Læsetid: 2 min.

Villy er nok også Vradssolist

Hvis hele landet var som landsbyen Vrads, ville Villy Søvndal være statsminister i dag. Men det er det heldigvis ikke
Indland
26. juni 2008
Hvis hele landet var som landsbyen Vrads, ville Villy Søvndal være statsminister i dag. Men det er det heldigvis ikke

"Jeg er stadig socialist af kultur og tradition, men socialismen, den kan jeg jo ikke tro på mere!"

Ordene er ikke Villy Søvndals, men jeg har på fornemmelsen, at han i en lukket kreds også kunne have sagt dem. De faldt fredag aften i et telt på Vradsfestivalen over et glas glimrende Kragelund American Pale Ale. Et par lokale unge skæggede herrer stod og erklærede deres støtte til Ungdomshuset og socialismen. Jeg spurgte dem om, de virkelig drømte om en socialistisk stat og gjorde en bemærkning om det ikke netop var de unge, der burde komme op med noget nyt at fundere sig i, frem for noget så antikveret som socialismen. Og så kom indrømmelsen om den tabte tro fra den midaldrende mand.

Det socialistiske folkeparti fik som bekendt et glimrende valg over hele landet. Et af de steder, hvor det gik allerbedst, var i Vrads. En landsby mellem Skanderborg og Silkeborg med knap 200 beboere, der nok ligger langt ude på landet, men hvor kulturen langt fra er bondsk. Landbruget er naturligvis næsten udelukkende økologisk. Forsamlingshuset bestyres af manden med den tabte tro. En driftig økologisk kok, der samtidig har en lukrativ forretning med mad ud-af-huset. Byen har endda en lille købmand med et stort økologisk sortiment. Den er selvfølgelig ikke nogen god forretning, så den drives ved at byens beboere skiftes til at tage en tjans bag disken. Og så har Dagbladet Information hele fem abonnenter.

Ud af skabet, Villy!

Sammensatte man Folketinget efter valgresultatet i Vrads, ville Søvndal være statsminister i en ren SF-flertalsregering, og Enhedslisten ville være det store oppositionsparti og Danmark på vej til at blive en socialistisk stat. Men det tror jeg faktisk hverken Villy eller det store flertal af hans vælgere egentlig ønsker sig. De fleste af dem er nok i det stille blevet Vradssolister, som vi blev enige om at døbe alle, der nok ønsker sig et andet Danmark end VKO, men som for længst er holdt op med at fantasere om at sætte den markedsøkonomiske naturlov ud af kraft.

Efter et godt råd fra en kommunikationsekspert, der er født og opvokset i DDR, undlod Villy Søvndal også at bruge ordet socialisme i valgkampen. Men ville det ikke klæde ham at springe helt ud af skabet og erklære sig Vradssolist. Det kunne jo være, der kan hentes endnu flere stemmer hos dem, der helt uden grund frygter, at SF har skumle planer om at realisere fortidens drømme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Friskytte

Nåda! Pilletrilleren er rigtig nok i hopla i dag! En virkelig antidepressiv kur, som sure og indadvendte 68'ere ville have gavn af. Men jeg kan forestille mig at bagsiden nok er revet af og smidt væk, før dagens udgave af publikationen er blevet lagt ind på lærerværelset eller personalestuen (evt. bollerummet) på daginstitutionen.

Det lader jo til at Vrads er idealsamfundet midt i "den grønne ødemark" mellem kæmpemæssige svinefarme og enorme mælkefabrikker. Jeg har blot en mistanke om, at det vil være uendeligt svært for en tilflytter at blive accepteret på lige vilkår med "de indfødte" - med mindre de er godkendte på forhånd (som slægtninge eller tæt tilknyttede de indfødte). Tillige kræver det også, at tilflyttere må være parate til at acceptere, at indfødte blot kommer og sætter sig ind i ens stue, hælder kaffe op og snupper sig et stykke kage eller lignende - uden at være inviteret. Man må også være parat til at modtage bemærkninger om hvornår lyset blev slukket i ens hus forleden, eller hvornår man kom hjem i lørdags. Jo, livet på landet kan være idylisk, og det sociale liv smukt og tæt - og undertrykkende. Dine naboer holder ikke kun øje med dine - og andres - børn. De holder også øje med dig. Men alligevel er du den sidste, der får at vide at din mand/hustru er dig utro.............

Et sted er vel formet efter de folk der bor der? Det virker som om, at din præference i forhold til landsby-miljø og -liv ligger et sted mellem Morten Korch og Axel Sandemose.
Sandheden er nok nærmere den, at mange små landsbyer er døende. Folk flytter, købmanden lukker osv.
Derfor er det jo tåbeligt naivt at tro, at man som tilflytter ikke er velkommen. Tværtimod er det tilflytterne der kan holde og give nyt liv til byen. Og det ved selv de allermest konservative gamle bønder.
Vrads fungerer, fordi de folk der bor der engagerer sig i deres by og i hinanden.
Hvis man på den måde kan kombinere idealisme / socialisme med komfortable og billige boliger er vi da nået et pænt stykke vej, i forhold til at komme væk fra 70'ernes asketiske fy-fy-skam-dig-kapitalist-lakaj temmelige dogmatiske udgave af socialisme.
Det største problem med de socialistiske utopia er imidlertid stadigvæk at den kræver at alle folk engagerer sig. Derfor kan det fungere i lille Vrads men ikke i store Sovjet.

"Hvis hele landet var som landsbyen Vrads, ville Villy Søvndal være statsminister i dag. Men det er det heldigvis ikke."

Nej heldigvis. Et SF der ønsker at føre VKOs politik er ikke værd at samle på...

"Jeg er stadig socialist af kultur og tradition, men socialismen, den kan jeg jo ikke tro på mere!"

Det indså Socialdemokraterne for ca. hundrede år siden – at indholdet er rigtigt, men vejen ad hvilken går fra utopi over realitet til pragmatisme.

Det er bedrøveligt, at det for andre tog mere end et halvt århundrede med det socialistiske helvede i Øst, før de gik fra utopi til realitet og at der skulle et fald af muren til en overgang fra realitet til pragmatisme.

SF og Søvndal er ved at tilpasse sig realiteterne, så de pragmatisk kan gennemføre det rigtige indhold.

"Et af de steder, hvor det gik allerbedst, var i Vrads. En landsby mellem Skanderborg og Silkeborg med knap 200 beboere, der nok ligger langt ude på landet, men hvor kulturen langt fra er bondsk. Landbruget er naturligvis næsten udelukkende økologisk. Forsamlingshuset bestyres af manden med den tabte tro. En driftig økologisk kok, der samtidig har en lukrativ forretning med mad ud-af-huset. Byen har endda en lille købmand med et stort økologisk sortiment. Den er selvfølgelig ikke nogen god forretning, så den drives ved at byens beboere skiftes til at tage en tjans bag disken. Og så har Dagbladet Information hele fem abonnenter."

Så jeg går ud fra at der ikke er nogen Islamistiske indvandrere i det samfund?

Jeg går ud fra at det bare er en asocial gogge-kollektiv lomme, hvor man hiver så meget hjem i sociale ydelser at man kan bo alternativt på fællesskabets regning?

Ja, den slags små enklaver er der en del af i Danmark, så sidder salons-socialisterne i deres luksus og våser højttænkning alá "Bare alle tænkte som os og gjorde som os" og "Folk der ikke tænker som os og gør som os er dumme".

Sikke i er med til at skabe velfærd! Husk at invitere en flok muslimer med. I er jo ikke racister vel?

@ Morten F

Hellere rig og rask end syg og fattig.

Er det den samfundsmodel du er tilhænger af?