Læsetid: 1 min.

Fogh afviser at tage overvågningssag op

Statsminister Anders Fogh Rasmussen afviser at tage en ny svensk overvågningslov op med den svenske regering. Enhedslisten vil rejse sagen i Folketinget efter sommerferien
Indland
18. juli 2008

'Nej'. Så kort kunne svaret have været formuleret, da statsministeren blev bedt om at tage sagen om den nye svenske overvågningslov op med sine svenske kolleger.

"Jeg er ikke i besiddelse af oplysninger, der giver noget grundlag for over for den svenske regering at tage det omtalte spørgsmål op," svarede statsministeren på spørgsmålet, som var stillet af Per Clausen (Enh.)

Men det svar stiller ikke Per Clausen tilfreds:

"Det er en sørgelig historie, når både videnskabsministeren og statsministeren tilsyneladende er totalt ligeglade med, at danske statsborgere overvåges af svenskerne," siger Per Clausen med henvisning til, at videnskabsminister Helge Sander også har afvist at rejse sagen over for Sverige.

"Svensk lov er et svensk anliggende," lød Helge Sanders svar.

"Men det er jo ikke et svensk anliggende, når PET, Folketinget og andre danske borgere bliver overvåget," siger Per Clausen.

Han vil efter sommerferien rejse spørgsmålet i Folketinget, hvor han regner med at kunne samle flertal.

Foreløbig afventer han dog justitsminister Lene Espersens reaktion. Hun har nemlig på opfordring af Retsudvalget bedt de svenske myndigheder om en udtalelse i forbindelse med vedtagelsen af loven, som træder i kraft ved årsskiftet.

Kryptér!

Også brancheorganisationen for it-professionelle, PROSA, er forarget over lovgivningen.

"Det er en absurd lovgivning, men det kommer ikke bag på mig, at statsministeren og videnskabsministeren ikke vil gøre noget ved det," siger Peter Ussing, formand for PROSA.

Peter Ussing opfordrer alle til at kryptere deres elektroniske samtaler, hvad enten det er e-mails eller internetbaserede telefonsamtaler.

Europaparlamentarikeren Karin Riis-Jørgensen (V) har netop rejst spørgsmålet over for EU-Kommissionen, som hun forventer vil reagere hurtigt på det, hun betegner som "vidtgående love, som vi ikke har indflydelse på".

Også Forbrugerrådets direktør, Rasmus Kjeldahl, har sagt til Information, at han "finder det oplagt, at spørgsmålet rejses på EU-plan."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ingen kan vel overraskes over, at den danske regering (her repræsenteret af selveste Fogh og Sander) nægter at gøre noget som helst for danskernes retssikkerhed. Med reference til artiklen "Sverige i oprør mod statslig overvågning", hvori kan læses, at svenskernes informationer skal kunne "byttes eller sælges til andre lande", kan det vel næppe undre, at Fogh & Co. heri ser en gylden chance for at stikke snablen i informationstønden endnu en gang?

Den svenske lov er et udtryk for mistillid til egen befolkning; den danske afvisning af såvel kritik som undersøgelse af også danske statsborgeres retssikkerheds forringelse, beskæmmende. Jeg refererer endvidere til mit indæg til ovennævnte artikel, hvori jeg redegør fyldigere for mit standpunkt.
Her skal blot siges, at der bør ligge en god sag for en presset opposition; danske statsborgere bliver i den grad påvirket af den svenske lovgivning, men intet sker. Er vores retssikkerhed ikke længere et værdigt emne for regeringen, eller kan vi se frem til lignende lovgivning her i landet, hvilket ville gøre kritik af svenskerne på nuværende tidspunkt ustrategisk? Scenariet er, om end skræmmende, ikke urealistisk.

Som min gamle gymnastiklærer sagde: "Det er kun slappe danskere, der ikke står i kartotekerne"

“Friheden skal vindes, udvikles og forsvares i hver ny generation.”, citat Anders Fogh Rasmussen i forordet til demokratikanon, srkiver Thomas B.

Jamen, Rasmussen må da siges at være ekspert på området. Kom så igang i nye generation, hvis I ellers kan få øjnene væk fra mobilen .... der er en verden derude, som Rasmussen og hans ligemænd er ved at "udvikle".

Hvis ikke I skynder jer, er det måske for sent, den dag I endeligt får øje på virkeligheden.

@ Peter Brix

" Er vores retssikkerhed ikke længere et værdigt emne for regeringen, eller kan vi se frem til lignende lovgivning her i landet, hvilket ville gøre kritik af svenskerne på nuværende tidspunkt ustrategisk? Scenariet er, om end skræmmende, ikke urealistisk.", skriver du.

Ho, ho, de onde ler, og de gode er vist ligeglade.

Peter Jespersen

Således håndterer forkæmperne for frihed, lighed, retssikkerhed og ytringsfrihed sagerne.

Jeg ville være blevet overrasket hvis Røde Anders & Co virkelig havde kigget på sagen. VOK har lige siden indsættelsen gjort alt for at så mistillid og mistro i alt hvad de foretager sig. Det har nået et sådan omfang at det offentlige fungerer dårligere for hver dag. Administratio, overvågning, kontrol - for alle er forbrydere som udgangspunkt og i stigende grad lægges bevisbyrden over på folks egne skuldre. Før i tiden var det eneste sted hvor det var tilfældet ved sammenstød med skattevæsnet.

Så i det store hele passer svenskernes tiltag nok Røde Anders & Co temmeligt godt - vi skal bare vænne os til det således at det senere kan blive indført i Dannvang også.

Peter Jespersen

Det ville Skaarup elske - han ar allerede luftet tanken om at kryptering skulle forbydes - for det er kun forbrydere og terrorister der skærmer privat data.

Ud med den nye venstrefløj, ny regering og lad den begynde med at gennemføre et nyt straffelovstillæg, så vi kan få Røde Anders og Co. op på skafottet.

Det kan ikke ske hurtigt nok !