Læsetid: 5 min.

Tom Behnke: Grundfos' Niels Due er vor tids Viggo Skjold Hansen

Danmark er under angreb, og derfor er det tid for erhvervslivet til at tie. For megen uro i de udenrigspolitiske rækker lige nu skader Danmark, lyder det fra de konservatives forsvarsordfører. Han undrer sig også over, at nogle danske virksomheder ikke har lært noget af besættelsestiden
Axel Strøbyes figur i -Matador-, Viggo Skjold Hansen (th.), optræder i serien som en arketypisk kollaboratør med den tyske besættelsesmagt. Her i selskab med seriens Godtfred Lund (Hardy Rafn).

Axel Strøbyes figur i -Matador-, Viggo Skjold Hansen (th.), optræder i serien som en arketypisk kollaboratør med den tyske besættelsesmagt. Her i selskab med seriens Godtfred Lund (Hardy Rafn).

Indland
7. juni 2008

Når bestyrelsesformand for pumpefabrikanten Grundfos, Niels Due Jensen, offentligt kritiserer Danmarks aktivistiske udenrigspolitik, skader han Danmark på samme måde som de virksomheder, der samarbejdede med nazisterne under besættelsen.

Sådan lyder meldingen fra de konservatives forsvarsordfører, Tom Behnke, efter at Niels Due Jensen i Dagbladet Børsen i går udtrykte betænkelighed ved den aktivistiske danske udenrigspolitik, der i de senere har år bragt Danmark ind i en række krige og konflikter verden over.

"Jeg er som erhvervsleder meget betænkelig ved den mere aggressive udenrigspolitik, som der lægges op til fra regeringens side. Det er et oplæg til øget konfrontation, og vi er på vej til en ubehagelig optrapning i forholdet mellem Danmark og den muslimske verden. Det mener jeg ikke er i dansk erhvervslivs interesse. Det er i hvert fald ikke i Grundfos' interesse," lød det fra Niels Due Jensen, der bl.a. også sagde, at Danmarks renommé i Mellemøsten er blevet skadet, og lagde vægt på, at dansk succes på verdensmarkedet i sidste ende er afgørende for velfærden i Danmark.

Danmark taber eksport

Niels Due Jensen fortæller ikke konkret, hvordan den danske udenrigspolitik har haft indflydelse på Grundfos' salg, men en analyse offentliggjort i Dansk Industris erhvervspolitiske magasin DI Indsigt fra december 2007 bekræfter, at det lige nu står sløjt til med den samlede danske eksport til Mellemøsten.

På få år er den danske eksport til Mellemøsten næsten halveret, og den danske eksport er tre gange mindre end gennemsnittet i de 15 'gamle' EU-lande. Det er først og fremmest lande som Saudi-Arabien, Libyen og Iran, der i dag køber færre danske varer.

Alligevel bliver Niels Due Jensens kommentar mødt med kraftig kritik fra Tom Behnke, der kalder Due Jensens timing for dum og sammenligner i samme åndedrag kommentaren med det samarbejde, nogle danske virksomheder havde med den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

Tid til at tie

"Lige nu er det er dælen dulme dumt sagt, i en tid hvor Danmark er under angreb. Det kan undre, at nogle danske virksomheder ikke har lært noget af den nazistiske besættelsesmagt, hvor danske virksomheder samarbejdede og tænkte mere på ussel mammon end principper. Når han ikke vil have Danmark til at deltage på nogen måde, så tænker han kun kortsigtet på gevinster. Men det skal ikke være som under Anden Verdenskrig, at andre lande skal kæmpe for vores frihed. For forudsætningerne for sikkerhed og frihed - også i Danmark - er ro i andre lande ... (pause) Når vi taler om det her, så kommer jeg til at tænke på Viggo fra Matador (Axel Strøbyes karakter, landsretssagfører Viggo Skjold Hansen fra tv-serien Matador, red.) Der var jo danske virksomheder, der samarbejdede med nazisterne, men ikke kunne se, det gjorde nogen skade," lyder det fra Tom Behnke, der også mener, Niels Due Jensen er "dobbelt dum, når han ikke forstår at time sine ytringer".

"For han taber dobbelt. Han får både drag over nakken for sine pointer, og han får ikke sine ytringer ordentligt igennem. Som det er lige nu, hvor Danmark er under angreb, så er jeg jo for eksempel nødt til at stå ved udenrigspolitikken, om jeg er enig med Niels Due eller ej. At jeg så bakker op om udenrigspolitikken, det er noget andet".

Opildner terroristerne

I sin grundlovstale torsdag sagde Tom Behnke:

"Vi kan være rygende uenige om et emne, men vi kunne aldrig drømme om at fratage andre retten til at have en anden holdning. Det er jo fordi, vi netop har ytringsfrihed."

- Tom Behnke, har Niels Due Jensen ikke også ytringsfrihed?

"Jo, han har ytringsfrihed og må sige, hvad han vil, når han vil. Men det er hans timing, jeg sætter spørgsmålstegn ved. Det er trist, at han sætter spørgsmålstegn ved politikken, når vi er under angreb. For det udstiller, at vi ikke står sammen i Danmark, og så sidder terroristerne og klapper i deres små buttede hænder. Og det opildner terroristerne til flere terrorhandlinger. De konsekvenser skal han være opmærksom på, når han går i medierne. Han kunne bare have ringet til mig i stedet, eller have taget sagen op for en ugen siden eller gøre det om 14 dage".

- Men kan man ikke omvendt sige, at det netop er en styrke, at vi i Danmark har overskud til at diskutere vores udenrigs- og sikkerhedspolitik. Og at Niels Due Jensen dermed udstiller styrken ved det danske samfund og samtidig svagheden ved den kultur, terroristerne repræsenterer, hvor dissidenter bliver straffet hårdt?

"Nu tror jeg ikke terrorister har den slags filosofiske samtaler, som du og jeg kan have. Jeg tror, den slags kommentarer som Niels Dues indgyder fjenden mod, fordi den udstiller, at vi ikke står sammen. I den her situation er vi nødt til at rykke sammen og stå sammen og tie, når det er det, der er mest hensigtsmæssigt. Men det er ikke det Niels Due Jensen ønsker. Han ønsker at sende et signal til den danske befolkning og profilere sin egen virksomhed".

Dårligt dansk omdømme

Niels Due Jensen har ikke ønsket at udtale sig yderligere, og den eneste reaktion fra Grundfos er, "at Tom Behnkes udtalelser taler for sig selv".

Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) mener også, Tom Behnkes reaktion er skudt helt ved siden af, og at det derimod er helt naturligt, at en erhvervsmand som Niels Due Jensen ytrer sig offentligt om et politisk område, der har betydning for den virksomhed han repræsenterer.

"Selvfølgelig må han da ytre sig nu. Det er vigtigt for erhvervslivet, hvordan Danmark bliver opfattet i udlandet, og derfor helt legitimt, at erhvervslivet også ytrer sig. Det, at han går ud nu, afspejler nok, at Danmark efterhånden nogle steder i udlandet opfattes som et problembarn.

I stedet for at gå løs på dem, der deltager i debatten, peger Niels Helveg Petersen på, at Danmark må fokusere mere på at forbedre sit omdømme i udlandet.

"Vi har en opgave foran os i forhold til at undgå, at udlandets billede af Danmark bliver alt for fortegnet," siger den tidligere udenrigsminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her