Læsetid: 1 min.

Sport behøver ikke være sexet

I Iran foregår den kvindelige sport som det muliges kunst. Fodboldlandsholdet har netop fået nyt tøj
Indland
6. juni 2008

I Danmark har en 15-årig pige fået dispensation til at spille på U16-landsholdet i fodbold, selvom hun bærer et muslimsk hovedtørklæde.

I Iran afholder et tørklæde heller ikke kvinder fra at spille fodbold. Flere iranske kvinder har også deltaget ved OL, men det foregår iført reglementeret muslimsk sportstøj. Det er et udtryk for, at Iran gerne vil have kvinderne ud at skyde medaljer hjem og spille fodbold, mener leder af Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, Peter Seeberg.

"Iranerne har en ganske udviklet folkelig idræt - også for kvinder. Man må så bare finde ud af, hvordan man gør sporten så tilpas usexet, at man kan leve med det," siger Peter Seeberg.

Skarp adskillelse

De iranske kvinders fodboldlandsholds nye dragter overholder akkurat betingelserne for det tilladte - altså ingen synlig hud. Heller ikke kvindelige former må ses igennem i beklædningen. Men ellers er det ifølge Janne Bjerre Christensen, antropolog ved Center for Internationale Udviklingsstudier på RUC, bare om at give bolden op.

"Iran har haft en ret striks kønsadskillelsespolitik, hvor kvinder skal gå tildækkede. Men inden for rammerne af den har de haft mulighed for at dyrke en lang række sportsgrene. Der er dog en masse specifikke regler for, hvornår noget er ærbart," siger Janne Bjerre Christensen og forklarer, at på trods af, at Iran siden Shahens tid har haft en stolt fodboldtradition, har kvinder ikke haft adgang til stadion, hvor mænd "løber halvnøgne rundt". Så da præsident Mahmoud Ahmadinejad for et par år siden foreslog at tillade kvinder til fodboldkampe, bragte de konservative præster ham på andre tanker.

"De mest fodboldbegejstrede kvinder har dog ofte kæmpet sig vej forbi sikkerhedsvagter og politiet eller klædt sig ud som mænd," siger Janne Bjerre Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her