Læsetid: 3 min.

Indsatte i Nyborg Statsfængsel vil sultestrejke

Priser på fødevarer stiger, og i Nyborg Statsfængsel betaler indsatte i forvejen overpriser for købmandsvarer. 'Vi har fået nok nu,' siger én af 120 strejkende indsatte fra afdeling M. Derfor går de i sultestrejke fra mandag
I den kommende uge vil 120 indsatte på afdeling M i Nyborg Statsfængsel sultestrejke, i håbet om at enten købmandens priser eller deres kostpenge reguleres.

I den kommende uge vil 120 indsatte på afdeling M i Nyborg Statsfængsel sultestrejke, i håbet om at enten købmandens priser eller deres kostpenge reguleres.

Ernst van Norde

Indland
26. juli 2008

Fødevarer koster cirka 60 kroner mere om ugen, så husholdningskasserne hos de indsatte i de danske fængsler er ved at være slunkne. I den kommende uge vil fængslets 120 indsatte på afdeling M derfor sultestrejke i håbet om, at enten købmandens priser eller deres kostpenge reguleres.

"Vi vil sultestrejke, fordi vi ikke kan leve ordentligt for de penge, vi har til kost nu, og vi håber, at indsatte i andre fængsler vil gå i strejke med os," siger talsmand for de indsatte på afdeling M i Nyborg Statsfængsel, Christian:

"Sultestrejke er dyrt for fængslet, fordi de skal stille mad til rådighed i det øjeblik, at strejken bliver annonceret, og derfor håber vi, at der sker noget."

Ifølge Danmarks Statistik er fødevarepriserne siden juni sidste år steget med cirka ni procent. I Kriminalforsorgens ressourcestyringskontor bekræfter man problemet med de stigende fødevarepriser. Kontoret har modtaget klager fra et enkelt lukket og et par åbne fængsler over kostpriserne.

"De stigende fødevarepriser er jo generelt et problem for folk med små indkomster, og derfor har vi i samarbejde med et eksternt konsulentfirma, Kostkompagniet, vurderet, hvad et passende beløb for kostpengene skal være," fortæller kontorchef i Kriminalforsorgens ressourcestyringskontor, Jørgen Pedersen.

Pr. 1. juli er indsattes kostpenge derfor blevet sat op med 3,4 procent. Det svarer til en krone og 86 øre om dagen ekstra pr. dag.

54,71 kroner skal dække tre daglige måltider for en indsat. Kostpengene inkluderer ikke kaffe og cigaretter, sodavand og slik, som den indsatte selv skal betale af sin løn. Lønnen er afhængig af, hvad den indsatte er beskæftiget med, og hvor længe de har arbejdet eller taget en uddannelse. Christians månedsløn var 724,50 kroner i maj.

Derudover mener de indsatte også, at købmanden i fængslet tager mere for sine varer end resten af Spar-kæden uden for fængslet.

"Vi er trætte af, at vi skal betale mere for mad end andre, der ellers handler i Spar, for vi har jo ikke mulighed for at gå et andet sted hen og handle ind," siger Christian.

Overpriser i landets fængsler er ikke isoleret til Nyborg, fortæller jurist fra Landsforeningen for indsatte, Krim, Hanne Ziebe.

"De indsatte er landets dårligst betalte, men de handler til de dyreste priser," siger Hanne Ziebe. "En indsat i fængslet i Esbjerg kunne se i tv, at den kæde, som købmanden er en del af, havde tilbud hele ugen, men det samme tilbud gælder ikke i fængslet, hvor de betaler 30 kroner for ti æbler. Resten af kæden solgte 10 æbler for 10 kroner. Det er jo dybt urimeligt, men det sker, fordi købmanden så at sige har et fast publikum," siger Hanne Ziebe.

I marts gav formand for Krim, Claus Bonnez, således en sidste advarsel til arrestforvareren i Esbjerg, inden Krim indberetter en formel klage til Menneskerettighedsdomstolen.

Tilbud til alle

Inden for murene i Nyborg har vicefængselsinspektør Una Skovmand Andsbjerg Jensen ingen indflydelse på kostpengene.

Det er normalt finansministeren, der regulerer overførselsindkomster som indsattes kostpenge ved finanslovsforhandlingerne. Kriminalforsorgen har netop undtagelsesvis sat kostpengene et par kroner op om dagen, men fængslet har ingen indflydelse på kostpengene.

Det overrasker vicefængselsinspektøren, at de indsatte vil sultestrejke fra mandag.

"Jeg har intet hørt fra talsmændene, men jeg er klar over, at der er utilfredshed omkring købmanden herinde. Vi forsøger at løse det på møder med talsmænd og købmanden," siger hun og bekræfter, at de indsatte ikke har gavn af de tilbud, som resten af Spar-kæden tilbyder.

"Vi har en aftale om, at tilbuddene ikke gælder for de indsatte, men til gengæld skal købmanden udplukke en række tilbud pr. uge, og det er et spørgsmål om, at han skal kunne garantere, at der er tilbudsvarer nok til alle," siger Una Skovmand Andsbjerg Jensen, "ellers bliver det et spørgsmål om, hvem der handler først."

Vicefængselsinspektør Una Skovmand Andsbjerg Jensen ønsker ikke at kommentere effekten af stigningen i kostpengene på 3,7 procent, men forholder sig afventende til mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her