tager hensyn til det, en anelse lavere, men dog stadig 120 procent.

Selv ønsker skatteministeren endnu ikke at gætte på, hvad statskassen kan få ind på det regnestykke. Det sker med henvisning til, at rapporten netop endnu ikke er færdig. Blandt andet skal den første gang offentligt diskuteres af økonomer på et møde på Københavns Universitet den 27. juni.

Kristian Jensen afviser samtidig enhver snak om, at han - eller Skatteministeriets embedsmænd - har hemmeligholdt rapporten.

"Men det står klart for mig, at der er positive effekter af at sætte skatten ned på arbejde. Skat virker. Det, man sætter skat på, får man mindre af. Og det, man fjerner skat fra, får man mere af," siger Kristian Jensen.

Skeptisk opposition

Dansk Folkepartis skatteordfører, Mikkel Dencker, advarer også mod at tro, at en lavere topskat giver så store såkaldte dynamiske effekter, at skattelettelsen betaler sig selv hjem.

"Det er jo nærmest et religiøst spørgsmål, hvor meget man tror, at det giver igen at sænke topskatten. Jeg vil i hvert fald ikke konkludere noget på baggrund af en enkelt rapport, når andre viser det modsatte," siger Mikkel Dencker.

Både Socialdemokraternes skatteordfører, Nick Hækkerup, og de radikales skatteordfører, Niels Helveg Petersen, deler hans skepsis.

"Det er altid lidt hasarderet at indregne disse dynamiske effekter, for man ved jo aldrig, om det bliver til noget eller ej. Så det er interessant, hvis Skatteministeriet er kommet frem til, at det kan man godt. Jeg er i hvert faldt spændt på at se argumentationen. Hvis det er gode argumenter, så lytter jeg selvfølgelig til dem," siger Niels Helveg Petersen.

Konservativ håb

Til gengæld håber de konservatives skatteordfører, Lars Barfoed, at Skatteministeriets rapport bliver "en afgørende del af grundlaget" for de beslutninger, der skal træffes om at sænke skatten, når Skattekommissionen afleverer sin rapport til februar.

Ny Alliances politiske ordfører, Anders Samuelsen, stiler efter en topskat på 40 procent.

"Det har været opportunt for Venstre, konservative og Socialdemokraterne at kalde vores politik for voodooøkonomi, men det her viser jo, at det er grænsende til en forbrydelse at lade topskatten være," siger Anders Samuelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu