Læsetid: 4 min.

Terrorfrygten blev til en blodig kendsgerning

Bombeangrebet mod den danske ambassade i Pakistan gjorde det tydeligt for enhver, at de militante islamisters trusler er reelle og skal tages alvorligt
Indland
3. juni 2008

ISLAMABAD - Der lød et dumpt drøn, og et sort røgtæppe steg til vejrs over Islamabads såkaldte 'Røde Zone' - en mondæn og skovbevokset forstad, hvor ambassadebygninger i rødt tegl og ngo-kontorer i parkomgivelser lever som gode naboer ved siden af propre, hvidskurede huse. Ambulancernes sirenehyl varslede om, at eksplosionen havde været dødbringende - og alle i Pakistans hovedstad anede pr. instinkt, hvad målet kunne være.

Igennem de seneste to måneder har Danmarks ambassade I Den Røde Zone været en veritabel fæstning - lige siden Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri tilskyndede deres tilhængere til at tage hævn over den nation, som mere end en gang har trykt tegninger af profeten Muhammed. I går blev den frygt en blodig og håndgribelig kendsgerning.

Omkring kl. 12 kørte en bil hen langs ambassadens stålforstærkede port. Eksplosionen var så voldsom, at den blæste den ydre mur væk og brændte bladene af træerne. Et krater markerer nu, hvor bilen holdt. Dens motor - som formentlig rummede bomben - lå som et ulmende skrog på kanten til en græsplæne over 50 meter væk fra eksplosionsstedet.

Torsoen af et lig indhyllet i et orange tæppe blev halet ind i bagenden af en ambulance. En anden mand vandrede som i trance ned ad vejen, tilsølet af blod.

Dusinvis af sårede

Mindst otte mennesker blev dræbt, heriblandt en dansk statsborger af pakistansk oprindelse og to ambassadevagter. De sårede skulle tælles i dusinvis - hovedparten var ansatte i den FN-finansierede fond for egnsudviklingsstøtte, Devolution Trust for Community Empowerment (UNDTCE), hvis kontorer lå lige over for ambassaden. I går lignede UNDTCE et sammenstød af udbrændte forvredne køretøjer. Bygningens tag var faldet sammen af sig selv som under et jordskælv.

Anjum Masood er operationschef for UNDTCE.

"Jeg sad ved mit skrivebord, da hele bygningen pludselig blev rystet af en gigantisk eksplosion," fortæller han. "Min ven ved skrivebordet ved siden af sagde, at det var en bombe. Vi evakuerede alle, vi kunne finde. Seks eller syv af vores medarbejdere blev såret. En rengøringsmand blev dræbt. Han var ved at feje udenfor, da bilen eksploderede. Vi har 100 ansatte. Til alt held var det frokosttid, så mange havde forladt kontoret. Ellers kunne dødstallet have været langt højere."

Anjum er rystet. Men han er også vred.

"Vi har gentagne gange udtrykt bekymring over at skulle bo dør om dør med den danske ambassade. Vi har bedt om at flytte og understreget, at hvis ambassaden er truet, så er vi det også. Og denne sag er slet ikke noget, vi ønsker at være involveret i."

Nødtørftigt bemandet

Ambassaden har været truet siden 2006, da voldelige massedemonstrationer første gang rystede pakistanske storbyer som Lahore og Peshawar - og angreb danske missioner - i protest mod offentliggørelsen af Muhammedkarikaturerne. Sidste år blev den danske ambassadør kaldt hjem. Han er ikke blevet erstattet, og ambassaden har siden kun været nødtørftigt bemandet.

Sikkerheden blev yderligere opjusteret i marts efter bin Ladens og al-Zawahiris advarsler. De danske ambassader i Afghanistan og Algeriet blev forflyttet til en hemmelig beliggenhed efter at have modtaget konkrete trusler. I Pakistan har der desuden været konkrete trusler imod Hollands ambassade - som ligger lige ved siden af Danmarks - på grund af den hollandske film Fitna, der portrætterer Muhammed som en terrorist.

Alle hollandske ambassademedarbejdere blev forflyttet til et hotel af hensyn til deres sikkerhed, men den danske ambassade forblev 'i sin rede'. Sikkerheden skønnedes at være tilstrækkelig.

Skærpet sikkerhed

Og sikkerhedsfolk var der også nok af i går. Der var kontrolposter ved alle tre tilkørselsveje op til ambassaden. Efter braget finkæmmede dusinvis af politifolk og sortklædte antiterrortropper området for spor og rodede i bunkerne af knust glas, murbrokker og forkullede møbler. Civilklædte efterretningsfolk, lokale og udenlandske, talte uafbrudt i mobiltelefoner. Jeg spurgte en af dem, en amerikaner, om han havde overværet bombe-eksplosionen. "Nej," svarede han. "Jeg arbejder ikke her".

Men hvis sikkerheden var så skærpet, hvordan kunne bilen så komme så tæt på? Islamabads politichef, Hamid Ali Khan, fik dette spørgsmål på et pressemøde, og hans svar fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på hver en udenlandsk diplomat.

"Bilen havde diplomatplader på. Derfor vinkede politiet den igennem."

Ingen har påtaget sig skylden for bombeaktionen. Danmark har 550 soldater udstationeret i Afghanistan som del af NATO's tilstedeværelse, så aktionens bagmænd kan meget vel være Taleban, hvis pakistanske aflægger har stået bag adskillige selvmordsbomber i det forløbne år. Men Taleban, som har holdt våbenhvile i over en måned, afviste i går ethvert kendskab til angrebet.

"Jeg skal ikke kunne sige, hvem der bærer ansvaret for dette," sagde Taleban-talsmanden Maulvi Omar.

Så mistanken samler sig om al-Qaeda eller dets allierede pakistanske jihadgrupper. Bombeaktionen kommer få dage efter, at CIA-chefen Michael Hayden udtalte, at al-Qaeda stod over for "et strategisk nederlag" i Irak og Saudi-Arabien. Det er muligvis tilfældet i de nævnte lande, men i Islamabad var der ingen oplevelse af noget strategisk nederlag i går.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Underligt... de har åbenbart ikke lavet nok visitationszoner.

Ulrik Høstblomst

Det er afskyeligt at distribuere eksplosiver i hovedet på mennesker..

Også når det sker ved hjælp af avancerede amerikanske missilsystemer

Uanset om de er helikopterbårne eller sidder på kampvogne

En bilbombe er ikke mindre modbydelig men heller ikke værre

Enhver spredning af eksplosiver er afskyelig uanset motivet

Det her bliver ved, indtil islam får sig et reality-check og kommer ind i virkelighedens verden - a la den kristne reformation.

Så det tager jo nok nogle hundrede år endnu, så er det overstået.
Så bare koldt vand i blodet.

Ulrik Høstblomst

Jørn

En del strømninger inden for Islam er jo temmelig oppe på beatet

Så mon dog vi behøver gi' dem hundrede år før de er på ?

Vi har jo også vores egne sorte præster og bevægelser med rødder i fortidig kritendomsopfattelse med stor indflydelse på den politiske og militære udvikling --- se blot på vores egen regering og USA's !!

Så skulle vi ikke lige feje lidt for egen dør før vi kræver hele Islam reformeret ?

For hvis du mener at alle muslimer skal være nærmest sekulære som vi er så har du garanteret ret i at det tager sin tid - så er 100 år næppe nok --

@Ulrik

"En del strømninger inden for Islam er jo temmelig oppe på beatet"

Hvilke?? Wahabismen?? Det muslimske borderskab??

Ulrik Høstblomst

Jens

Intellektuelle musilmer og unge i stort set samtlige metropoler verden over hvor der bor mange muslimer rummer strømninger der er meget demokratisk indstillede og absolut ikke fundamentalistiske ---

Det kommer udelukkende an på om du tør se det i øjnene

Det indebærer jo at dit fastfrosne fjendebillede tør op og krakelerer

Ulrik Høstblomst

muslimer even

Uanset hvor urimeligt og skrækkeligt angrebet er, kan det ikke komme bag på nogen. Vi har invaderet deres naboland, hvor deres stamme- og religionsfæller bor: havde vi forventet blomster? Vi er i krig!

forbløffende er det dog, så travlt muslimerne har med at bekræfte Kurt Westergaards tegning.

det virker nærmest som om de er bange for, at vi glemmer hvad den forestillede og hele tiden har brug for lille reminder

Ulrik Høstblomst

otto

fordi vi godt kan blive enige om at det er hysterisk at gå amok over tegninger er det ikke ensbetydende med at andre mennesker finder det lige så betydningsløst som vi gør

Det undskylder ikke bomber og det undskylder ikke hysteri men det kan dog i det mindste forklare os en del om hvad der er på spil så det er dumhed og uforstand at fortsætte ad en vej der bringer os resultater vi ikke ønsker..

Og nej det er ikke et angreb på retten til ytringsfrihed.

Det er en opfordring til at tænke sig om og lære af sine erfaringer

Man skal tage sine kampe men man skal også vælge dem med omhu !

@Victor C

"Vi er i krig!"

Det har vi sådan set været siden 11.09.2001. Ja, faktisk før, men der vidste vi bare ikke. Der var ikke så mange i vesten der bemærkede det, da Bin Laden engang i 1998'erne erklærede os krig.

Kampen er velvalgt. Frihed mod fundamentalisme.

med venlig hilsen
Lennart

Ulrik Høstblomst

Lennart

hvis jeg blev angrebet af folk der postulerede deres "frihed" mens de bombede mig ville jeg altså også svare igen med samme mønt..

Det er ok at vi påstår vi kæmper for "frihed" og "demokrati" med bomber og missiler --- men så må vi fandme også lade være med at klynke når det er os der får bomber og missiler i hovedet selv

Det er slet ikke begyndt endnu ........

@Ulrik

prøv nu at se lidt lyst på tilværelsen. nu er vi trods alt rykket op i samme liga som USA og Israel. at det så betyder, at vi er hadede i den mere formørkede del af verden, bør ikke ødelægge vores nattesøvn.

joh vores lille land har meget af være stolt af

@otto bismarck

"nu er vi trods alt rykket op i samme liga som USA og Israel"

Og det må siges at være superligaen. Jeg vil til enhver tid hellere stå sammen med disse to modige nationer end dhimmierne nede i Bruxelles.

@ Ulrik

Vi kommer ikke til at skulle undskylde at vi ikke gjorde noget. Det tog jo lang tid før vi som nation kunne få sagt at mange danskere var lidt for passive og lidt for sympatiserende med Tyskland i tiden op til august 1943.

Naturligvis er vi delt i dem og os, og det kommer nok ikke til at ændre sig foreløbigt. Vi har demokrati og frihed, de (taliban, etc.) har sharia og selvmordsbomber (og aner derudover ikke hvad Danmark står for).

Når vi er færdige med vores akademiske diskussioner om at alle har ret til fred og frihed og en bombe er en bombe, så er der stadig en verden udenfor, hvor det er os og dem, der er normen. Du kan ikke bremse taliban med venlige hensigter, blomsterkranse og en picnic i skoven.

med venlig hilsen
Lennart

@ Ulrik

Så jeg klynker ikke, men siger at vi skal ikke lade os slå ud af kurs.

med venlig hilsen
Lennart

Ulrik skrev: " Det er slet ikke begyndt endnu...."

Du burde måske have skrevet, at det slet ikke SER ud til at være begyndt endnu.

Faktum er at islamiske fundamentalister og deres følgesvende har det mere i munden end nogen andre steder, hvilket man kan konstatere, når man ser på antallet af ofre for terroranslag mod vesten efter 9/11 2001.

Risikoen for at komme tilskade ved en spasertur på fortovet i en almindelig dansk by er større, end risikoen for at blive offer for islamisk terror.

jens:

Lige præcis - vi har været i krig i årevis, og nu kommer det tilsyneladende bag på folk at det kan koste os noget.
Det er åbenbart ikke til at forstå for almindelige danskere, at også muslimer bliver vrede over at se deres etniske og tros-fæller blive dræbt i stort tal, og at den vrede fører til reaktioner.

@Victor C

hvem er det du mener bomben kom bag på???

det var da til forudse, men når kapaciteten ikke er til mere end, at dræbe 6-8 trosfæller og ødelægge en ambassade i et eller andet formørket land, er skaden vel til af overse

@Victor C

"og nu kommer det tilsyneladende bag på folk at det kan koste os noget"

Tal for dig selv. Jeg har siden 9/11 hele tiden indkalkuleret at den islamiske terror også kunne komme til Danmark igen. Vi blev trods alt angrebet i Juli 1985 af den Libanon-baserede gruppe 'Jihad'. Og da islamisterne så først slog til i Madrid og derefter London var (er) jeg ikke i tvivl om, at der vil komme flere angreb her i Europa. De europæiske efterretningstjenester har trods alt også optrevlet en del terror-plots siden 9/11 (også i DK), og terroristerne skal bare være 'heldige' en gang, så har du tragedien.

For at have et samfund må man vel have noget der forener? Hvis ikke man som et minimum kan afvise sådanne klokkeklare angreb, hvad binder os da overhovedet sammen? Hvorfor skal vi anerkende hinanden som medborgere?(hvis vi da skal eller gør det).

Ulrik: "Det er ok at vi påstår vi kæmper for "frihed" og "demokrati" med bomber og missiler --- men så må vi fandme også lade være med at klynke når det er os der får bomber og missiler i hovedet selv"

Jeg klynker sandelig heller ikke - jeg griner bagdelen i laser! De er så sure på os at de bomber vores ambassade...og slår 6 pakistanere ihjel! Jeg ser ingen grund til at klynke, tværtimod.

Flere muhammedtegninger om jeg må be'! Hver gang vi benytter os af vores frihedsrettigheder, så fælder de et par af deres egne med et par bomber. De gør simpelthen vores arbejde for os! Hvis vi nu lavede nye moo-tegninger hver dag, så ville de simpelthen udrydde vores fjender for os. Smart!

Flere moo-tegninger, hvad med en film? Andre gode idder der kan bringe deres pis i kog?