Interview
Læsetid: 4 min.

'De kalder det frivilligt, jeg kalder det tvang'

Chalak Hassen er 35 år og uddannet elektroingeniør. Han tilhører den gruppe af veluddannet arbejdskraft, som det danske arbejdsmarked skriger på. Alligevel blev han for 14 dage siden fængslet med besked om, at han skulle tvangshjemsendes til Nordirak. I fængslet indgik han en aftale om at rejse tilbage 'frivilligt'. Ifølge Chalak Hassen havde han dog ikke noget valg
Indland
17. juli 2008

Torsdag for to uger siden blev Chalak Hassen anholdt af politiet og ført til den lukkede lejr Ellebæk, som ligger lige ved siden af asylcentret Sandholm. Chalak Hassen skulle sammen med en anden som de første afviste asylansøgere, der ikke har begået kriminalitet i Danmark, tvangshjemsendes til Nordirak. De to tilhører en gruppe på i alt cirka 200 afviste irakiske asylansøgere, som regeringen vil forsøge at sende tilbage til Irak mod deres vilje, selvom der ikke foreligger en samlet aftale om hjemsendelse med centralregeringen i Bagdad.

"De fortalte mig, at jeg ville blive sendt hjem ligegyldigt hvad, så de gav mig et valg - eller det kaldte de det. Jeg kunne sidde i fængsel, indtil jeg blev sendt hjem under tvang, eller jeg kunne rejse frivilligt og som belønning få noget efteruddannelse her i Danmark og nogle penge med tilbage," fortæller Chalak Hassen. Han havde lovet sig selv, at han under ingen omstændigheder ville skrive under:

"Men jeg endte alligevel med at bukke under for presset og skrive under. Det var meget hårdt at være i fængsel. Den første nat var frygtelig. Jeg ville bare ud, jeg kunne slet ikke holde ud at være der," siger han.

'Rejst frivilligt'

I mandags klokken 16 blev han løsladt efter at have indgået en aftale med de danske myndigheder: Han får ni måneders efteruddannelse inden for it og en pose penge med til Nordirak, som bytte for, at han er rejst "frivilligt" tilbage. Chalak Hassen er ikke klar over, præcis hvor mange penge han får med tilbage, men nogle af de andre irakere, han kender, har fået op til 56.000 kroner for at rejse, siger han.

Chalak Hassen flygtede fra krigen i Irak til Danmark i 2004. Han er politisk flygtning, men vil ikke have offentliggjort, hvorfor han blev forfulgt, af hensyn til sin sikkerhed, når han vender tilbage til Irak. Et år efter han ankom til Danmark, fik han afslag på sin asylansøgning:

"De sagde, jeg ikke kunne få asyl, fordi jeg ikke havde været i fængsel og var blevet tortureret. Jeg sagde, at hvis jeg var blevet i Irak, var jeg endt i fængsel og var blevet tortureret, men det var ikke godt nok, så jeg fik afslag," siger Chalak Hassen.

Han er uddannet elektroingeniør fra universitetet i Erbil i Nordirak, hvor han afsluttede sin eksamen som den sjette bedste ud af 1.500 studerende. I Nordirak arbejdede han som ingeniør for den tyske virksomhed BWSC.

Chalak Hassen tilhører således den gruppe af veluddannet arbejdskraft, som de danske virksomheder skriger på.

Allerede nu er der ingeniørmangel, og Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) anslår, at der i 2020 kommer til at mangle 14.000 ingeniører og har derfor argumenteret for at importere arbejdskraft fra udlandet til de mange tomme jobs.

"Jeg troede, at når jeg kom til Danmark, ville de tage imod mig og tilbyde mig et job, ligesom de gør med læger. Jeg taler jo flydende engelsk, og der er mangel på ingeniører," siger Chalak Hassen.

Kommunikationsmedarbejder i Udlændingeservice Niels Bak oplyser da også, at netop Chalak Hassens uddannelse som elektroingeniør står på den "positivliste", som regeringen har lavet over hvem, der kan få arbejds-og opholdstilladelse i Danmark, fordi der er mangel på deres arbejdskraft.

Arbejdsmarkedsjungle

Chalak Hassen har hele tiden gerne villet have et arbejde, og han har også søgt flere jobs, men han synes, det har været svært at gennemskue, hvordan det danske arbejdsmarked hang sammen fra asylcentret, så det er ikke lykkedes for ham at finde noget.

Da Information spørger en af Danmarks største ingeniørvirksomheder, om de kan bruge en irakisk uddannet elektroingeniør, er meldingen imidlertid klar:

"Vi mangler altid kvalificeret arbejdskraft. Vi har flere opgaver, end vi har ledige hænder, så hvis kvalifikationerne er i orden, er COWI absolut interesseret i at ansætte folk, uanset nationalitet, og vi har jo allerede ansat en del irakere. Jeg kan kun sige som til alle andre ansøgere: Prøv at kontakt os og se, om der er et match imellem de ting, vi efterspørger, og det, du kan," siger John Jørgensen, som er kommunikationschef i COWI.

Chalak Hassen er derfor nu ved at sende en ansøgning til COWI.

For selvom de danske myndigheder siger, at det er sikkert at rejse tilbage til Nordirak, vil Chalak Hassen gøre alt for ikke at skulle tilbage til et område, som han mener er ustabilt og farligt.

"Jeg ved, at der ikke er sikkert. Der er stadig kidnapninger, det er ikke sikkert at rejse mellem de forskellige byer, og det er ikke sikkert at gå ud om natten," siger Chalak Hassen og fortsætter:

"Alle, jeg snakker med hjemmefra, siger, 'du skal ikke komme tilbage nu', situationen er ikke god. En lille pige fra min brors kones familie blev kidnappet for nylig. Hun var fem år. I bussen skreg hun så højt, at de andre passagerer blev klar over, at der var noget i vejen og overrumplede manden, så pigen kom heldigvis tilbage. Men det er bare et eksempel på, at Nordirak stadig ikke er et sikkert sted."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og hvilket bedre bidrag til genopbygningen, end at forsvinde og blive tortureret ihjel.
Det virker som om det er helt glemt, at vi har et medansvar for misæren.

Det er jo egentlig tåbeligt, at spy sådan noget ud, når det antal flygtninge Danmark har taget fra Irak krigen, ikke engang ville kunne danne et repræsentativt udsnit af Nykøbing F.
Men hjem skal de. For enhver pris, og selvom det er os der har været med til at starte balladen.

Ude af øje. Ude af sind.

Asylansøgere bliver tvunget til at skrive under på at de "frivilligt" rejser hjem, og "Udlændingeservice" har gennem flere år bevidst vildledt de personer de egentlige skulle servicere.

Der hersker efterhånden totalt anarki og retsløshed for udlændinge der befinder sig i Danmark. Der udøves myndighed helt uafhængigt af lovens ånd og bogstav.

Betegnelsen "banarepublik" er efterhånden ikke længere en polemisk overdrivelse, men simpelthen en saglig og sober fremstillinge af de faktiske forhold i dagens Danmark...

Travis Malmzon

Det er nu en underlig sammenblanding af problemstilinger.

Der går ofte noget 'tantejournalistik' i de her undskyld udtrykket 'banale sager', hvor endemålet for journalisten er at dokumentere at det er synd for manden.

Problem 1:
Sagens kerne i forbindelse med tilbagesendelsen må være om der er sikkert i det land man sendes tilbage til, og ikke om små piger bliver bortført.
Det gør de jo også i Portugal.
Altså fokus på de vurderinger som ligger til grund for beslutningen om tilbagesendelse

Problem 2:
Hvis manden er kvalificeret til et job i Danmark, er det skandaløst, hvis ikke myndighederne bringer ham i kontakt med relevante virksomheder.
Altså afkræv Claus Hjort Frederiksen en forklaring på hvorfor denne mand ikke er blevet sat i forbindelse med eventuelt interesserede virksomheder, eller i det mindste med Arbejdsformidlingen.

Efter min mening skulle Information have skrevet 2 dybdeborende artikler om de to problemer, og ikke en Ekstrabladsartikel om 'en stakkels mand'.

Kasper Kristensen

Esben: " ...for ellers ville enhver jo kunne få asyl? Ingen ville kunne afvises, forøvrigt har jeg svært ved at tro på at behandlingen af hans sag bestod af de to spørgsmål...'"

Jeg er bange for, at det er her du har tabt kasketten, Esben. Det er nemlig lige nøjagtig de to spørgsmål, der har afgjort hans sag.
Spørgsmålet om hvorvidt man har været udsat for tortur fungerer som et adgangsspørgsmål for din asylansøgning.
Har du ikke det - er øvrige forhold fuldstændigt underordnede.
I øvrigt tror jeg, at du har overset udtalelsen fra COWI. som lader til, at de sagtens kunne bruge manden.

Til slut er der kun at bemærke, at overraskelsesmomentet i de her afvisninger er fuldstændigt forsvundet.

Vilhelm von Håndbold

Det er sjovt som vestlige ledere (såsom Tony "the sack of shit" Blair) afholder sig fra at besøge kriseramte områder (såsom Gaza), men hurtigt beslutter sig for at hjemsende unge og ældre irakere.

Jeg lærer altid meget mere ved at læse jeres kommentarer end selve artiklerne.
I må gerne blive ved. Det er indsigtsgivende.

Vilhelm von Håndbold

^^eller ren og skær racisme.

Vilhelm von Håndbold

^^jeg har allerede sagt: racisme.

Vilhelm von Håndbold

^^
1) Er der også et maksimum antal børn man må få i Danmark?

2) Skal hele den danske befolkning skrive under på, at de vil tage sig af disse børn?

3) Hvordan forestiller du dig at bestemme grænserne for en national "toleranceevne"?

4) Hvis du er pragmatisk, så send dette foreslag til ministeriet kammerat, i stedet for at poste det på Information. Det er jo netop derfor, man ikke kan tage dit bud seriøst - og hvorfor det bare er ren og skær racisme pakket ind i en lædervest med frynser.

Karsten Aaen

-øh-

Hvor står der noget som helst om at manden er muslim?? Ingen steder så vidt jeg kan se. Det er bare noget I antager fordi han er iraker. Men sandheden er den at også I Nord-irak bor der andre end muslimer, der bor f.eks. kristne; der bor vistnok også manikæere mv. (som også er slags kristne).

Hertil kommer, at den danske regering skyder sig selv i foden ved ikke at anvende f.eks. irakisk uddannet arbejdskraft. som elektri-ingeniør. Og jeg vil godt vove at sige at manden er dybt velkvalificeret. Manden har altså bestået sin eksamen som den 6. bedste ud af sin årgang på 1500 studerende. Det er da vist i top 1% - dertil kommer at han har arbejdet for et tysk firma. Og jeg mener bestemt ikke tyskerne bare ansætter hvem som helst...

Og jaeg har altså aldrig hørt at de ligefrem kræver at man har været i fængsl og er blevet tortureret for at få asyl...

Vilhelm von Håndbold

^^hvorfor ikke?

når vi...

a) kun er interesseret i bistand...

b) gå i seng med jeres smukke piger, igen og igen og igen...

c) tæske Jeres slappe sønner

c) Konvertere Jer alle til Islam eller skære bollerne af Jer.

det er da meget nice at have flere valgmuligheder er det ikk Esben?

Nej, det der med at kæmpe for sine standpunkter er ikke lige Poya.

Vilhelm von Håndbold

^^ jeg er ikke interesseret i denne debat, derfor forholder jeg mig ikke seriøst til den. Det beklager jeg, og vender nu tilbage til vores debat om Israel og Libanon igen.

Vilhelm von Håndbold

I øvrigt har jeg aldrig sagt jeg var marxist.

Vilhelm von Håndbold

^^ jeg tror ikke, at det giver mening, fordi jeg kan ikke se, hvordan man skal definere landets toleranceevne eller regeneringskapacitet. Du må sige, hvilke parametre du har i tankerne: er det økonomiske, logistiske eller ren og skær racistiske?

kåre jacobsen

Hej, f

1. Danmark er et koldt og vådt land. Det er altså ikke hele Jorden befolkning der drømmer om at flytte op til det kolde nord. Lang de fleste synes at deres hjemstavn er det fedeste sted. Hvis man vælger at flytte, er det for det meste gode grunde til det - ingen flygter ikke for sjov!

2. I Iraks tilfælde flygter folk, fordi Danmark har været med til at starte den krig der har smadret deres land! Hvordan kan det ikke være Danmarks ansvar at give asyl til folk fra Irak?

3. Jeg synes ikke der skal være nogen grænser for hvor mange mennesker, der må være i Danmark. Og slet ikke defineret ud fra deres religion, etnicitet eller andet! At forslå dette er et racistisk forslag. og ja, det er fortiden ok at være racist i Danmark. Men det gør ikke ok for mig!