Læsetid: 1 min.

Danmark indstiller tilbagesendelse af unge asylansøgere

Grækenland behandler sine flygtninge så dårligt, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech nu suspenderer tilbagesendelser af uledsagede mindreårige asylsøgere til landet
Indland
3. juli 2008

Danmark vil ikke længere sende uledsagede mindreårige asylsøgere til Grækenland. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) besluttede i går at suspendere tilbagesendelserne, efter at der fra flere sider er rejst tvivl om, hvorvidt Grækenland behandler flygtninge ordentligt.

"Vi har fået oplysninger om, at mindreårige asylsøgere risikerer at blive frihedsberøvet i længere tid i Grækenland eller på anden måde risikerer at blive behandlet i strid med børnenes tarv. Jeg har derfor fundet det nødvendigt omgående at stoppe tilbagesendelserne til Grækenland," oplyser Birthe Rønn Hornbech i en pressemeddelelse.

Kritik fra FN

Allerede i april advarede FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, om, at Grækenland behandler sine flygtninge dårligt, men det var ikke nok til at stoppe de danske tilbagesendelser.

Ifølge den mere end to måneder gamle advarsel fra FN stiller Grækenland eksempelvis ikke retshjælp, tolk og lommepenge til rådighed for flygtningene.

Dengang skønnede Birthe Rønn Hornbech, at det var nok, at Danmark i hver enkelt sag foretager en individuel vurdering, inden man sender flygtninge til et andet EU-land.

Tilbagesendelserne sker som led i en aftale mellem EU-landene, som regulerer, hvilket medlemsland der har ansvar for at behandle en asylansøgning, der er indgivet i ét af medlemslandene. Den såkaldte Dublin-forordning skal forhindre, at den samme ansøger får behandlet ansøgninger i flere medlemslande samtidigt.

I forvejen kræver Danmark i hver enkelt sag af voksne asylsøgere en forsikring af Grækenland om, at asylsøgerne ikke sendes tilbage til hjemlandet til forfølgelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her