Læsetid: 3 min.

Nye toner i Forsvarets top

Han har politisk tæft, er lun og fordomsfri lyder karakteristikken af Danmarks nye forsvarschef, der ser det som sin fremmeste opgave at gøre Forsvaret til en attraktiv arbejdsplads og dermed vende personaleflugten
Afskedsparade på Kastellet mandag 24. juni 2008 for forsvarschef Jesper Helsø, der forlader posten efter næsten 40 år i forsvaret. Viceadmiral Tim Sloth Jørgensen (billedet) bliver den nye forsvarschef fra i dag.

Afskedsparade på Kastellet mandag 24. juni 2008 for forsvarschef Jesper Helsø, der forlader posten efter næsten 40 år i forsvaret. Viceadmiral Tim Sloth Jørgensen (billedet) bliver den nye forsvarschef fra i dag.

Jens Nørgaard Larsen

Indland
1. august 2008

Når 56-årige Tim Sloth Jørgensen i dag ved en reception ved Forsvarskommandoen på Holmen bliver indsat som chef for Forsvarets godt 26.000 ansatte, er det de store problemer med rekruttering, der står øverst på dagsordenen.

"Hvis ikke vi har det rette personel i kvalitet og mængde, så er resten umuligt," siger Tim Sloth Jørgensen.

Som afgående forsvars-chef, Jesper Helsøs, højre hånd gennem de seneste seks år har han været med til at udarbejde 'Operation Bedre Hverdag' med 66 forslag til, hvordan Forsvaret kan blive bedre til at rekruttere og fastholde personale.

Og her kan den nye forsvarschef - og nyudnævnte admiral - rykke ind i tjenesteboligen på Kastellet med gode nyheder i bagagen.

Det er nemlig lykkedes at tiltrække 900 flere menige soldater og konstabler end for et år siden ifølge nye tal fra Forsvarets Personeltjeneste.

Forsvaret mangler dog stadig 350 officerer, 750 befalingsmænd og omkring 1.000 menige for at være fuldtallige.

Kritik af ngo'er

De seneste dages tur rundt i medierne har ellers mest handlet om Afghanistan.

Når ngo'er ikke tør rykke ind i nyligt befriede dele af Afghanistan, skal private og offentlige myndigheder i højere grad blive en del af det danske, civile engagement i det krigshærgede land, har budskabet lydt fra Tim Sloth Jørgensen.

"Vi har ikke været gode nok til at tænke bredt, når det kommer til vores engagement i Afghanistan," siger han.

Forsvarschefen understreger, at indsatsen i det krigshærgede land er en "dansk samfundsopgave", hvor det militære bidrag kun er ét af midlerne.

Men heller ikke det hidtidige samarbejde med ngo'er om at bygge skoler, hospitaler, etc. har altså været tilstrækkeligt, lyder kritikken.

"Hvis genopbygningen skal fungere, så skal dem, der genopbygger, gå ti meter bag soldaterne, når de har befriet et område. Og når ngo'erne ikke er i stand til det, så må vi åbne blikket for at inddrage flere i den civile indsats," siger Tim Sloth Jørgensen.

Han ser derfor gerne, at både offentlige myndigheder og private virksomheder i langt højere grad deltager i den civile del af den danske tilstedeværelse i Afghanistan.

Anden ledertype

Med hvad er det for en type person, som soldater og officerer får som deres chef?

Stor politisk tæft, lun og fordomsfri er nogle af de prædikater, som den nye forsvarschef får hæftet på sig af de kolleger og politikere, som Information har talt med.

Selv betegner Tim Sloth Jørgensen sig som en noget anden type end sin forgænger, Jesper Helsø:

"Vi er forskellige både som personer og som ledertyper. Måske hænger det sammen med, at han er vant til at lede hærenheder, mens jeg har en fortid som leder af mindre skibe, hvor man hele tiden er tæt på soldaterne," siger Tim Sloth Jørgensen.

Men den nye forsvarschef får ikke kun brug for sine kompetencer internt i Forsvaret. Som medlem af Forsvarskommissionen skal han være med til at komme med anbefalinger om køb af nyt kampfly.

Direkte adspurgt om, hvilket fly han foretrækker, værger han sig klogeligt nok ved at komme med en anbefaling af en af de tre kandidater: JSF, Gripen eller Boing. Det ville simpelthen være for politisk kontroversielt.

Men han har ikke spor imod, at komme med sin mening om, hvad sådan et fly skal kunne.

"Når man tænker kampfly i dag tænker man snævert i militære operationer. Jeg ser gerne, at de nye fly har en teknologi, som gør, at de er bredere anvendelige. For eksempel kan de bruges til redde nødstedte op fra Nordsøen," siger Tim Sloth Jørgensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vorherre til hest !
Mage til indholdsløs artikel skal man da i EB eller Politikens ledere for at finde.

Det er da spændende, hvad en simpel "fisker" ved om militærtjeneste, men hvis han er ansvarlig for de tiltag for fastholdelse, som er copy - paste af det man kan finde i en hver mellemstor isenkræmmer forretning, er det godt nok op ad bakke.

Hvis journalisten har gengivet hele Tim Sloths argumentation for Afghanistan
er jeg meget bekymret for, om han er i stand til at forklare berettigelsen af nuværende og fremtidige militære operationer over for os, der sundt skeptiske civilister, hvorfor det skulle være en god ide at gå i krig - hhv. sende vore sønner og døtre.

Erik Boralth

Uha-uha Erik B.! Det ser ud som om du her har fået tømt din sidste flaske portvin - og købmanden har lukket ! :-)

Alf Vestergaard

Citat: For eksempel kan de bruges til redde nødstedte op fra Nordsøen," siger Tim Sloth Jørgensen.

Vi ser her hvordan det danske forsvar bnestår af fremmedartede halvtyskre, som mest af alt ttrænger til at få en gang tæsk, således at de kan få banket ind i knolden, at vi her i landet betegner vort vestlige farvand som Vesterhavet. Vi ser her den udprægede-- i København afrettede- halvtyske --ikke forankret og integreret i danske mainstreamkultur--sætte sin egen stupideitet på display---for alle at aflæse, og gå i en stor bue udenom.

P. Lauritzen

OK det er da en sympatisk tanke, du og Pinafore Admiralen her fremsætter,
men helt ærligt koster det - ja "spidsen af en jetjager" at starte et kampfly op for at lede efter nødstedte, og når / hvis flyet finder den skibbrudne, kan det jo i modsætning til en helikopter ikke hente personen op ad vandet alligevel.

Skulle man forestille sig, at der blev købt et fly som "JSF" eller som det reelt hedder F35- i den udgave, der kan starte og lande vertikalt, tror jeg , at det enorme nedadrettede lufttryk, som flyet skaber ved denne manøvre sikkert ville presse den nødstedte ned under vandet - når man ser bort fra, at
der hejseanordning næppe er på listen over standardudstyr.

Alf Vestergaard

Orv ja Hans du siger noget. Det er først nu jeg ser at admiralen taler om jet-kampfly. Jeg troede som en selvfølge han talte om helikoptere. Han kan da ikke være for klog denne admiral.

Alf Vestergaard

Vi må bære over med ham, Erik. after all who can blame him. I mean being an admiral with responsibility for danish forces in one of the most mountaneous areas on the face of the earth, in a landlocked country in the middle of the asian continent, and with no lake in sight, only the Helman creek -- it must be hell, man

Troels-Henrik Balslev Krag

Spøjs artikel!

Jeg kan godt forstå problemet i, at NGO'er ikke engagerer sig.
Måske kunne der gøres noget fra offentligt hold, for at fremme opbygningen.

Men vi skal stadig huske, at det ikke hjælper at storme ind med dansk erhvervsliv, statsstøttede projekter og lignende, før vi har fået et billede af hvad afghanerne (som det jo trods alt handler om) er interesserede i - og hvordan man opnår dette til begge parters vinding...

Erik B

"Tag en tur til Karlskrona og dyrk hvad svenskerne kan: stealth-fregatter, ubåde, kampfly og whatnot. Det er nærmest som at komme i himlen"

Vi frygter nu at debatørens religiøse fanatisme :-)
Men nu er de der bovlamme plastic baljer, der kaldes Standard Flex da - hvis jeg ikke tager meget fejl - både bygget og udviklet i netopp i Karlskrona - ihvertfald er teknikken købt i Sverige.

Troels-Henrik Krag

Du har fat i noget der , når Udenrigsministeriet støtter DACAAR
som er en "NGO" , der arbejder i det relativt fredelige Kabul, men hverken
vil / tør arbejde i Helmand - eller anonymt yde støtte til provinsen.

Erik,

Vi er selv i gang med at bygge tre stealth fregatter.

Troels-henrik Krag

Ups undskyld! Der manglede noget i mit svar til dig

"Jeg kan godt forstå problemet i, at NGO'er ikke engagerer sig.
Måske kunne der gøres noget fra offentligt hold, for at fremme opbygningen"

Der gøres reelt meget fra "officielt hold" for at fremme opbygningen, hvilket fremgår af udenrigsministriets planer og redegørelser, som kan ses

http://www.afghanistan.um.dk/da/

Godt Erik B!
så kan vi endelig få Skåne Halland, Blekinge, Bohuslen samt fyrstedømmerne tilbage - og ikke at forglemme Norge og Vestindien

Erik,

Den ser mere Stealthaktig ud i virkeligheden . Har du set støtteskibene, som reelt også er fregatter? Det lyder lidt homo, og navnet er der også primært opfundet for at glæde de Radikale, men det er potente kampmaskiner.

Hvad svenskerne angår, har de jo aldrig været meget bevendt på havet, men Norge er også igang med ganske interessante projekter.

Jeg tvivler iøvrigt også stærkt på, at vi får 48 nye F35.

Hvad angår de besatte områder kan jeg selvfølgelig kun tilslutte mig.

Erik B

Jeg erkender at min viden om søkrig er begrænset, men jeg tvivler på, at en sølle fregat
kan skyde langt og præcist nok til at yde en brugbar støtte for DK's tropper i fx. Gireshk.
Det er en skandale af dimensioner, at det danske Flyvevåben ikke engang er i stand til at støtte den danske Hær i en kampsituation fordi flyverne HOLDER i DK.

jeg indrømmer gerne, at Søværnet ellers ikke har vist meget skarp kampkraft siden det yderst rabiate sommerhus i Lumsås så heltmodigt blev nedkæmpet

Nej der er ingen danske F-16 fly i Afghanistan. Det var der på et tidspunkt, men det er slut for længe siden. en halv eskadrille iøvrigt.

I dag er det også primært transportfly og kamphelikoptere, der er behov for. USA og NATO leverer ganske glimrende flystøtte.

Kim Vibe

F16 Flyene opererede fra et naboland - (så vidt jeg husker var basen i Kirgisistan) så de var ikke på jorden i Afghanistan.

Men nej Kim, der er reelt sjældent kampfly nok - hvilket bevirker, at en større offensiv så vidt jeg er orienteret har en planlægningstid næsten på linje med D-Day.

Jeg er enig i, at der heller ikke er nok transportfly og Helikoptere.
Herkules som eneste transportfly er som propelfly alt alt for langsomt til flyvninger over de afstande hvor materiel og personel skal flyttes i dag.
Alene derfor overskrides piloternes "køre-hviletidsbestemmelser"- en stor hindring for enhver opgave til Afghanistan.

Brug Herkules til kampstøtte og transport til fx. Kosovo, men køb nogle jetfly til transport i stedet.

Rettelse:
meningsforstyrrende :

-Alene derfor udgør piloternes nødvendige "køre-hviletidsbestemmelser"- en stor hindring for enhver opgave til Afghanistan.

Hans P,

Jeg har aldrig oplevet det som et problem i Afghanistan. Vi kunne altid få alle de fly, vi ønskede.

For at bruge en tidligere styrkechefs ord, så er der fly i frøers mængde, så jeg ved ikke helt, hvor dit indtryk af det modsattte stammer fra?

Alf Vestergaard

Oh, jeg forstyår nu at Kim Vibe ligesom svalen har været i de sydlige lande. Men en svale gør ingen sommer. Jeg vil gerne advare Kim Vibe mod at ytre sig videre her, når han har været i aghanistan. Han tror tydeligvis at han er ligeværdig med os --ja hvad gir I? det er hvad karlen tror. Men det kan der naturligvis ikke være tale om. Han har været i krig og været med til at dræbe uskyldige/modstandmænd, osm ligesom vore modstandsmænd unde besætelsen blot kæmoper for landets frihed. Jeg vil gerne advare NOGEn for NOGENSINDE at tilætale eller svare Kim Vibe. Han har været i krig og er derfor at ligne med en spedalsk, som skal skyes med alle midler.

Helt uhørt at han så længe har fået lov til at ytre sig frit, som om han var ligheværdig med os andre..

Heinrich R. Jørgensen

Jeg formoder, at Kim Vibe er blevet grundigt instrueret af sin arbejdsgiver, den danske stat, i hvilke pligter og rettigheder hhv. staten og Kim Vibe i sin rolle som soldat, har været underlagt. Mon ikke Kim har fået læst og påskrevet om folkeret, Geneve konventioner og meget andet? Hvis Kim ellers har overholdt de regler og instruktioner har lovligt er blevet givet, hvad er da problemet med Kim Vibe, hans handlinger som soldat, eller siden?

Alf Vestergaard

"men jeg hørte cheferne der "tude" et par gange over, at de havde været nødt til at udskyde en operation pga. mangel på flystøtte. Royal Marines CDO havde derfor fast opstilling af et batteri trukkent artilleri på de steder, hvor man forventede kampføling med Taliban -som fx i Garmsir - således man var 100 % sikker på ildstøtte."

Hvad er det nu for noiget. Har du også været i krig dernede eller hvad? Jeg ser meget alvorligt på situationen - det er godt at vi er askilt af internettet, jvf. sammenligningen med spedalskhed, men det er alligevel betænkeligt at i den grad søger dialog med ærlige og uskyldige mennekser som har været kloge nok til at afvise udstyationering. Det er jo det det drejer sig om : Een skal have integritet og civil courage til at gennemskue hvorfor V, K og især O ønsker at sende folk ud; alle, dom alligevel er dumme nok at blive sendt ud, vil blive kanøflet...altid, især i fora som dette. Hvad havde du ellers regnet med?

Alf Vestergaard

Ved at kanøfle dem sender vi også 'regningen' tilbage til regeringen og O, som er ansvarlige for udsendelsen til Irak og -aghanistan. Der er ingen mulighed for vi nogensinde kan tilgive dette brud på hævdvunden dansk politik,. alle der er belevet sendt ud, vil blive kanøflet i fora som dette. Det er den måde, hvorpå vi --det suveræne folk, genopdrager de uheldig stillede medlemmer af vort samfund, som skulle have vidst bedre.

Jeg ved det kannm virke uretfærdigt, for ingen kan jo gøre for, han ikke er klogere og salige er de enfoldige, thi de skal arve jorden.

Men det er nu engang den måde vi ordner sagen på. Det smerter dem, og giver en konflikt imellem dem og regeringen plus O som har sendt dem ud. Hvis de har problemer med dét, bør de holde sig fra offentlige fora som dette.

Alf Vestergaard

"reaktionsstyrkekontrakt" - hvad er det for noget?

Alf Vestergaard

Skal det forståes således at du er/var ved et firma som havde en kontrakt med 'reaktionstyrken', hvad det så er for noget. een synes at den er lidt langsom til at regere hvis den ikke har fundet ud af at aghanistan is a failed cause.

Hvis det er tiulfædet så er du joi ikke bedre end de værnemagere som hjalp tysklerne under krigen.

Integritet er at modaætte sig besættelsen af Aghanistan med alle midler. Det gælder både at nægte udtsationering - og som en selvfølge nægte at handle med forsvarsmagten, for det er uærligt tjente penge. Og alle som har begået disse synder vil for al evighed være genstand for forsømmelse fra alle ærlige og hæderlige danske!

Alf Vestergaard

Og også : fordømmelse, vil jeg lige tilføje!! Bare så der ikke skal være nogen tvivl.

Men velkommen i klubben. Dig og Kim en-Svale-gør-ingen-sommer eller Vibe som han kalder sig, vil blive mobbet fra nu af, med mindre i er så forstandige at trække Jer øjeblikkeligt.

Heinrich R. Jørgensen

Jeg må også tilstå, at jeg er mildest talt forbløffet over Alf's afsindige beskyldninger.

Som jeg skrev tidligere (vedr. Kim Vibe), så er jeg ikke i tvivl om, at danske soldater kender reglerne for krigsførelse, og sætter en ære i at overholde dem. Alt andet ville også være uacceptabelt og utåleligt.

Heinrich R. Jørgensen

Erik Boalth:
"Og set fra oven, så har det altid efterfølgende vist sig, at den krig man troede var en krig for det gode og det sande og et forsvar mod ondskab og fordærv, altid, ALTID, har været ordinær magtpolitik."

Jeg troede, efterrationaliseringerne altid viste, at det var de gode der vandt over de onde? Pånær i de tilfælde, hvor Danmark helt urimeligt og ufortjent led nederlag, naturligvis. Det var da det jeg lærte i skolen, og har hørt mange gange siden ;-)

Erik,

Peters CV er helt normalt.

Han er reserveofficer med en reaktionsstyrkekontrakt formentligt i CIMIC kompagniet.

Hvad angår Taleban har i jo begge ret. Historisk kommer de hovedsageligt fra den Pashtunske folkegruppe i Afghanistan og Pakistan, men de får også et stort antal udenlandske rekrutter fra stort set alle muslimske lande, hvor fanatikere drømmer om, at blive slået ihjel af NATO-styrker.

Idag kan man vel nærmest kalde dem en panislamistisk bevægelse. Jeg har set Somaliere iblandt dem.

Alf Vestergaard

Erik, vi må respektere Reaktionsstyrken.

De er udtryk for det mest reaktionære som findes. Og de har styrken til at indrømme det. Peter har tegnet kontrakt med den. Een skulle umiddelbart synes at de har langsom reaktionstid, siden de ikke har regnet ud, at Aghanistan 'is a lost cause', men måske har Peter regnet det ud; nu har han blot fået sine penge fra skatteyderne (forsvaret) og han er ligeglad.

De bliver også ofte rekrutteret blandt reserveofficerer eller sprogofficerer, men Hvis Peter var det, ville han nok ikke debatere her.

Alf,

Jeg troede, at lost causes var din gebet. Vi andre har tænkt os at vinde, som vi plejer.

Alf Vestergaard

Den nyeste artikkel af Robert Fisk har nogle ramsaltede betragtninger over Israel,Irak og aghanistan og Obama, som han ikke mener vil gøre den fjerneste forskel. Jeg må indrømme, jeg har selv været grebet af håbet om at Obama kan gøre en forskel 'and rein in the ISRAEL LOBBY), men Fisk siger at det ikke vil gøre den ringeste forskel om Obama bliver valgt. Og at han har Dennis Ross og Madeleine Albright som rådgivere tyder heller ikke ved første øjekast på det, men een har da stadig lov at håbe....at det bare er taktisk at han allierer sig med..især Dennis Ross, som så åbenlyst har forbindelse til LOBBYEN, og var ham som accepterede at Osla faldt fra hinanden, uden at gøre noget ved det.

Her er den nye Fisk artikkel; (Jeg tvivler meget på at - hvad hedder han - Ivar Dølerang Jensen vil oversætte den. Dertil afslører den simpelthen for mange sandheder, noget som Ivar ikke skønner opportunt 'to spell out' til en bredere kreds. Ivar mener ikke vi kan tåle det --så er det jo godt vi kan læse den på engelsk, og dermed også få alle nuancerne med, istedet for at lade den passere gennem dette individs noget begrænsede hjernevindinger først.)

THE INDEPENDENT, saturday, 2. august 2008

Robert Fisk: New actor on the same old stage

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-new-a...

Vilhelm von Håndbold

vi lærte jo ikke en skid om ham i denne artikel (??)

De har masser af panserminer.

En IED i Afghanistan bestod som oftest tidligere af panserminer, der blev antændt med træktænder.

IED'erne i Afghanistan er blevet mere sofistikerede nu. Et spillover fra Irak.

Det kræver jo uddannelse læs militær rådgivning, at betjene de våbensystemer, du nævner, så uden den kan de ikke anvendes.

Deruover kræver systemerne en høj grad af vedligeholdelse og derfor støttestruktur, og er af disse årsager ikke meget bevendte i en guerillahær.

Endvidere sælger man aldrig den nyeste teknologi på verdensmarkedet. Den sælges kun til vennerne.

Med stinger havde de også USA i ryggen, der faciliterede med militær rådgivning og pakistansk logistik.

I dag kan de kun købe kinesisk lavteknologi. De har ikke rigtigt nogen venner.

Vi bruger 8-10 måneder på at uddanne stingermandskab, men det kan vel gøres på tre. Ellers tror jeg ikke, at det kræver voldsomt meget logistik, men de kan bare ikke købe det.

De ser lækker ud, men er klart for højteknologisk til Talebob.

Og så er den heller ikke mandbåren nok til en Guerillahær.

Heinrich R. Jørgensen

Er det nu forbudt at fantasere om potent drengelegetøj?

I så fald, burde "bilbladsindustrien" lukke omgående. 99,9% af læserne får aldrig anskaffet sig et 12 cylindret fartmonster alligevel...

;-)

Det skulle vel også være muligt med et dusin Apacher, hvis vi nøjes med eksempelvis 36 F-35 i stedet for 48.

Jens Thorning

Stor politisk tæft, lun og fordomsfri er nogle af de prædikater, som den nye forsvarschef får hæftet på sig af de kolleger og politikere, som Information har talt med

Hvis man udskifter "Information" med "P3 Nyhederne", "Radio 100 FM" osv. kan sætningskonstruktionen tidsbesparende bruges igen og igen.

ZSU 23-4 er en 70'er ting. Den er ikke særlig effektiv. Den svarer lidt til vores gamle firlinger 12,7 bare med pansring. Den kan sende en masse bly ud i atmosfæren uden at ramme noget som helst.

Jens Thorning

Peter P

Jeg satiriserer (men det er vist efterhånden umuligt) over Informations mainstream-stil, der lader forsvarschefen "fortælle" om sig selv, mens journalisten applauderer.

Uinteressant selvsmagende artikel, som dog via debatindlæggene giver mulighed for et interessant indblik i militær-øglernes anakronistiske tankegang.

Krigerhåndværket har, fra at være baseret på den enkelte mands chance for frigørelse fra en slavetilværelse, livegen og lignende nedværdigende livsvilkår, bevæget sig hen til at blive en beskæftigelse for teknologifikserede drengerøve, hvis hovedbeskæftigelse er at spille WarCraft.

Se det nu i øjnene - Lysten til at dø for en eller anden xy-isme er forsvundet med den øgede frigørelse af menneskernes ego og liv.

Militæret har, fra at være baseret på en forsvarsvilje (nationalisme) og erobring (grådighed og voldtægt), bevæget sig hen mod, alene at basere sin berettigelse på de kostbare investeringer de vanetænkende lobbyinficerede politikere hopper med på.

Breaking point for militæret - og for os andre, er når militærindustrien får udviklet den selvtænkende krigsrobot, som kan erstatte infanterister og militssoldater - Det er jo dem der sikre det erobrede og dem der dør i hobetal - og dem der er svære at rekruttere både som frivillige og lejesoldater. Vil vi civilister (bøsseflæbende tudsetællere ….aht. militaristerne) være med til dette selvdestruktive amokløb for vores egne skattekroner? (Sjovt nok er militæret ikke fokusområde for nyliberalisternes anti-statslige missioneren.)

Ja naturligvis! For når de andre gør det, er vi jo også nød til det! - er militaristernes indlærte automatsvar.

Er det mig eller forsvaret der skal tænke om.

Jeg håndterer hverken en lederkrise, personelkrise, eller en investeringskrise som overgår samfundets IT-investeringsbrølere i 90'erne.

Det er ikke mit indtryk, at der er større tilløb til de private vagtværn i krigsområderne.

I militarister har det lidt svært med den demokratiske tanke og ytringsfriheden. At I er realister ved jeg godt, men jeres indlæg er partsindlæg og I er bundet af oplæringen i et system hvor I har lært at tænke systemisk.

Jeg tror f.eks. at man skal vende ansigtet mod den FN-akutindsatsstyrke, som man lige har nedlagt.

Hvad er NGO'ernes og DI's ønske til forsvarets indsats i udlandet?

Et nærmere samarbejde med disse organisationer på deres præmisser ville måske kunne motivere en soldatervilje hos ungdommen.

I sidste ende sidder magten i knivspidsen og ikke i spidsen af en jetjager.

Anders F. Theut

Efter en velgennemført flytning til hovedstaden, ser jeg at jeg er gået glip af en lang og indholdsrig debat, men vil da gerne knytte et par kommentarer:

@ Erik B:
Zsu-23'eren er en gang gammelt russisk skrammel, og at antyde at den kan engagere, endisge ramme, mål hurtigere og mere effektivt end vores leopard (eller andre moderne "Main Battle Tanks") er meget tæt på vrøvl...

Den seneste tid viser i øvrigt at Taleban formår at anvende de våben (panserværnsraketter og -miner) de har med stor effekt, siden de for nylig har nedkæmpet/svært beskadiget både en pansret mandskabsvogn og en kampvogn, så at de er en totalt ineffektiv, ubemidlet milits holder ikke...

Det er rigtigt at Taleban-militsen er opstået blandt Pashtunerne, men det betyder dog langt fra at alle (eller blot en majoritet) af Pashtunerne er Talebanere. Bevægelsen opstod i forarmede flygtningelejre på den pakistanske side af grænsen. Det er også en grov forsimpling at sige at Taleban bragte stabilitet til landet. Millioner af Afghanere flygtede/blev fordrevet til nabolandene, og den nordlige del af landet forblev uerobret.

@ Peter P:
Jeg er generelt meget i dine indlæg, men kan ikke helt se hvorfor du mener at EH-101 er et fejlkøb. Det er en af de mest moderne og effektive helikoptere til taktisk troppetransport, en kapacitet vi i den grad har manglet i forsvaret. Derfor er briterne også rigtigt glade for dem, ogde flyver rigtigt godt for dem, både i Afghanistan og Irak.

@ Bill H:
FN-styrken (SHIRBIRG) blev nedlagt fordi den var en ubrugelig papirtiger. Den var en smuk tanke, men ingen lande var villige til at bidrage med de styrker det krævedes, og og hvis de endelig gjorde, så var de samme styrker dobbelt- eller trippelt-"bookede" til NATO og EU-reaktionsstyrker samtidigt. Dette er fordi ingen lande længere tør overlade det til FN direkte at have kommandoen over deres militære enheder i missioner hvor der er den mindste chance for at det kan blive nødvendigt med en hurtig og effektiv beslutningsproces. Derfor "udliciterer" FN også nu fredsbevarende opgaver til organisationer der rent faktisk kan finde ud af det, fx NATO eller EU.

Anders F. Theut

Det der i øvrigt bekymrer mig mest ved artiklen er at det antydes at den nye chef har tænkt sig at følge i den gamles fodspor ved at løse forsvarets fastholdelsesproblemer med øget rekruttering(!)

Vi har ikke brug for (endnu) flere utrænede, uudannede, nej, vi har brug for at fastholde de erfarne.

Sider