Læsetid: 5 min.

Fremtiden er under opførelse

Som grønne paddehatte skyder det ny lavenergibyggeri op rundt om i Danmark
Som grønne paddehatte skyder det ny lavenergibyggeri op rundt om i Danmark
14. juli 2008

Nu gider de ikke vente på Christiansborg-politikerne længere. Rundt om i Danmark skyder i øjeblikket en helt ny type boliger op som grønne paddehatte. Boliger, der er klimavenlige, i nogle tilfælde fuldstændig CO2-neutrale, fordi de bruger langt mindre energi end eksisterende boliger og også markant mindre, end de krav til nybyggeri, som regeringen har indført med Bygningsreglement 2008 (BR08). Dermed kan de nye huse og lejligheder være med til at ændre på det forhold, at boligsektoren står for næsten 25 pct. af CO2-udledningen i Danmark.

Tag Stenløse Syd på Sjælland. Her er Egedal Kommune i fuld gang med at realisere en helt ny bydel på i alt 750 boliger - en blanding af parcelhuse og tæt-lav bebyggelse, ejerboliger og lejerboliger - som alle opføres som lav-energihuse i klasse 1 eller 2. Dvs. boliger der har et energiforbrug, som ligger henholdsvis 50 eller 25 pct. under bygningsreglementets krav.

Tilsammen sikrer lavenergibyggeriet den ny bydel en energibesparelse på 3,6 mio. kilowatt-timer om året og skåner klimaet for 630 ton CO2. Dertil producerer lav-energiklasse 1-boligerne selv varmeenergi via solfangere på hvert hustag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Schmidt-Rasmussen

Det burde være et krav, ihvertfald i offentlige bygninger, at airconditionanlæg skal drives af solenergi.

Morten K. Holst

Hvor meget koster sådan et hus så?

Jeg kan se Jan Riis siger "til en marginal merpris på 6-12 pct.", men er det byggeomkostningerne der stiger med 6-12% eller er det købsprisen? Modregnes besparelserne på diverse årlige energi-regninger med?

Kunne være interessant med nogle priser på normale og så disse grønne huse i de nævnte byer.

Alf Vestergaard

Med den aktuelle bolånekrise -som har spredt sig hertil fra USA over England -in mente-- og som truer med at blive alvorlig her med prisfald på 35-40 %, - som eftersom ejerboliger i årtier har været den væsentligste vækst-dynamo (fordi de kan belånes og den stigende værdi bidrager med fellgood-factor) - også vil føre til fald i væksten (som allerede er sket) og dermed stihgende arbejdsløshed. Det vil for de som rammes undgåeligt føre til tvangs-salg, også blandt ellers velstillede, fordi de simpelthen har bundet siog for hårdt opså vil vi uundgåelig se mange tilfælde af teknisk insolvens, heriblandt utvivlsomt mange, som har skrevet kontrakt på et passivhus. De vil ganske vist overtid få et lavere opvamningsbudget, men merprisen på - angiveligt - 10-12 % slår hårdt når det er lånte penge, og renten er stigende. (husene er jo ikke færdige)