Note
Læsetid: 2 min.

Danskere bekymrede over svensk overvågning

De svenske myndigheder har fra årsskiftet ret til at undersøge indholdet af al datatrafik uden dommerkendelse. Det bekymrer telebranchen, Forbrugerrådet og politikere
Indland
15. juli 2008

Fra årsskiftet får det svenske Forsvarets Radioanstalt (FRA) ret til uden dommerkendelse at aflytte mobiltelefonsamtaler, kigge med i folks elektroniske korrespondancer samt holde øje med sms'er.

Initiativet rammer også danskere, idet mange computerservere og sendemaster står placeret på svensk jord.

Kritikere af det nye, svenske initiativ frygter, at retssamfundet undergraves, og at ærlige folk ændrer adfærd som konsekvens af overvågningen. Som forbruger kan man dog intet stille op.

Gået for langt

De radikales retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, er en af de bekymrede.

"Jeg frygter, at de svenske myndigheder får oplysninger, som ikke kommer dem ved. Desuden krænker de brevhemmeligheden, og vi har derfor stillet spørgsmål til regeringen for at sikre, at danske televirksomheder, som udbyder tjenester fra Sverige, ikke bliver ramt af det her. Svenskerne er gået alt for langt med det her. Der sker jo bare det, at vi i kampen mod terroristerne går på kompromis med det demokratiske retssamfund", siger Simon Emil Ammitzbøl.

Også Forbrugerrådet er chokeret over konsekvenserne af de nye svenske tiltag.

"Det er rystende, at en fremmed magt får endnu bedre adgang til overvågning, end vi selv har", siger direktør i Forbrugerrådet, Rasmus Kjeldahl.

I Danmark må myndighederne f.eks. lagre data om, hvornår en telefonsamtale starter og slutter, men ikke om indholdet. Hvis myndighederne skal vide, hvad en konkret telefonsamtale drejer sig om, kræver det en dommerkendelse at sætte aflytningsudstyret i gang.

Kritikken af den svenske lovgivning går også på national sikkerhed og fortrolighed påpeger Rasmus Kjeldahl.

"Loven krænker i omfattende grad danskernes privatliv, men der er også nationale betænkeligheder. Hvis to danske politikere sidder og taler om en svensk minister, så er det ikke noget, som skal havne på Forsvarets Radioanstalts bord," mener Rasmus Kjeldahl.

Intet at gøre

Der er dog ikke noget, forbrugeren selv kan gøre lige nu.

"Jeg synes, teleselskaberne har pligt til at oplyse deres kunder om, at de kan blive aflyttet af svenskerne. Og når de har forklaret ders kunder det, så burde de måske overveje at flytte deres trafik til Danmark", siger Rasmus Kjeldahl.

Hos en af de berørte teleudbydere, Telia, griber man endnu ikke til så drastiske handlinger.

"Vi tager det foreløbig roligt. Vi har endnu ikke fået mange henvendelser fra vores kunder om det her", siger kommuninkationsmedarbejder i Telia Ditte Poulsen.

"Jeg vil ikke udelukke, at vi på et tidspunkt ændrer på vores infrastruktur, men foreløbigt afventer vi de undersøgelser, som vi har sat i gang", siger hun.

Og Telia har ikke planer om at sætte en større oplysningskampagne i gang:

"Vi håber, at myndighederne vil lave en oplysningskampagne, så vi kan få en fælles udmelding, fordi området er så komplekst", siger hun.

Rasmus Kjeldahl, som ud over at være direktør for Forbrugerrådet også er medlem af Datarådet, vil tage spørgsmålet op internationalt.

"Jeg finder det oplagt, at spørgsmålet rejses på EU-plan, og jeg er også sikker på, at vi kan bede svenskerne om at holde danskerne uden for overvågningen. Det er teknisk muligt og kun et spørgsmål om pris", siger han.

Konkret mistanke

I det nystiftede Piratparti er partiformand Ole Husgaard ligeledes bekymret over udviklingen.

"Vi har ikke noget imod, at folk aflyttes på baggrund af en konkret mistanke, men vi frygter, at politiefterforskning erstattes af folk, som sidder og sorterer enorme mængder data om folk og ser, hvad der ryger i nettet", siger Ole Husgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det er rystende, at en fremmed magt får endnu bedre adgang til overvågning, end vi selv har", siger direktør i Forbrugerrådet, Rasmus Kjeldahl.

Ha, det skal kammerat Rasmussen da snart få rådet bod på .... vent bare.

Statsministeren har jo allerede afvist at gå ind i sagen; som jeg har kommenteret i en anden streng, så ville det jo naturligvis også lukke døren for lignende tiltag i Danmark.

At svenskerne er gået for vidt er der ingen tvivl om - at de får meget vidtrækkende oplysninger om også danskere af det her, er der heller ingen tvivl om. Disse informationer er til salg (!!), i artiklen "Sverige i oprør mod statslig overvågning" kan læses denne sætning: "Det er desuden meningen, at de svenske efterretninger skal kunne byttes eller 'sælges' til andre lande." - betryggende, ikke sandt?

Så med tvivlsom og højst kritisabel lovgivning gør Sverige sig altså ikke bare til overvågningssamfund, nej man bliver sågar informations(hæler)central for alverdens nysgerrige regeringer.

Der bør heri ligge en klar sag for vore politikere; tag sagen op på international plan - EU i første omgang. Vi skal ikke acceptere, at der bliver indgået tuskhandler med vores privatlivs indhold, bare fordi en server står i Malmø - det er ganske enkelt ikke acceptabelt!

Som borgere må vi tage afstand til alle former for krænkelse af privatlivet, og i denne sammenhæng betyder det, at vi må lægge et folkeligt pres på vore politikere; de skal ikke kunne ryste på hovedet og sige, at dette blot er et svensk anliggende - den er for tynd (som denne og de øvrige artikler om emnet tydeligt illustrerer).

Hvad teleselskaberne angår, så burde også de være interesserede i et tillidsfuldt forhold til deres kunder, hvorfor det er beskæmmende, at de ikke agter at gøre noget ved det, end ikke informere grundigt. Det er vel muligt, at de føler sig fanget af en uheldig lovgivning, men det undskylder ikke deres uvilje mod at informere om en dårlig sag. Som Telia-kunde er jeg dybt skuffet.