Læsetid: 2 min.

Flere unge søger behandling for alkoholisme

Anonyme Alkoholikere oplever ligesom landets andre behandlingcentre stigende interesse for behandling for alkoholisme. Det er især unge i 20'erne, som nu søger ud af deres alkoholmisbrug. Frivilligorganisationen Blå Kors finder tendensen alarmerende
Der er ofte en forventning blandt de unge om, at de skal ligge i sprit hele sommerferien, og der er nok nogle, som har svært ved at lægge flasken bag sig, når det så bliver efterår, vurderer socialforsker Jeanette Østergaard.Model

Der er ofte en forventning blandt de unge om, at de skal ligge i sprit hele sommerferien, og der er nok nogle, som har svært ved at lægge flasken bag sig, når det så bliver efterår, vurderer socialforsker Jeanette Østergaard.Model

Peter Elmholt

Indland
25. juli 2008

AA's vagttelefonpassere, som giver råd og vejledning om alkoholisme, har travlt. Gennem de seneste mange år har antallet af henvendelser ligget stabilt på ca. 10.000 om året, men i 2007 steg det til 11.500, og i 2008 regner AA med, at over 12.000 alkoholikere eller pårørende vil kontakte dem. Det er en stigning på 20 procent på bare to år.

"Det er ikke længere tabu at være alkoholiker. Man kan jo efterhånden ikke se en film, uden at der er én, som går til AA-møder," siger Leon fra AA's informationsgruppe.

Unge alkoholikere

Henvendelserne kommer i stigende grad fra helt unge mennesker.

"På vores telefonvagt får vi opkald fra unge, som hævder, at de er helt ned til 10 år gamle og har et alkoholproblem," siger Leon som på grund af retten til anonymitet ikke ved, om der rent faktisk er 10-årige alkoholikere, som ringer til AA.

Han kan til gengæld konstatere, at der til AA's møder dukker et stigende antal unge mennesker i 20'erne op. Det skyldes også øget fokus på unges alkoholvaner.

"Jo tidligere de får smag for alkohol, jo tidligere finder de også ud af, at de har et problem," siger han.

Jeanette Østergaard fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) forsker i unges alkoholvaner. Hun vurderer, at andelen af unge med meget højt alkoholforbrug er steget, på trods af at det generelle forbrug blandt unge er faldet de seneste par år: "Vi ved fra andre lande, at der sker en polarisering i unges drikkevaner. Mange udskyder debutalderen, mens andre meget tidligt bliver storforbrugere. Det er formentligt derfor, vi ser flere unge, som søger behandling," siger hun.

"Der er ofte en forventning blandt de unge om, at de skal ligge i sprit hele sommerferien, og der er nok nogle, som har svært ved at lægge flasken bag sig, når det så bliver efterår," forklarer Jeanette Østergaard.

30-årige alkoholikere

Den frivillige organisation Blå Kors, som har både ambulante og intensive tilbud til alkoholikere, oplever en lignende tendens.

"Vi ser mange helt unge mennesker i år, som har brug for intensiv behandling. Vi ved, at de må være begyndt meget tidligt, siden de har brug for så intensiv behandling. Det er alarmerende," siger generalsekretær i Blå Kors, Jens Erik Rasmussen.

På et af Danmarks største behandlingssteder for alkoholisme, Majorgården i Ålsgårde, oplever man ikke blot en usædvanligt travl sommer i år, men også at henvendelserne i stigende grad kommer fra en yngre gruppe.

"Vi ser en tidligere debutalder for alkohol, og det afspejler sig også i, hvem vi har i behandling. Vi ser derfor en del i midten af 20'erne og rigtig mange i 30'erne," fortæller informationschef Vibeke Hellmann.

Behandlingscenteret Ringgården i Middelfart er fuldt booket denne sommer.

"Vi har ventetid frem til oktober," fortæller visitator Conni Hansen fra centret, hvor brugernes gennemsnitsalder er ca. 40 år.

"Men vi får også henvendelser, der drejer sig om unge helt ned til 18 år, hvilket formentligt skyldes, at myndighederne ikke ved, hvor de ellers skal sende dem hen."

I år har Ringgården med succes behandlet en pige på blot 22 år, som var alkoholiker.

"Med så unge mennesker, er alkoholismen typisk startet allerede i 11-13-års alderen, og der er typisk en forælder, som også er misbruger", fortæller Conni Hansen.

'Til te hos talebanerne i AA' Sektion 2 side 6-7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak Erik...

"Det blir således ingen annen utvei enn å anerkjenne Jeppes milde og spinkelt verdiskapende alkoholisme som en uunngåelig tidsfenomen, som man får prøve å regulere og holde innenfor "normale" grenser. Den viser dog at det er liv i Jeppe ennå, at han ikke er avdød som menneske. Evnen og retten til å være ulykkelig er en umistelig og dyrebar menneskerett eller menneskelig evne, som henger sammen med den dypereliggende evne til lidelse.Derfor skal man hverken forakte eller misunne, hverken fordømme eller forhellige jeppe. han er et typisk produkt av sin tid, av Holbergs og av vort egen århundrede - en periode som skjøt frem og tok fart nettop i den gamle mesters epoke. Jeppe ligger som han er blitt redd op til, og han gjør hva han kan forå redde de sidste rester av sitt metafysiske jeg, selvrespekten og respekten for menneskeverdet og dermed for Gud, så skal vi i hvert fall ikke le av ham. For Jeppe er ikke dum. Han er menneske, - elendig, stort og vaskeekte menneske. - tvers igjennom. Han vet innerst inne meget mer enn han vet han vet."

Niels Christian Brøgger: Rus, ekstase og virkelighed (Ernst G. Mortensens Forlag, Oslo 1956)

HilsenER-vin;-)

Lennart Kampmann

hehe godt link.

Det kan da ikke undre nogen at vi får produceret alkoholikere i dette land.

skål!

med venlig hilsen
Lennart

Jakob Schmidt-Rasmussen

Boalth. Der er INTET morsomt ved at tidens børn lever et så stresset og utrygt liv, at de er nødt til at dulme de eksistentielle smerter med alkohol og hashmisbrug. Det er børn!

Din holdning er totalt uempatisk, faktisk afstumpet.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Unge misbrugere får alt for lidt hjælp til at komme ud af et begyndende misbrug. Det ville ellers redde mange fra et frygteligt liv; det er vemeget sværere at hjælpe folk, der er dykket helt ned i sumpen, end at hjælpe folk, hvis misbrug ikke har fået svære sociale og helbredsmæssige konsekvenser.

Men alligevel satser samfundet på, at vores psykologer skal hjælpe småneurotiske personer (som regel kvinder) og ikke børn og unge med alvorligere problemer:

"Tilskud til psykologhjælp til let depressive
25. jan. 2008 12.45 Indland Opdat.: 25. jan. 2008 13.58
Træthed, manglende selvtillid og koncentrationsbesvær. Det er nogle af symptomerne på depression. Men nu er der hjælp på vej til danskere, der lider af lette og moderate depressioner.

Fra 1. april kan de praktiserende læger nemlig henvise patienter mellem 18 og 37 år til en psykolog med tilskud fra det offentlige.

Det er resultatet af en overenskomstaftale mellem regionerne og Dansk Psykolog Forening, som blev indgået fredag.

Lægen orienteres
Aftalen betyder, at regionerne i fremtiden betaler 60 procent af udgifterne til psykologen.

Samtidig forpligter psykologen sig til at orientere lægen om resultaterne, så der er sammenhæng i behandlingen, siger næstformand i Danske Regioner, Kristian Ebbensgaard (V).

- Jeg er meget tilfreds med, at vi har indgået en så banebrydende aftale med Dansk Psykologforening. Det bliver nu muligt at behandle mennesker med depressioner, som ikke tidligere kunne få tilskud, siger Kristian Ebbensgaard.

20 millioner afsat
Han peger på, at aftalen med psykologerne giver lægerne en henvisningsmulighed, som de hidtil har manglet, og at den giver patienterne mulighed for at afkorte deres sygdomsforløb, så de hurtigere kan komme tilbage til en normal hverdag.

Pengene til behandlingen kommer fra økonomiaftalen mellem regionerne og regeringen, hvor der blev afsat 20 millioner kroner til området.

Aftalen betyder samtidig, at yderligere 125 psykologer får mulighed for at behandle patienter, som bliver henvist fra deres praktiserende læge."

@JSR

Så vidt kan jeg bedømme (også som pædagog) "at tidens børn lever et så stresset og utrygt liv, at de er nødt til at dulme de eksistentielle smerter med alkohol og hashmisbrug" skyldes først og fremmest det 'ædru' voksne flertal, med deres bevidsløst stræben efter mere og mere... l...t.
De skulle indskrives til 'AA møder' ('Ansvarsfulde Alkoholisering') hvor de kunne måske vinde tilbage noget af "de sidste rester av sitt metafysiske jeg, selvrespekten og respekten for menneskeverdet og dermed for Gud"! Børnene kan nemlig kan godt se forskellen mellem flugten fra hverdagens slaveri og... khm, illumination. Hvis deres skilleevne er da ikke ødelagt af den -fra barnsben - institutioniseret almen hykleri!
'Guds stol' bevares!;-)

Jakob Schmidt-Rasmussen

Lazar.

En norsk undersøgelse viste for nogle år siden, at børn som lærer at drikke af deres forældre, drikker langt mere end børn, der er vokset op i hjem med en restriktiv holdning til alkohol.

Så dine personlige iagtagelser er oftest rigtige, men gælder ikke for det større og større mindretal af unge, som bliver deciderede alkoholikere eller hashmisbrugere.

De mangler behandlingsmuligheder.

Oh ja, der findes mange 'udannet-drikkende' voksne (hverdags-flygtninge fx.), der viser dårlig eksemplar til børnene. Jeg ville bare påpege hvad grunden er til det i de fleste tilfælde, - ifølge mine erfaringer og studier (meget kort formuleret): vækstideologien - arbejdstvang, og i det her pengemaskineri nærmest 'naturligt' indbygget alt-omfattende hykleri.
Selvfølgelig må der være behandlingsmuligheder til dem der vil ud af deres (i børnenes tilfælde uforskyldt, - men) trods omgivelsenes tvingende kraft egen skabt kemiske fælde.
Det fjerner bare ikke problemets grovbund (kan man sige!?;-)

Martin Kjeldsen

Jeg er selv alkoholiker, men har nu været æddru længe nok til, at jeg mener, jeg kan komme med nuancerede tilkendegivelser om andre folks alkoholforbrug. Det er ellers noget, men normalt skal være tilbageholdende med som alkoholiker, da man jo, naturligvis, er belastet og umuligt kan forholde sig neutralt og objektiv til emnet.

Hvorfor drikker Jeppe? Det skal jeg ikke kunne sige. Jeg ved knapt nok præcist hvorfor jeg selv drikker. Der er rigtig mange grunde til at folk kommer ud i et misbrug, og det er ikke produktivt at generalisere. Hvor vanskeligt og ressourcekrævende det end er, så er det nødvendigt at tage individuelle hensyn og behandle den enkelte alkoholiker med hensynstagen til vedkommendes forudsætninger.

Den offentlige behandlingsgaranti består mere eller mindre i at tilbyde alkoholikeren antabus-behandling, men det er langt fra nok for alle. Afgiftning og stabiliserende ophold på forskellige private og offentlige behandlingscentre kan også være nyttigt for nogle, men langt fra for alle. Under alle omstændigheder er der oftest tale om decideret 'symptom-behandling'. Hvis man skal afdække de individuelle årsager til misbruget er samtale-terapi og/eller gruppeterapi den eneste vej.

Og det har det offentlige naturligvis ikke ressourcerne til, hvilket er et stort problem, ikke blot for alkoholikeren men også for de pårørende, familien, kolleger, arbejdsgiver, venner - med andre ord: netværket - som ofte har viljen til at ville hjælpe vedkommende, men som ikke hverken har midlerne eller kompetencen.

Så kunne man forsøge at afdække det samfundsmæssige aspekt af alkoholismen... Jo, tanken er udmærket og meget sympatisk, men hvor skal vi begynde og hvor skal vi slutte. Det er da rigtig nok, at tilværelsen for de fleste mere og mere kommer til at ligne en 'slavetilværelse', men med ældrebyrden og de problemer, den afstedkommer er der nok ikke nogen vej udenom at vi er nødt til at knokle hårdere og hårdere. det er også rigtigt at 'egokulturen' med dens fokus på lyster og drifter har en del af ansvaret, men det lader til at folk søger og finder stor tilflugt i denne filosofi, og hvis det er det som folk vil have, så...

Jeg har ingen løsning. Jeg forsøger blot at holde mig æddru, og det er alt, hvad jeg kan gøre.

Taak Martin!

Det var modig gjordt. Og du har ret i at selvom der er ingen naturlov som dikterer, tvinger på os vores alt (sjæl, krop og miljø...) forurerende 'pengesamfundsmodell', det kan ikke ændres snart; - fra dag til dag i hvert fald ikke.
Men vi kan da finde årsagen til 'drinkeri' (ud over de alt for sændvenlige flugt fra... alt...), og det er, kort formuleret, urbehoven for ekstasen!
EX... fra alt, som lukker os ind i vores - i de fleste tilfælde meget forvirret 'jeg', og i 'samfundets' (bedre sagt magthavernes) system.
Hovedproblemet, så vidt kan jeg se det, at der er generalt uvidenhed omkring 'rusmidlerne' og deres rigtige betydning (og slet ikke at tale om deres rigtige brug).
Tror du at det er en tilfæld?
Med de venligste hilsenER-vin;-)

Martin Kjeldsen

@Lazar

Jeg kan, som sagt, kun tale for mig selv, selvom jeg i de ti år, det tog mig at få nogenlunde styr på mit problem, har mødt rigtig mange forskellige alkoholikere og misbrugere i det hele taget. Vi har hver vores historie at fortælle og hver vores grund til at misbruge, ligesom vi også alle har hvert sit mønster.

Men du har nok ret i at størstedelen af os 'drikker for at glemme', af medicinske årsager - so to speak. Det kan være dét, som forvaltningen og sociologerne kalder 'en social begivenhed' (hvor jeg dog hader det udtryk!), altså een eller anden uheldig drejning af tilværelsen, som sender os ud på en social deroute. Det kan også være ensomhed, kedsomhed, frustration, vrede, sorg... Under alle omstændigheder sker der det, at man begynder et misbrug, først som et almindeligt forbrug, der så bliver større og større og så... Ja, så sker der jo altså det kedelige, at kroppen bliver afhængig, altså en biologisk, kemisk afhængighed. Når man undlader at indtage sit stof bliver man abstinent (det som almindelige dødelige med et lidt romantisk ord kalder 'tømmermænd', bare, naturligvis, mange gange værre).

Og det er når man oplever dette, at der er tale om et afhængighedsforhold, et misbrug, som man ikke bare sådan lige kan droppe ud af. Den historie er almindelig kendt. Enhver misbruger kan fortælle den.

Det tager lang tid før kroppen bliver fri for afhængigheden. Folk kan gå æddru i 8 - 10 år, og pludselig en dag bliver de fanget med paraderne nede og vupti... Så kommer der en flaske vodka i vejen. Jeg har prøvet det. Kroppens hukommelse er bedre end nogen kan forestille sig.

Findes der en 'rigtig brug' af rusmidler? Jeg er selv misbruger, og kan derfor ikke svare på det spørgsmål. For mig er det rigtigt at lade helt være. Og det gør jeg så.

Tak for dit bidrag igen. Jeg synes det er et meget vigtig emne her... Det kræver da lidt mere tid og energi som har jeg i øjeblikket. Men -

"Findes der en 'rigtig brug' af rusmidler?" JA!

I dit tilfælde kan jeg forstå at du - af kemiske årsager - må afstå at bruge 'alkohol' (hvor er det udtryk selv misvisende; der findes vin, øl, osv.) Men -

Jeg kender selv 'tømmermænd' (og som er 'mange gange værre';-) men håber at jeg vil stoppe helt (hvis ellers kommer det til...) fordi 'jeg' har ikke bruge for hvadsomhelst 'rusmidler' mere; - at opnå EXtase.

Hvor er EX... der også IN... og DET kan ikke opnås med 'midler' (i hvert fald ikke varig), det kræver noget meget, khm... mere...

Men indtil videre bruger jeg til vinen - når kan det ikke 'skade' andre - til at løse op det markedsfascistiske hverdags betongrå 'virkelighed', og lyse op lidt til at give håbet videre: der findes også meget mere munter virkelighed; vi skal bare 'arbajde' lidt på det for hinandens skyld - for ikke at sige for os selv. 'ALT1 ER NÆR' min ven, nermere end alt andet!;-)

Martin Kjeldsen

At anvende alkohol eller andre rusmidler som en flugt fra hverdagen er ret populært og udbredt, men ikke særligt bæredygtigt. Den bæredygtige løsning er i stedet at foretage de ændringer i hverdagen som skal til for at man kan leve et liv uden behov for flugt. Det kræver naturligvis at man tager ansvaret for sin tilværelse, hvilket i sig selv kan være en kæmpe udfodring, men det kræver også en god portion mod, da disse ændringer ofte indebærer, at man tager sine vaner og handlemønstre op til en overvejelse. Faktisk skal der ofte en radikal sindelagsændring til.

I de fleste tilfælde kan det slet ikke betale sig, og medmindre man er fuldstændig overbevist om, at man har et problem, vil jeg ikke anbefale, at man holder op med at drikke eller ryge eller spise eller shoppe eller kneppe eller arbejde eller hvad man nu vælger at misbruge.

Ups! Du er jo en vismand man!;-)

Som du selv skriver der findes jo løsning - man skal 'bare' vælge selv... sit eget 'selv' (S. Kierkegaard!;-)

Men selv(!)følgelig bliver det meget svært efter mange års dressur i, khm... underdannelse - i alt. Derfor ville det være meget vigtig at - i hvertfald på de steder hvor alligevel drikker, ryger ungerne meget (efterskolerne,højskolerne, olig.) - 'undervise' dem i ekstasesøgernes stof-historie eller lignende; hm?!