Læsetid: 2 min.

Kvoter eller ej

Helge Sander vil nedsætte et udvalg, der skal kigge på, hvordan man kan fastholde kvindelige forskere på universiteterne. For sløvt, mener Socialdemokraterne
Indland
5. juli 2008

I går kom det frem, at 35 procent af de kvindelige forskere inden for naturvidenskaben regner med at søge væk fra universitetet inden for de næste par år.

Det tal fik Videnskabsminister Helge Sander (V) til at nedsætte et udvalg og komme med følgende kommentar til Ritzau:

"Vi har desværre set den tendens over flere år, og jeg er meget opmærksom på det. Hvis Danmark vil være et videnssamfund, har vi ikke råd til kun at rekruttere mænd. Så er det bydende nødvendigt, at vi også har kvindelige forskere," siger ministeren, der også indrømmer, at indsatsen hidtil ikke har været tilstrækkelig god:

"De tiltag, vi hidtil har lavet, har desværre ikke givet den ønskede effekt. Derfor bliver vi nødt til at gå endnu kraftigere til værks, og jeg er til alt - undtaget kvoter."

Kvoter

Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, mener ikke, at ministerens reaktion på problemet er stærk nok:

"Hvorfor skal man nedsætte et udvalg? Hvorfor skal man blive ved med at nøle i stedet for at handle. Vi ved, der er et problem, så lad os da gå i gang med at løse det," siger Kirsten Brosbøl, som blandt andet nævner særlige kvinde-forskningsprogrammer som en konkret måde at løse problemet på.

Modsat Helge Sander er Socialdemokraterne positive over for idéen om at lave kvoter - det fortæller medlem af forskningsudvalget i Europaparlamentet, Britta Thomsen:

"Vi vil gerne kigge på mulighederne for at lave kvoter - eksempelvis i ansættelsesudvalgene, så det ikke bare er mænd, der ansætter mænd - det har man gjort i Spanien med stor succes."

Hun mener, det vil have en selvforstærkende effekt, hvis man får ansat flere kvinder - især i de høje stillinger

"Der er brug for kvinder i ledelserne - som kan være rollemodeller for de unge kvinder der overvejer at gå forskervejen."

Set med europæiske briller mener Britta Thomsen generelt, at Danmark er langt bagude, når det kommer til at sikre bedre forhold for kvinder i forskningen:

"Man gør slet ikke nok i Danmark. Ledelserne på nogle enkelte universiteter er så småt ved at erkende, at der er et problem, men fra politisk side må man også til at vågne op," siger hun og tilføjer:

"I det hele taget har man taget masser af gode initiativer i mange EU lande - bare ikke i Danmark," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her