Læsetid: 3 min.

Kulturminister fyrede DR-bestyrelse

Brian Mikkelsen er blevet kritiseret for gyldne håndtryk til DR-bestyrelsesmedlemmer, som selv trak sig. Men i virkeligheden fyrede han dem. Det fører til ny kritik
11. juli 2008

Det var kulturminister Brian Mikkelsen (K), som i sidste måned fyrede to medlemmer af bestyrelsen i Danmarks Radio (DR) i kølvandet på budgetoverskridelserne i forbindelse med byggeriet af DR Byen. Og ikke - som hidtil oplyst - de to medlemmer, Erling Aaskov og Finn Aaberg, der selv valgte at forlade deres poster. Det oplyser Brian Mikkelsen i en række svar til Folketingets Kulturudvalg, efter at han er blevet kritiseret for at bevilge de to bestyrelsesmedlemmer honorar for i alt 174.000 kroner i resten af 2008. Det på trods af, at de angiveligt valgte at trække sig efter offentliggørelsen af en kritisk revisionsrapport om byggeriet.

"Jeg ville således have taget skridt til at afskedige Erling Aaskov og Finn Aaberg - i lighed med Mogens Munk-Rasmussen (bestyrelsesformanden som blev fyret, red.), såfremt disse ikke forinden havde valgt at trække sig selv fra bestyrelsen, hvilket forudgående var tilkendegivet over for de pågældende personer," skriver Brian Mikkelsen. Ifølge kulturministeren var der derfor "reelt ikke tale om en frivillig udtræden af bestyrelsen", hvilket forklarer hans beslutning om at udbetale honorar til alle tre. En beslutning som Kammeradvokaten har godkendt.

Et tredje nu tidligere medlem af bestyrelsen, Peter Hvid Jensen, valgte lige som Erling Aaskov og Finn Aaberg at trække sig efter den kritiske revisionsrapport. I modsætning til dem og den fyrede bestyrelsesformand fik Peter Hvid Jensen langt mindre kritik i revisionsundersøgelsen. Men hans bestyrelseshonorar stoppede med øjeblikkelig virkning.

Kritik fra alle sider

Kulturministerens håndtering af gyldne håndtryk til de tidligere bestyrelsesmedlemmer kritiseres af både venstre og højre side i folketingssalen. Brian Mikkelsen fortalte ikke forinden om fyringerne af Erling Aaskov og Finn Aaberg, da partiernes medieordførere den 20. juni var kaldt over i Kulturministeriet for at drøfte revisionsrapporten. I stedet besluttede medieordførerne at fyre Mogens Munk-Rasmussen mens partierne efter mødet - i en fælles pressemeddelelse - tog til 'efterretning', at Finn Aaberg og Erling Aaskov selv havde valgt at træde ud af DR's bestyrelse.

"Det er en svinestreg, når Brian Mikkelsen på den måde forinden har lavet en lokumsaftale med de to om at redde deres ansigt på den måde. Enten må de selv betale for at redde ansigt ved at gå - eller også må de finde sig i at blive fyret. Den her konstruktion holder ikke, siger De Radikales medieordfører, Simon Emil Ammitzbøll, som kalder kulturministeren i samråd i Folketingets Kulturudvalg om sagen.

Enhedslistens medieordfører, Per Clausen, er også overrasket over, at Brian Mikkelsen nu indrømmer, at han fyrede Erling Aaskov og Finn Aaberg.

"Det er ikke acceptabelt at sige til dem, at I kan selv trække jer og så bliver I alligevel økonomisk behandlet som om, I var blevet fyret. Så må man fyre folk, siger Per Clausen.

Dansk Folkepartis medieordfører, Karin Nødgaard, kritiserer også det gyldne håndtryk til de to nu tidligere bestyrelsesmedlemmer.

"Jeg synes, at det er problematisk, man vælger at udbetale de penge, med mindre de ligefrem har kontrakt på at få dem. Især fordi de jo bliver kritiseret for ikke at have haft styr på økonomien. Og derudover er det en mærkelig forskelsbehandling, at den person, som ikke har noget ansvar, til gengæld ikke får en krone," siger Karin Nødgaard.

Revisionsrapporten fra revisionsfirmaerne KPMG og Grant Thornton konkluderer blandt andet, at byggeriet blev sat i gang på et spinkelt grundlag. Byggeriet, der fra starten havde et budget på tre milliarder kroner, endte med at koste i alt 4,7 milliarder kroner. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu