Læsetid: 2 min.

EU-dom kan ændre dansk miljøpolitik

Den principielle dom fra EF-Domstolen om luftforurening giver dønninger på Christiansborg, hvor både regering og opposition varsler nye udspil på området
Indland
30. juli 2008

At EF-Domstolen i en opsigtsvækkende ny dom forpligter politikere til at mindske luftforureningen, bliver modtaget med stor interesse på Christiansborg.

"Det er en overordentlig vigtig dom, som understreger, at det ikke er nok med smukke ord, når det kommer til at nedbringe forureningen," siger de radikales miljøordfører, Johs Poulsen.

Han fremhæver også styrken ved at være med i EU-samarbejdet:

"Afgørelsen viser, at det er en stor gevinst at være med i det europæiske fællesskab, som klart trækker i den rigtige retning," siger Johs Poulsen.

Fra det ellers EU-skeptiske parti Enhedslisten lyder der også sjældne EU-venlige toner i kølvandet på dommen.

"I sager om for eksempel det indre marked har EF-Domstolen ofte for meget magt. Men her er det fint, at den er kritisk over for offentlige myndigheders prioriteringer, når reglerne ikke bliver opfyldt," siger Per Clausen, miljøordfører for Enhedslisten.

Ifølge Folketingets andet EU-skeptiske parti, Dansk Folkeparti, understreger afgørelsen dog, at EU har al for stor indflydelse.

"Dommen er klart et skridt i den forkerte retning. Her viser EU sit sande ansigt - nemlig at ville bestemme over nationalstaterne. Det burde kun være danske politikere, som besluttede, hvor meget man må forurene i Danmark," siger Jørgen Dohrmann, DF's miljøordfører.

V erkender problem

Hans ordførerkollega i Venstre, miljøordfører Eyvind Vesselbo, mener til gengæld, at dommen sætter fokus på, at der er alt for mange farlige partikler i luften her i landet.

"Det er et kæmpestort problem med luftforurening i byerne, som har været underprioriteret i miljøpolitikken. Vi skal sætte hårdere ind end hidtil og sætte målsætninger op, som ikke bare er løse hensigtserklæringer, men realistiske mål," siger han.

Ifølge dommen vil en beboer i et område, hvor EU's grænseværdier bliver overskredet, kunne kræve, at myndighederne udarbejder konkrete handlingsplaner med målsætninger i stil med dem, som Vesselbo nævner.

Men så vidt behøver det ikke at komme, står det til Venstres miljøordfører. Regeringen har nemlig varslet en handlingsplan, som skal følge op på regeringens luftstrategi, der kom i sidste måned.

Med strategien vil regeringen blandt andet skabe renere luft i byerne, renere brændefyring, renere skibsfart og mere miljøeffektiv teknologi.

S ikke imponeret

Socialdemokraternes miljøordfører, Torben Hansen, er dog langt fra imponeret over regeringens udspil.

"Det er blottet for enhver form for aktiv handling," siger han. Torben Hansen mener heller ikke, at den varslede handlingsplan fra regeringen vil opfylde EU-kravene og dermed forebygge et dansk nederlag ved EF-Domstolen.

I stedet vil han fremsætte et beslutningsforslag, når Folketinget åbner til oktober. Det kommer blandt andet til at indeholde forslag om partikelfiltre på alle nye dieselpersonbiler, SCR-katalysatorer på tunge køretøjer i miljøzoner og et forslag om, at alle byer med over 10.000 indbyggere skal kunne gøre brug af miljøzoner.

"Dommen er meget vigtig og kan bruges som løftestang til at få vedtaget vores forslag," siger Torben Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her